Kusovac ugostio braću Rama, prve studente pripadnike RE populacije iz Tivta

Predsjednik opštine Tivat dr Siniša Kusovac ugostio je u kabinetu braću Rama, prve studente pripadnike RE populacije iz Tivta. Braća Rama, Fatmir i Valjmir su u studijskoj 2020/21. godini upisali Mašinski fakultet, Univerziteta Crne Gore u Podgorici.
Kusovac ugostio braću Rama, prve studente pripadnike RE populacije iz Tivta

“Vaša odluka da nastavite školovanje i steknete visoko obrazovanje suštinski je važna za vaše dalje životno napredovanje, jer znanje koje steknete na fakultetu je garant vaše bolje budućnosti”, rekao je predsjednik Opštine ovim povodom.

On je dodao da je Opština Tivat posebno ponosna na ovakav uspjeh tivatskih đaka pripadnika RE populacije, imajući u vidu veliki trud i sredstva koje Opština ulaže kako bi podržala i podstakla obrazovanje djece pripadnika ove populacije.

Braća Rama su zahvalila na prijemu i u razgovoru sa predsjednikom napomenula da im predstoji rješavenje pitanja studentskog smještaja u Podgorici, ali da su spremni i voljni da uče kako bi stekli diplomu i znanje. Predsjednik Kusovac uručio im je prigodne poklone.

“U protekle 4 godine Opština Tivat uložila je više od 150.000,00€ na projekte koji se direktno tiču podsticaja RE populaciji da djecu upisuju u vrtiće i škole, te da djeca ne napuštaju obrazovni sistem prije kraja osnovne škole”, kazala je mr Darka Ognjanović, sekretarka Sekretarijata za mlade sport i socijalna pitanja, koji se bavi pitanjima ljudskih i manjinskih prava od suštinskog značaja za RE populaciju.

Naknade medijatoru i asistentu u nastavi koji djeluju u OŠ “Drago Milović” kroz Kancelariju za integraciju Roma i Egipćana, stipendije srednjoškolcima pripadnicima RE populacije, školske torbe i pribor, prevoz djece školskog i vrtićkog uzrasta, novogodišnji paketići… samo su dio aktivnosti koje finansira Opština Tivat.

Kontinuirano se pruža podrška i projektima NVO “Udruženje Egipćana i Roma” iz Tivta. Opština Tivat djeluje u skladu sa Lokalnim planom za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana za period 2017-2021. Ovaj Plan ali i brojne druge opštinske odluke iz ove oblasti za cilj imaju unapređivanje položaja romskog i egipćanskog stanovništva, ostvarivanje i zaštitu njihovih ljudskih prava, ali i njihovu integraciju u lokalno društvo.

×

Preuzmite našu aplikaciju


0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Đukanović o ekspozeu Krivokapića: Izlaganje obilovalo kontradiktornostima, ovo nisu prvi demokratski izbori

Bojanić objavio fotografiju kandidata iz Bijelog salona: Podrška za Zdravka Krivokapića

Popović: Na čelu Vlade sin božiji sa apostolima i četiri Marije Magdalene, Abazović politički uljez bez portfelja

Zašto je sve hapšen Luka Bokan: Zadržan u pritvoru do 72 časa