POD SVJETLIMA PODGORICE: Grad 80 odsto osvijetljen savremenom LED rasvjetom, Komunalne usluge fokus stavljaju na ruralna područja

Komunalne usluge d.o.o. Podgorica gradsko je preduzeće koje posvećeno radi na tekućem i investicionom održavanju javne rasvjete i svjetlosne signalizacije. Oni izvode radove i na čišćenju i farbanju velikog broja stubova javne rasvjete i semafora, a u međuvremenu su radili na postavljanju i uklanjanju ukrasa u susret novogodišnjim praznicima i drugim državnim praznicima. Posebno je važno istaći modernizaciju javne rasvjete, što podrazumijeva zamjenu starih energetski neefikasnih svjetiljki sa savremenim LED svjetiljkama, a Komunalne usluge nastavile su i sa aktivnostima na modernizaciji svjetlosne signalizacije.
POD SVJETLIMA PODGORICE: Grad 80 odsto osvijetljen savremenom LED rasvjetom, Komunalne usluge fokus stavljaju na ruralna područja

Komunalne usluge d.o.o. Podgorica posvećeno rade na tekućem i investicionom održavanju javne rasvjete i svjetlosne signalizacije.

Održavanje postojeće javne rasvjete obuhvata 23.469 stubnih mjesta i 33,180 rasvjetnih mjesta ( od kojih održavanje 11.050 svjetiljki je obaveza izvođača radova shodno ugovoru br.854 od 20.02.2019.godine, a koji se odnosi na rekonstrukciju javne rasvjete – faza I i podrazumijeva servisiranje 10 godina ), od toga 25% svjetiljki je kandelaberskog tipa.

Održavanje postojeće svjetlosne signalizacije podrazumijeva održavanje 47 semaforizovanih raskrsnica, održavanje signalizatora za slijepa i slabovida lica na 13 rasrksnica.

U okviru investicionog održavanja, ekipe ovog Društva izvode radove na rekonstrukciji i izgradnji novih objekata javne rasvjete i svjetlosne signalizacije. 

Vezano za javnu rasvjetu, Komunalne usluge nastoje da odgovore na što veći broj zahtjeva naših građana za postavljanjem javne rasvjete a u okviru raspoloživog budžeta u koordinaciji sa nadležnim Sekretarijatom za komunalne poslove i Glavnim gradom, i to na cijeloj teritoriji Glavnog grada Podgorice uključujući Opštinu u okviru Glavnog grada – Golubovci.

U narednom periodu fokus na izvođenju radova biće stavljen na ruralnom području i selima u okolini Podgorice, a sve po osnovu prioriteta i po saglasnostima nadležnog Sekretarijata za komunalne poslove.

Dakle, u prethodnom periodu su izvođeni radovi na postavljanju javne rasvjete na velikom broju  bulevara, ulica, parkova, sportskih poligona, dječijih igrališta, te je ugrađen veliki broj LED svjetiljki na navedenim lokacijama. Posebno izdvajamo sljedeće realizacije:

 • Nova javna rasvjeta u Studentskoj ulici,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Baku,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici bratstva i jedinstva
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Oktobarske revolucije,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Blaža Jovanovića,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Marka Radovića,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Vuka Karadžića,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Marka Miljanova,
 • Nova javna rasvjeta u Beograskoj ulici,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Novaka Miloševa,
 • Ljubljanska ulica,
 • Dunavska ulica,
 •  Nova javna rasvjeta u Ulici Ivana Vujoševića,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici 4.jula,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici Kralja Nikole,
 • Nova javna rasvjeta u Ulici 13 jula,
 • Nova javna rasvjeta u Dalmatinskoj ulici,
 • Nova javna rasvjeta u Moskovskoj ulici,
 • Nova javna rasvjeta u Slovačkoj ulici,
 • Nova javna rasvjeta na Bulevaru Ivana Crnojevića,
 • Nova javna rasvjeta na Bulevaru Mihajila Lalića,
 • Nova javna rasvjeta na Bulevaru Save Kovačevića,
 • Nova javna rasvjeta na Bulevaru revolucije,
 • Nova javna rasvjeta u parku u Zagoriču – nastavak Ulice drugog crnogorskog bataljona,
 • Nova javna rasvjeta u parku Ivana Crnojevića, park kod gimnazije,
 • Nova javna rasvjeta u parku na Koniku, Zabjelu, park Ljubović,
 • Nova javna rasvjete u parku posvećenom Đorđu Balaševiću,
 • Veliki broj sportskih poligona (Zlatica, na Gorici, sportski poligon u Ulici Mitra Bakića, sportski poligon na Bulevaru Save Kovačevića iza zgrade Baston….),
 • Veliki broj dječijih igrališta, poligona…….
 • Nova dekorativna rasvjeta na Moskovskom mostu, Mostu na Sastavcima,
 • Obnovljena je rasvjeta na Vezirovom mostu (najstarijem mostu u Podgorici.)
Radovi na modernizaciji javne rasvjete završeni su na Bulevaru Save Kovačevića, gdje je ugrađeno 30 savremenih LED svjetiljki

Nadalje, od početka ove godine radovi na objektima javne rasvjete izvođeni su i na još drugim lokacijama:

–  Bulevar Serdara Jola Piletića,

–  Ulici Svetozara Markovića,

–  Ulici Vase Račkovića,

–  Ulici Petra  Prlje…..

–  Manastirskoj ulici….

–  MZ Beri, Mz Krusi, MZ Gornja Gorica, MZ Zlatica….

–  stambeni kvartovi…

U Ulici Petra Prlje ugrađeno 16 novih savremenih LED svjetiljki

U okviru tekućeg održavanja, Komunalne usluge izvode radove i na čišćenju i farbanju velikog broja stubova javne rasvjete i semafora, a u međuvremenu su radili na postavljanju i uklanjanju ukrasa u susret novogodišnjim praznicima i drugim državnim praznicima. Takođe, ekipe sui angažovane i na svakodnevnom obilasku terene radi kontrole i opravke eventualnih kvarova na objektima javne rasvjete i svjetlosne signalizacije.

Posebno ističemo modernizaciju javne rasvjete, što podarazumijeva zamjenu starih energetski neefikasnih svjetiljki sa savremenim LED svjetiljkama, čime se postiže značajno kvalitetnije osvjetljenje u skladu sa standardima i preporukama, a pored toga smanjuje se potrošnja električne energije što pozitivno utiče na životnu sredinu odnosno smanjuje se emisija štetnih gasova.

Takođe, Komunalne usluge su nastavile i sa aktivnostima na modernizaciji svjetlosne signalizacije, a što podrazumijeva zamjenu starih semaforskih stubova sa novim portalnim i poluportalnim nosačima, savremenijeg dizajna i boljih karakteristika u odnosu na stare koji su bili u više navrata ostećeni usljed saobraćajnih nezgoda i vremenskih neprilika.

Ekipe Komunalnih usluga su u okviru modernizacije svjetlosne signalizacije, ovaj projekat primijenile na Bulevaru Svetog Petra Cetinnjskog. S tim u vezi, radovi su obuhvatili 6 semaforizovanih raskrsnica na pomenutom bulevaru.

Bulevar Svetog Petra Cetinnjskog

U kontinuitetu vršimo održavanje i radimo na povećanju broja zvučnih signalizatora koji slijepim i slabovodim licima olakšavaju prelaz ulice na lokacijama sa povećanom frekvencijom saobraćaja. U ovom periodu, 13 semaforizovanih raskrsnica je pokriveno zvučnim signalizatorima, te ćemo i u narednom periodu nastaviti sa ovakvim aktivnostima.

Glavni grad Podgorica je sa preko 80% osvijetljen savremenom LED rasvjetom, te će Komunalne usluge će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na izgradnji i modernizaciji javne rasvjete i svjetlosne signalizacije, zvučnih signalizatora i druge povjerene infrastrukture u skladu sa globalnim dostignućima.

Njihov glavni cilj je ljepši i sigurniji grad za sve naše sugrađane i posjetioce i naravno bezbjedniji za sve učesnike u saobraćaju.

Ponosni su na saradnju sa ostalim gradskim privrednim društvima na izgradnji velikog broja sportskih poligona, dječijih igrališta, parkova i dr. gdje smo postavili rasvjetu kako bi ovi sadržaji bili što bolje iskorišćeni i sigurniji za upotrebu. U vezi sa tim, ekipe ovog Društva  trenutno izvode radove na više parkovskih lokacija, kao što je na primjer  park šuma Zlatica, sportsko rekreativna zona Zelenika i dr.

Pored dosadašnjih ostvarenih radova na povjerenoj komunalnoj infrastrukturi – javnoj rasvjeti i svjetlosnoj signalizaciji, ostalo je još prostora za dalja unapređenja. Stoga, poslovna politika Društva i u 2022. godini ima za cilj sprovođnje mjera i aktivnosti za dodatno smanjenje troškova održavanja i utrošene električne energije, integracija novih sistema sa brojnim mogućnostima u skladu sa globalnim tehničkim dostignućima, za ljepši i sigurniji Glavni grad.

Kroz tekuće održavanje nastaviće da inteziviraju aktivnosti kako bi pravovremeno i kvalitetno servisirali javnu rasvjetu i svjetlosnu signalizaciju u cilju postizanja visokog stepena ispravnosti rasvjetnih tijela i semafora na teritoriji Glavnog grada i Opštine u sklopu Glavnog grada Golubovci, shodno prijavama građana i obilaskom lokacija.

Sve nedostatke na objektima javne rasvjete i svjetlosne signalizacije građani mogu prijaviti putem telefona na broj 020/623-927 ili lično u prostorijama našeg Društva koje se nalazi u Ulici Zetskih vladara bb na Zabjelu.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milatoviću “sporan” način na koji su državni simboli donošeni

Amaro Montenegro i kraljica Jelena

Saslušani Radonjić, njegova žena i svjedoci

Izbori 11. juna: Pogledajte sve potvrđene liste