Na Odboru podržan Zakon o akcizama, poslanici traže od Bulajića da do kraja marta zakaže sjednicu

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je jednoglasno usvojio Vladin predlogu Zakona o akcizama sa pet amandmata.
Na Odboru podržan Zakon o akcizama, poslanici traže od Bulajića da do kraja marta zakaže sjednicu

Nakon galsanja predsjednik Odbora Vladimir Joković je dao pauzu od pet minuta, nakon koje će to tijelo galsati o predloženom zaključku koji je predložila opozicija, a kojim se traži od predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića da hitno zakaže sjednicu Skupštine do kraja marta na koji bi usvojili predlog zakona o akcizama.

Posalanici Demokrata i DF-a neće učestvovati u galsanju i napustili su sjednicu.

Tok sjednice:

Na dnevnom redu su bili Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji je podnijela Vlada Crne Gore, zatim Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koji su podnijeli poslanici Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, kao i Predlog zakona o dopuni Zakona o akcizama, koji su podnijeli poslanici Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša.

Četvrta tačka dnevnog reda su tekuća pitanja.

Dejan Đurović iz DF-a istakao je da je najmanje bitno da li će se na sjednici raspravljati o amandmanima Vlade ili poslanika, već da je najvažnije da sa Odbora izađu svi sa ubjeđenjem da će biti bolje, te da je potrebno potruditi se da bude bolje.

“Ja mislim da je ovog trenutka najbitnije da donesemo rješenje kao neki krizni štab koji će pomoći građanima da prežive ovu situaciju, Zamolio bih vas da političke stvari ostavimo po strani, svi idemo ka istom cilju, pa bi bilo dobro da ove Zakone usvojimo što prije”, naveo je Đurović.

Predsjednik SDP Raško Konjević predložio je da se objedine sva tri predloga.

”Svi smo negdje rekli da iz ova tri zakona izdvojimo ono što odgovara, a ja predlažem da jednoglasno usvojimo Zaključak da Odbor za ekonomiju traži od predsjedavajućeg Strahinje Bulajića da hitno zakaže sjednicu”, rekao je Konjević.

Poslanik GP URA Miloš Konatar smatra da je neophodno donijeti izmjene ovog zakona, te da je to trebalo i učiniti ranije.

”Ako su nam puna usta podrške građanima Crne Gore, pomoći građanima, smanjenju akciza i sprječavaju rasta cijena, onda smo i za to da se održi sjednica na kojoj će se usvojiti ovaj Predlog zakona. Ako smo protiv, onda da ne mučimo ljude, jer se zakon ne može usvojiti bez sjednice Skupštine i cijene se ne mogu smanjiti”, rekao je Konatar.

Dejan Đurović (DF) je odgovorio na to da ovaj Odbor ne može da utiče na predsjedavajućeg Parlamenta da zakaže sjednicu.

Poslanica DPS Dragica Sekulić istakla je da je važno napraviti redosljed aktivnosti koje bi prethodile tome da se na benzinskim pumpama osjeti promjena akciza.

”Zato je važan Zaključak koji je Konjević predložio. Nakon što se Odbor izjasni, plenum mora izglasati zakon, a to je tek pretpostavka da Vlada može promijeniti uredbu o akcizama. Tek onda će cijene goriva moći da se smanje. Moramo da pošaljemo poruku da je važno da se zakaže plenum, mi se onda nalazimo u hipotetičkoj poziciji gdje govorimo o mogućnostima smanjenja akciza, a to se onda ne mora desiti ni u narednih mjesec i dva. Namjerno sam navela koji su sve koraci, a još koje sve tehničke stvari treba da se završe koje prethode primjeni novog obračuna akciza”, saopštila je Sekulić.

Konjević je tražio da se njihov Predlog zakona povuče sa dnevnog reda jer mu je, kako kaže, nevažno koji će biti usvojen, a oni će se potruditi da unaprijede Predlog Vlade. Pozvao je kolegu SD Borisa Mugošu da isto urade sa svojim predlogom zakona.

”Nije pošteno zalagati se za nešto, a stopirati instituciju koja treba da donese odluku o tome”, kazao je Konjević.

Mugoša je kazao da je cilj da se što prije smanje akcize i zakaže sjednica Skupštine, te da i on smatra da treba povući predloge zakona partija i raditi na predlogu Vlade u okviru radne grupe i sa predstavnicima Ministarstva.

SJEDNICI PRISUSTVUJU PREDSTAVNICI MINISTARSTVA FINASIJA

Ministar Milojko Spajić obrazložio je predlog Vlade o izmjenama zakona o akcizama.

”Slažem se sa poslanicima da ovo treba da bude efikasna i kratka rasprava i da što prije krenemo u rješavanje. Molio bih da ubrazno prođemo procedure i nemamo političkih opstrukcija. Mislim da je bitno da ovaj Odbor da mišljenje koje će da bude sistemsko rješenje sljedećih godina, da Vlada uvijek ima u svom arsenalu jednu ovakvu opciju”, kazao je Spajić.

PRETRES

Poslanik Raško Konjević kazao je da su spremni da podrže bilo čiji predlog o smanjenju akciza bez ikakve ljutnje što je njihov predlog čekao toliko dugo.

”Mislimo da povećanje drugih akciza u ovakvim okolnostima nije realno, bez obzira o kojim proizvodima se radi. Ovdje dominantno zbog agresije Rusije na Ukrajinu imamo disbalanse na tržištu koji ugrožavaju životni standard. Ne mislim da je dobar potez uvesti nove akcize na bilo koje druge proizvode makar to i bili duvanski proizvodi”, saopštio je Konjević i apelovao na vladu da sada smanje akcize na gorivo jer oko toga imaju konsenzus, a da sve druge akciza ostave po strani.

Smatra da nije logično da dodatno utiču na povećanje cijena svojim odlukama i da to ne treba ovim zakonom da rade. Takođe, misli da treba pokušati ukidanje akciza na neke proizvode.

Bez sjednice Skupštine naša priča će ovdje da završi kao naše usklađivanje politike sa Evropskom unijom”, dodao je Konjević.

Poslanik DF Dejan Đurović rekao je da je u prošloj godini legalna prodaja cigareta povećana za 40% što je državi donijelo prihode od 14 miliona eura.

”Znači budžet je i bez povećanja akciza prihodovao više i moramo ostati na tom kursu”, dodao je on.

Poslanik PzP Branko Radulović rekao je da ako bi čekali ministra Spajića, načekali bi se i da je to ”pokazatelj u kakvom je rasulu ova Vlada”.

”Htio sam da dobijem odgovore na pitanja o urgentnim mjerama koje su juče donijete i efektima Evrope sad, kakva je naša ukupna situacija. Znao sam šta će se desiti s penzionerima i kakve nepoznanice i diskriminaciju nosi Evropa sad – populizam čisti. Šta ćemo sa svim socijalnim strukturama, kako ćemo da smanjimo a da opstanemo oko potrošnje. Bili smo protiv toga da se poslanicima povećaju plate”, ispričao je Radulović.

Ističe da su solidarne mjere neophodne.

”Akcizna politika je vrlo osjetljiva stvar. Da li ste vidjeli bidone iz Albanije, prodavaće ga preko granice ili neđe drugo. Želim da se poslanicima skine svako povećanje iz prethodnog perioda. Ubijedili su me kolege da budem solidaran, e neću više, hoću da budem solidaran sa svojom sviješću”, kazao je Radulović.

Ministar Spajić je rekao da što se tiče plata već su predložili ograničavanje plata funkcionerima i da to nije bilo izglasano, te da nema problem da ponovo to predaju u proceduru.

”Kod kreiranja akcizne politike nije u pitanju samo poreska politika već i uticaj drugih stvari. Ova mjera daje fleksibilnost Vladi da reaguje u kriznim situacijama, imate situaciju u Hrvatskoj gdje se akcize mogu formirati na Vladi. Niko nije očekivao ovakva geoplitička previranja i mislimo da je 40 odsto u ovoj situaciji prava mjera”, kazao je on.

Poslanik DPS Predrag Sekulić kazao je da su svi saglasni oko neophodnosti izmjena zakona o akcizama, ali da je osnovno pitanje nakon rasprave šta se mijenja.

”Moramo poslati jasnu poruku sa ovog Odbora rukovodstvu Skupštine da je neophodno što hitnije sazvati sjednicu. Predsjedavajući već za nekoliko dana može ovu tačku staviti na dnevni red. Već se čulo da Vlada nije pravovremeno reagovala na povećanje cijena goriva i namirnica. Evropa sad je zaštitila dobrostojeće i zaposlene u javnoj upravi, ali se ne vodi dovoljno računa o ugroženom stanovništvu, najranjivije kategorije su najveće žrtve ovih političkih nadgornjavanja. Mi ćemo amandmanski djelovati, ali mislimo da treba imati visoke akcize na proizvode koji ugrožavaju zdravlje i životnu sredinu kao što su duvanski proizvodi, jer će se onda manje upotebljavati”, naveo je Sekulić.

Kaže da dok Vlada reaguje na cijene i dok se Skupština sastane, cijenu plaćaju građani.

Za riječ se javila poslanica Zdenka Popović (Demokrate) i istakla da je i ona saglasna da akciza na gorivo mora biti smanjena i da to mora biti što prije.

”Čuli smo od koleginice Sekulić kakva je procedura i koliko treba da prođe dok se smanje cijene goriva. Mislim da bi Vlada trebala da preduzme neke druge mjere koje ima na raspolaganju kako bi što prije došlo do smanjena cijena nafte, mislim da Vlada ima i Ustavni osnov (član 93) i zakonski osnov (Zakon o energetici)”, kazala je Popović.

Misli da Vlada ima pravo da donese Uredbu o ograničenju cijena nafte i naftnih derivata.

”Da ne bi došlo do poremećaja na tržištu i zatvaranja pumpi, Vlada bi morala da obezbijedi subvencije za naftne kompanije”, kazala je ona.

Poručila je da standard građana mora biti na prvom mjestu i da ako Vlada neće da utiče na fiksni dio maloprodajne cijene goriva, onda je neophodno zakazati sjednicu Skupštine.

Spajić je odgovorio da možda Ministarstvo kapitalnih investicija u čijoj je nadležnosti Zakon o energetici može iznaći slično rješenje, ali da ovaj Zakon o akcizama treba da ide u skupštinsku proceduru jer on nije samo rješenje ove situacije već će pomoći Vladi da dugoročno može da reaguje u kriznim situacijama.

Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu koja prisustvuje sjednici Odbora uključila se u raspravu i istakla da građani ne mogu da čekaju da se političari dogovore i završe sa političkim nagornjavanjem. Ona je navela kolika primanja imaju penzioneri građani koji primaju socijalna davanja, te poručila poslanicima i Vladi da hitno pomognu građanima.

“Nezaposlenih je preko 50 hiljada, a mi govorimo o petini građanstva ove zemlje koja je na margini i ti građani ne mogu da čekaju da li će političari da se usaglase već jednom ili ne. Ne vjerujem u krokodilske suze nijednog ministra kada su u pitanju građani, moram biti iskrena i to priznati. Uvijek se građanima u ovoj zemlji duboko zavlačila ruka u džep. Zato, počnite prvo od sebe. Ukinite raznorazne naknade za nešto što su redovni poslovi u državnoj i javnoj upravi”, naglasila je.

MUGOŠA: Kad se hvalimo prihodima od PDV, treba da znamo da su to prihodi od većih cijena

Boris Mugoša (SD) u svom obraćanju istakao je da je stanje na pumpama zabrinjavajuće, jer su cijene naftnih derivata drastično porasle. 

“Oće li meni neko reći zašto čekamo? Je li nam cilj da se napuni budžet preko leđa građana? Preko 15/16 odsto je rasla cijena goriva. Što je vama koji ste nas kritikovali, kao bivšu vlast, smetalo da smanjite akcize?”, upitao je on. 

“Niko ne kritikuje porast plata, ali kupovna moć građana je sada lošija nego što je bila jer smo doživjeli da žmurimo godinu i po na cijene koje divljaju. Oćemo li zbog toga što nam se ne sviđa (parlamentarna) većina da zaključamo Skupštinu Crne Gore? Zašto mi primamo plate ako ne radimo na rješavanju problema građana?”, naglasio je Mugoša dodajući da je veoma važna sjednica Skupštine.

“Cijena goriva, ali i Zakoni o ograničenju drugih cijena roba je nešto što pod hitno moramo da riješimo. E zato je važna sjednica Skupštine!”, zaključio je on.

Vladimir Joković je, u svom osvrtu, konstatovao da je potrebno promijeniti zakon o PDV-u, a da ograničiti cijene roba u Crnoj Gori nije moguće, s obzirom na to da je naša država uvozno zavisna.

Radulović: Ugasite Monstat, nemaju nikakvu svrhu

Branko Radulović je, javivši se za riječ, konstatovao da je potrebno “ugasiti” Monstat, s obzirom na to da, kako ocjenjuje, ne vidi njegovu svrhu.  

Miloš Konatar (GP URA) naglasio je da je potrebno zauzeti principijelan stav kada su u pitanju akcize na duvan i na gorivo. 

“Ja mislim da moramo biti fiskalno odgovorni te da moramo smanjiti akcize na gorivo, ali ne bi trebalo ni da odstupamo od akcizne politike iz decembra 2021. kada su u pitanju akcize na duvanske proizvode. Cigarete nisu osnovna životna namirnica, pa sam stava da amandmanski u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama o akcizama treba da unesemo određene izmjene kako bismo ovim potezom uticali i na zdravlje građana Crne Gore. Sve poreska opterećenja ne možemo smanjivati i to treba da je svima jasno. U svakom slučaju najvažnije je da se odredimo prema tome da se što prije održi sjednica Skupštine”, rekao je Konatar. 

Poslanik DPS-a Petar Ivanović kazao je da “naša ekonomija doživljava moždani udar a vi predlažete operaciju slijepog crijeva”. 

Vlada nema preciznu akciznu politiku, nudite parcijalna rješenja, dodao je Ivanović. 

Ministar Spajić je kazao da razumije Ivanovića “da ih boli uspjeh Crne Gore jer oni za 30 godina nijesu mogli da sprovedu ovo što smo mi za 15 mjeseci”. 

Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a rekla je da će podržati Prijedlog zakona o akcizama, ali će amandmanski djelovati.

Zdenka Popović je kazala da su mediji prenijeli da je ona tražila da se zakaže sjednica Skupštine povodom ovog prijedloga zakona.

“To nije tačno. Ja sam rekla da Skupština mora razmatrati Zakon o akcizama i ako se to ne desi da Vlada predloži alternativno rješenje, da se donese uredba kojom bi se ograničile cijene nafte i naftnih derivata”, kazala je ona. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DO KAD ĆE GRAĐANI ZAVISITI OD BULAJIĆA: U Skupštini čekaju tri zakona o akcizama, redovno zasijedanje već trebalo da počne

Na Odboru nije usvojen dnevni red: SDP, DPS, SD i Crno na bijelo nijesu glasali, traže da se odblokira rad Skupštine

Smijenjen Aleksa Bečić

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Čukić reagovao na saopštenje UP: Bezočna izmišljotina i drska laž da sam prišao učesnicima incidenta

Odlična turistička posjećenost Podgorice: Avgust u znaku manifestacije Ajmo na Moraču

Abazović: Hajat stigao u CG, treba da se ponašamo unikatno

Vuksanović-Stanković : Neka Abazoviću sad Porfirije pošalje helikopter da obilazi klinike po Beogradu