test

Uprava carina dodijelila još tri statusa ovlašćenog privrednog subjekta

Standard

25/04/2024

15:38

Do sada je dodijeljeno sedam statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok je u proceduri još pet zahtjeva za sticanje navedenog statusa.

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina, Vladimir Bulajić, dodijelio je danas podgoričkim kompanijama Bekom Co i Farmegra, kao i danilovgradskoj Fabrici stočne hrane, status ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

Firma Bekom Co dobila je status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i bezbjednost (AEOS), dok su Farmegra i Fabrika stočne hrane dobili status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenj (AEOC).

„Dobijanjem ovog statusa, koji predstavlja najviši stepen saradnje i partnerstva između carine i privrede, u skladu sa najvišim EU standardima, navedena preduzeća su prepoznata kao sigurni partneri, čime su stekli pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku“, navodi se u saopštenju.

Osnovne prednosti koje donosi status ovlašćenog privrednog subjekta ogledaju se u mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure, manje kontrola, prednost pri carinjenju, izbor mjesta kontrole, bolje odnose i priznanje ovog statusa u dijelu sigurnost i zaštite od CEFTA ugovornih strana, kao i bolje pozicioniranje kompanije na crnogorskom tržištu i tržištu regiona.

Do sada je dodijeljeno sedam statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok je u proceduri još pet zahtjeva za sticanje navedenog statusa.

„Status ovlašćenog privrednog subjekta dodjeljuje se kompaniji koja je prošla stroge kontrole svih segmenata poslovanja i za koju je utvrđeno da zadovoljava sve kriterijume utvrđene carinskim propisima“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Uprava carina

Ostavite komentar

Komentari (0)