test

USS: Penzione reforme ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade

Standard

21/04/2024

13:50

Zabrinjavajuće je i krajnje neprihvatljivo saznanje da Ministarstvo rada i socijalnog staranja, bez direktnog uključivanja socijalnih partnera, priprema 'set zakona' i radi na reformi penzionog sistema koja će, pored ostalog, podrazumijevati 'korekciju doprinosa' na teret poslodavca i preoblikovanje uloge Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, ocijenili su iz Unije slobodnih sindikata reagujući na izjavu ministra finansija Novice Vukovića.

Vuković je u intervjuu Glasu Amerike rekao da Vlada za naredni period planira korekcije penzijskih doprinosa i reformu Fonda PIO.

“Reforme na tržištu rada, reforme penzione i socijalne politike ne mogu i ne smiju biti rezultat jednostranih odluka Vlade i resornih ministarstava. Ustav Crne Gore, Zakon o Socijalnom savjetu, Zakon o radu i kolektivni ugovori obavezuju Vladu na socijalni dijalog i pregovaranje sa socijalnim partnerima o svim pitanjima od značaja za ostvarivanje i unapređivanje ekonomske i socijalne politike”, smatraju u USSCG.

Navode da je činjenica da se priprema reforma jednog od najvažnijih sistema, kakav je penzioni, te da se priprema fiskalna strategija koje će, kako je ministar finansija naglasio, biti predstavljena isključivo parlamentarcima, ali ne i socijalnim partnerima, poziva na budnost ne samo socijalnih partnera već cjelokupnog civilnog sektora kako bi se osigurala transparentnost planiranih procesa i osiguralo da isti nemaju bilo kakve negativne posljedice po građane/ke Crne Gore.

“Iz intervjua ministra finansija, postaje jasno da Vlada Crne Gore planira „korekciju“ doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca, što shodno važećim propisima u Crnoj Gori ne podrazumijeva povećanje neto zarada zaposlenima po automatizmu, kakv je to bio slučaj sa Programom Evropa sad 1. Sa druge strane, takve „korekcije“ nesumnjivo vode ka tome da se zaposlenima isplaćuju bruto zarade iz kojih će oni sami izdavajti sredstva za penziono osiguranje, po sopstvenom nahođenju. Planirati takvu reformu bez prethodnog društvenog konsenzusa, krenuti putem sa kojeg kasnije povratka nema, ne samo da je neprihvatljivo već je i krajnje zabrinjavajuće”, kažu u USS.

USSCG poziva Vladu i resorna ministarstva da u kreiranju javnih politika iz svijeta rada, socijalne i ekonomske politike, blagovremeno i u potpunosti uključe socijalne partnere ali i ukupnu javnost”.

Izvor (naslovna fotografija):

USS

Ostavite komentar

Komentari (0)