test

ŽICG: Prioritet našeg rada je bezbjednost putnika

Standard

12/12/2021

18:39

Željeznička infrastrukture Crne Gore (ŽICG) saopštila je da je prioritet u radu ŽICG bezbjednost, naročito putnika, ističući da je to i osnovni razlog odvijanja radova na rekonstrukciji 13 mostova i osam tunela na pruzi Vrbnica-Bar.



ŽICG je, kako navode, obavijestila Željeznički prevoz, da vozovi na relaciji Bar-Bijelo Polje, mogu saobraćati najfrekventnijim danima u sedmici, petkom i nedjeljom, međutim, kako kažu, Željeznički prevoz, nije izrazio interesovanje za dati predlog.

“Željeznički Red vožnje za 2021/ 2022. godinu je dokument koji je objavljen na osnovu saglasnosti tijela koje saglasnosti i izdaje, odnosno Uprave za željeznicu, shodno zakonu i Izjavi o mreži. Željeznička infrastruktura Crne Gore je, kao i uvijek do sada, ispoštovala sve procedure i u saglasnosti sa Upravom za željeznice i Direktoratom za željeznički saobraćaj- Ministarstvom kapitalnih investicija, konstruktivno reagovala, u smislu da sve aktere na vrijeme upozna sa mjerama koje bi uslijedile zbog nepoštovanja u 2020. godini potpisanih međunarodnih ugovora za rekonstrukciju tunela i mostova. Ukoliko se ove, prije skoro dvije godine već potpisane i preuzete obaveze ne bi ispoštovale, Crna Gora bi rizikovala da se za slučaj spora izloži plaćanju odštetnih zahtjeva koji mogu dostići vrijednost mjerenu u milionima eura”, navode u saopštenju.

Iz ŽICG ističu da je prioritet bezbjednost, naročito putnika.

“Iako je ŽICG finansijski i društveno i uopšte, odgovorna kompanija i izražava i sada, kao i prije nekoliko mjeseci, spremnost da izađe u susret svim zahtjevima građana Crne Gore, moramo istaći da je prioritet u našem radu bezbjednost, naročito putnika. To je i osnovni razlog odvijanja radova na rekonstrukciji 13 mostova i 8 tunela na pruzi Vrbnica-Bar. Radi sveobuhvatnog informisanja javnosti, naglašavamo da ovi objekti nisu rekonstruisani od izgradnje pruge Bar-Vrbnica, odnosno skoro 50 godina i da je zbog njihovog stanja, koje nije garantovalo bezbjedan saobraćaj, po ocjeni prethodnog rukovodstva Društva, započeta prva etapa za rekonstrukciju”, ističu u saopštenju.

Navode da je u trenutku preuzimanja kompanije, novi menadžment preuzeo i radove na čak 32 objekta na samoj pruzi odnosno 32 gradilišta, a prethodno navedeni radovi još uvijek traju.

“Ugovori su potpisani sa međunarodnim finansijskim institucijama. Nažalost nije moguće istovremeno obezbijediti i uslove za bezbjedno odvijanje saobraćaja u punom kapacitetu i uslove za radove na mostovima i tunelima, jer se radovi odvijaju tokom prekida saobraćaja i sa isključenim naponom na kontaktnoj mreži, a naša pruga je izgrađena kao jednokolosječna. Od prvog dana imenovanja, menadžment ŽICG je izvršio uvid u potpisane ugovore i svakodnevno obavještavao o ovome, kako Direktorat za željeznički saobraćaj, tako i sve željezničke kompanije, načito Željeznički prevoz, da Ugovori i važeći red vožnje nisu usklađeni. O ovome je i održavano više radnih sastanaka u koordinaciji Direktorata za željeznički saobraćaj, na kojima je zaključeno da ŽICG mora ispoštovati ugovorene obaveze”, dodaju u saopštenju.

ŽICG je, kako navode, tokom trajanja turističke sezone, a i povećanog prevoza tereta, davao prioritet prevozu, naročito putnika, nad radovima, ali takav prioritet, kako dodaju, nije mogao da neograničeno traje zbog njihove obaveze koje proističu iz međunarodnih ugovora.

“O navedenom smo na vrijeme obavijestili Direktorat za željeznički saobraćaj (MKI), Upravu za željeznice i sva željeznička društva. Napominjemo, da je ŽICG, kao društveno odgovorna kompanija, obavijestila Željeznički prevoz, da vozovi na relaciji Bar-Bijelo Polje, mogu saobraćati najfrekventnijim danima u sedmici, petkom i nedeljom, međutim Željeznički prevoz, iz njima poznatih razloga, nije izrazio interesovanje za dati predlog”, pišu u saopštenju.

ŽICG, kako navode, ostaje otvorena za sve konstruktivne predloge i ističu da “trase nisu ukinute za cijelu 2022. i čim se stvore preduslovi, odnosno završe radovi, stvaraju se uslovi za izmjenu Reda vožnje”, što očekuju da da će biti i prije ugovorenog roka, odnosno već juna 2022.

“Kao i uvijek do sada ŽICG uvažava sve zainteresovane strane i odgovorno se trudi da i u domenu prevoza putnika i tereta, bude na usluzi građana, ali i da građane Crne Gore ne dovede u još nepovoljniji položaj ukoliko ne poštuje već potpisane međunarodne ugovore”, zaključili su u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)