test

Radunović: Ako Bog da i sreća junačka, projekat ,,Velje brdo – novi grad po mjeri čovjeka” će biti usvojen do Nove godine; Spajić: Prvi stanovi 2026.

Standard

21/09/2024

12:20

Premijer Milojko Spajić i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Slaven Radunović, na pres konferenciji predstavljaju program Vlade za rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima.

Radunović je kazao da je posrijedi najveći urbanistički projekat koji pamti.

“Plan je usmjeren na mlađe koji žele putem povoljnih uslova da riješe stambeno pitanje. I osnuju porodicu”, naveo je on.

Površina projekta je 9.226.470 metara kvadratnih, 923 hektara.

“To dođe kao novi grad, koji podrazumijeva i stanovanje u zgradama, lamelama, samostalno građenje na kupljenim parcelama. Ovo nismo imali prilike da gledamo kod nas. Ovdje treba da živi preko 40 hiljada ljudi”, naveo je Radunović.

“Ako Bog da i sreća junačka, ovaj projekat bi trebalo da bude usvojen do Nove godine, javna rasprava o prostornom planu Podgorice, koja će biti dopunjena ovim projektom, trajaće 15 dana”, dodao je Radunović.

Spajić je kazao da Amerika ima američki san, da će Crna Gora imati crnogorski san.

“Rim je napravljen na sedam brda, Podgorica zaslužuje da ima makar jedno gdje će se razvijati. Ovdje ce živjeti privilegovani građani, a to su državljani Crne Gore. Imati crnogorski pasoš, biti državljanin ove zemlje – to će biti privilegija”, naveo je on.

Kako je pojasnio primjer otplate stanova: krediti će biti bez učešća, pa na rok od 30 godina, stan od 100 kvadrata iznosiće 390 eura. Izvedena kamata je 1.2% godišnje, a kvadrat će biti oko hiljadu eura.

Na pitanje novinara da li je posrijedi funkcionerska kampanja Spajić kaže da “imamo svaka dva mjeseca lokalne izbore pa država ne može stati, Vlada mora da radi”.

Raspisaće, kako navodi, internacionalni tender za idejno rješenje, te će nastojati da najbolje arhitekte svijeta apliciraju.

Prvi stanovi će, očekuje, biti disperzovani do 2026.

“Suštinski tržište rada i življenja diktira migraciju, a ne idejni projekat i stanovanje. Između nas i DPS je ogromna razlika, DPS nije davao rezultate, mi ih isporučujemo”, naveo je.

Radunović je kazao da je to jeftino jer je 90% teritorije Veljeg Brda u vlasništvu grada i države.

“Eto odgovora na pitanje i negodovanje nevjernih Toma”, naveo je.

Radunović je saopštio da je najbolji život na brdu, a na pitanje novinarke Antene M što ćemo sa natrpanim Malim Brdom.

“To je naslijeđeni problem, a mi za rušenje nismo, već za kozmetička rješenja i legalizaciju. Ovdje to neće biti slučaj”, kaže Radunović.

Foto: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)