test

Joković: Agrobudžet preko 66 miliona eura, najveći u istoriji Crne Gore, CG, Srbija, S. Makedonija i Albanija žele zajedno da nastupe prema EU

Standard

06/03/2023

11:13

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavlja Agrobudžet za 2023.



Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da je Agrobudžet za ovu godinu je preko 66 miliona.

“Ovaj budžet je najveći u istoriji Crne Gore sa povećanjem od 42 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada su u pitanju nacionalna sredstva”, kazao je Joković.

U prethodnom periodu iz državnog budžeta opredijeljeno je 44,72 miliona eura, iz donacija preko 11, 5 miliona eura, a iz kreditnih sredstava 9,8 miliona eura.

“Vodili smo računa o potrebama naših poljoprivrednika i da ispoštujemo obaveze prema Evropskoj uniji”, kazao je Joković.

Agrobudžet čine tri cjeline- podrška poljoprivredi i ruralnom razvoju, ribarstvu i sredstva koja se opredjeljuju operativnim programima.

“Za direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji opredijelili smo 6,5 miliona eura. Smanjili smo kriterijum za premiju govedarstvu, tako da će svi proizvođači nezavisno od broja grla, imati pravo da se prijave i dobiju premiju. Smanjen je kriterijum za ovce i koze i to u iznosu uslovno po jedno grlo. Premija za krave i junice iznosi 85 eura, za ovce i koze 10 eura po grlu”, kazao je Joković.

Joković je pozvao građane da kupuju domaće, pa će, kaže, Crna Gora biti bogatija i prosperitetnija.

Na konferenciji je saopšteno da, kada je riječ o IPARD sredstvima, Ministarstvo do kraja godine ima da potroši oko 20 miliona.

Takođe, Joković je saopštio da je na zahtjev Albanije, koja je tražila produženje, da se sredstva mogu koristitit i u 2024. stigao je negativan odgovor.

“Mi ćemo sjutra svi ministri, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, gdje je Srbija u riziku gubitka 120 miliona, Albanija 70, Crna Gora ima na raspolaganju 23 miliona, organizovati jednu video konferenciju jer želimo zajedno da nastupimo prema EU, vjerovatno da pođemo u Brisel, da još jednom ispregovaramo i objasnimo razloge zbog čega naši proizvođači nijesu mogli da povuku predviđena sredstva, kako bi zajedničkim nastupom pokazali interesovanje, koliko je to opšti problem, u nadi da možemo postići produženje sredstava za još jednu godinu”, kazao je Joković.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)