test

URUŠAVANJE ENERGETSKOG SEKTORA: CEDIS za dvije godine značajno povećao broj zapošljenih i plate, a istovremeno gomilao gubitke

Standard

18/08/2023

07:07

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je za posljednje dvije godine povećao broj radnika za čak 250, prosječnu platu u kompaniji podigao za gotovo 200 eura, ali istovremeno gomilao gubitke koji su premašili 11 miliona eura, pokazuje analiza Ministarstva kapitalnih investicija.



U analizi, čije djelove prenosi Pobjeda, se navodi da je na dan 31. 1. 2020. CEDIS imao 1.375 radnika, da bi na kraju 2022. imao rekordnih 1.623 radnika što je uvećanje za gotovo 12 odsto. Enormno uvećanje broja zapošljenih nije objašnjeno niti od strane CEDIS-a kao ni u analizi MKI.

,,OSTALIH RADNIKA 247“
Po tim podacima, u CEDIS-u je na kraju 2022. godine bilo 47 radnika na određeno i čak 247 pod stavkom „ostalo“ što, kako tvrde izvori Pobjede, znači razne konsultantske ugovore pomoću kojih se odliva novac iz kompanije.

Broj zapošljenih trenutno u CEDIS-u je, prema tvrdnjama izvora Pobjede, sigurno znatno veći jer se raznim odlukama Odbora direktora sprovodi zvanično neusvojena sistematizacija koja predviđa da broj zapošljenih bude čak do 1.900, što bi uz sadašnje loše rezultate dovelo do urušavanja energetskog sektora.

U analizi MKI su pobrojani loši poslovni bilansi, a kao razlog, između ostalog, navedeno prekomjerno zapošljavanje.

“Profitabilnost kompanije je u posljednje dvije poslovne godine značajno pogoršana. Kompanija je od 2021. godine u zoni poslovnog gubitka, koji je u 2022. godini iznosio čak 11 miliona eura. To potvrđuju i ključni indikatori profitabilnosti: povrat na imovinu (ROA) i povrat na kapital (ROE), koji su u 2021. godini bili negativni. Stopa povrata imovine (ROA) u 2022. je bila negativna i iznosila je – 2,96 odsto, dok je stopa povrata na kapital (ROE) iznosila – 3,69 odsto”, navodi se u analizi.

U analizi MKI se kao jedan od razloga loših poslovnih bilansa navodi i prekomjerno zapošljavanje, ali i rast troškova zarada. I pored loših poslovnih bilansa, to nije spriječilo kompaniju, na čijem čelu je kadar Demokrata Vladimir Čađenović, da osim što je prekomjerno zapošljavao i povećao prosječne plate sa 822 na 1.011 eura. Da je došlo do enormnog povećanja zarada svjedoči i podatak da su ukupni bruto troškovi za plate povećani sa 25 miliona na čak 31 milion eura.

Operativna i neto profitna marža su, kako se navodi, takođe negativne od 2021. godine.

“Uzroci ulaska CEDIS-a u zonu neprofitabilnog poslovanja su: visoki poslovni rashodi koji su u 2021. i 2022. godini povećani mnogo brže od prihoda, prvenstveno usljed nabavke električne energije po cijeni iznad odobrene. Primjena ove odluke imala je negativan uticaj na poslovni rezultat CEDIS-a. Generalno, faktori uticaja na negativan poslovni rezultat su nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cijena električne energije, slabosti u korporativnom upravljanju, kvazifiskalne aktivnosti, rast troškova zarada zbog rasta broja zapošljenih, otežana naplata potraživanja. Nabavna vrijednost prodate robe je u 2022. u odnosu na 2021. godinu povećana za oko 49 odsto, dok su troškovi bruto zarada od 2021. godišnje povećavani za preko 10 odsto”, navodi se u vladinom dokumentu.

POGORŠANA LIKVIDNOST
U analizi se potencira da se likvidnost kompanije pogoršava iz godine u godinu.

“Koeficijent tekuće likvidnosti je u 2022. smanjen na blizu 1, što pokazuje da se CEDIS približava stanju kada iz svoje tekuće imovine neće moći da pokrije kratkoročne obaveze. Razlozi toga su u činjenici da se tekuća imovina CEDIS-a iz godine u godinu smanjuje, a tekuće obaveze povećavaju, uz povećani rizik (ne)likvidnosti. Koeficijent ubrzane likvidnosti se takođe iz godine u godinu smanjuje, što ukazuje na otežanu sposobnost privrednog društva da u kratkom roku iz kratkoročne likvidne imovine izmiri kratkoročne obaveze. Konkretnije, značajno su povećane ostale kratkoročne obaveze u 2022. godini (za preko 20 odsto), dok je iznos gotovine i gotovinskih ekvivalenata na računima umanjen za preko 50 odsto ili za 6,5 miliona eura u odnosu na 2021. godinu”, zaključuje se u analizi.

Reprezentacija od 15.000 eura: popeci, jagnjetina i teletina ispod sača…
Prema podacima MANS-a za 17 mjeseci, 22 osobe koje imaju službenu biznis karticu u CEDIS-u potrošile su 15.448 eura, što je mnogo imajući u vidu poslovne rezultate.

Očigledno da vrh CEDIS-a uživa, ima gurmanske navike, tako da je u januaru prošle godine, jedan podgorički restoran fakturisao CEDIS-u račun od gotovo 2.000 eura. Fakturisano je, između ostalog, 52 kilograma popeka, 27 porcija teletine i 15 jagnjetine ispod sača, 22 porcije miješanog mesa, 32 bašta salate za dvije osobe. Tog dana fakturisano je tek 12 pića – četiri stare sokolove šljive, dvije flaširane vode, limunada, kafa i četiri soka.

Krajem juna prošle godine, u drugom podgoričkom restoranu plaćen je ceh od 324 eura. Isti restoran fakturisao je i račun od 972 eura iz septembra.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

CEDIS

Ostavite komentar

Komentari (0)