U TIVTU BROJ ZARAŽENIH U PADU: Kovid značajno uticao na privredu i promet turista, manifestacije organizovane u manjem obimu

U prethodnoj godini kovid je značajno uticao na privredu u Tivtu, kazali su Standardu iz Opštine Tivat. Ipak, kako dodaju, ne toliko značajno kao 2020. godine. Najrelevantniji parametar koji to pokazuje, ističu, je manji broj prijava za registraciju turističkih djelatnosti (izdavanje smještaja, nautički turizam, iznajmljivanje vozila i slično). Prema podacima Doma zdravlja, u Tivtu je data ukupno 17.871 doza vakcine protiv koronavirusa, odgovorili su oni.
U TIVTU BROJ ZARAŽENIH U PADU: Kovid značajno uticao na privredu i promet turista, manifestacije organizovane u manjem obimu

Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

”Od početka imunizacije, u Tivtu je data ukupno 17.871 doza vakcine protiv koronavirusa, od čega 7.466 prve, 7.358 druge i 3.047 treće doze. Po podacima tivatskog Doma zdravlja, u odnosu na dramatičan januarski period u Tivtu sa izuzetno velikim brojem inficiranih koronavirusom i kada je u kovid ambulanti bilo i preko 400 pregleda dnevno, od februara broj kovid pacijenata je stalno u padu, ali se zato povećava broj pregleda nekovid pacijenata u Domu zdravlja”, saopštili su Standardu iz Opštine Tivat.

Trenutno je u Tivtu nešto više od 20 aktivnih slučajeva kovid infekcije.

Iz Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za društvene djelatnosti, Standardu su odgovorili koliko je u prethodnoj godini kovid uticao na privredu u Tivtu, te da li postoje zahtjevi za pomoć i kakve su mjere preduzimane.

Tivat-foto Boka News

”U prethodnoj godini kovid je značajno uticao na privredu u Tivtu, iako ne toliko značajno kao 2020. godine, a najrelevantniji parametar koji nam to pokazuje je manji broj prijava za registraciju turističkih djelatnosti (izdavanje smještaja, nautički turizam, iznajmljivanje vozila i slično)”, navode oni.

Tako je u 2021. godini registrovano, odnosno izdato 84 rješenja za obavljanje djelatnosti pružanja usluga iznajmljivanja smještaja, dok je u 2020. godini taj broj bio 43, odnosno u 2019. godini 152.

”Kroz statistički prikaz prometa turista, takođe se može zaključiti uticaj kovida na privredu u Tivtu, pa je tako kada su u pitanju dolasci gostiju zabilježeno u 2019. godini 169 980 dolazaka, te ostvareno 1 167 101 noćenje, dok je u 2020. godini broj dolazaka gostiju 37 516, odnosno 350 552 noćenja, a posljednja 2021. godina zabilježila je 105 330 dolazaka gostiju, odnosno 920 131 noćenje”, kazali su oni u odgovorima za Standard.

Kako ističu, nije bilo značajnih zahtjeva za finansijsku pomoć privredi (ukupno 3), iako Opština Tivat nije izdvajala posebnu budžetsku liniju za pomoć privredi, a ono što se pružalo su olakšice u vidu neplaćanja taksi i naknada za izdavanje određenih rješenja i licenci za obavljanje privredne djelatnosti.

”Budžetom za 2021. godinu predviđen je iznos do 100.000,00 eura za transfere za jednokratne socijalne pomoći, što je 40.000,00 eura više u odnosu na sredstva planirana budžetom za 2020. Sredstva sa ove budžetske stavke isplaćuju se na osnovu Odluke o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, a iznosi koji se odobravaju kreću se od 60 do 600 eura. U 2021. godini je primljeno i obrađeno 143 zahtjeva za pomoć u ukupnom iznosu od 35,052.60 eura”, naveli su iz Opštine Tivat.

U maju 2021. godine Opština je, kako dodaju, izmjenila Odluku o pravima i uslugama iz socijalne i dječje zaštite, u dijelu uslova i kriterijuma za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, kako bi veći broj građana sa teritorije opštine Tivat mogao da ostvari pomenuto pravo, s obzirom da je usljed pandemije COVID-19 došlo do pogoršanja socio-ekonomskih uslova znatnog broja stanovnika naše opstine.

EPIDEMIJA POGODILA KULTURU

Prema kazivanju Službe predsjednika opštine i Sekretarijata za društvene djelatnosti, pandemija izazvana virusom COVID-19 koja je zadesila našu državu, u značajnoj mjeri je pogodila ustanove pa i nevladine organizacije koje se bave kulturom.

”Tokom 2020. godine veliki broj kulturnih manifestacija nije bilo moguće realizovati s obzirom na mjere propisane od strane Vlade Crne Gore, dok je u toku 2021. godine situacija sa virusom COVID-19, a samim time i propisanim mjerama omogućila da nešto veći broj organizatora u manjem obimu realizuje manifestacije i programske aktivnosti”, naveli su oni.

U okviru tradicionalne manifestacije „Novembarskih dana“, 2021. godine Opština Tivat je u saradnji sa javnim ustanovama i institucijama, sportskim i nevladinim organizacijama, u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, u velikom obimu realizovala planiran niz kulturnih, edukativnih i sportskih dešavanja.

”Samo nekoliko aktivnosti, uglavnom u obrazovnim ustanovama, nije realizovano u posljednjoj sedmici programa zbog pogoršane epidemiološke situacije. Za razliku od 2021. godine, „Novembarski dani“ u 2020. godini su zbog epidemiološke situacije bili otkazani”, dodaju u odgovorima za Standard.

Novembarski dani kulture / izvor tivat.travel / foto: www.djuricic.me

Nevladine organizacije sa posebnim statusom koje dobijaju finansijska sredstva po Programu godišnjih aktivnosti, kažu iz Opštine, bile su prinuđene da značajno reviduju svoje budžete, prvenstveno zbog nemogućnosti realizovanja aktivnosti.

Kako dodaju, shodno Javnom konkursu o raspodjeli sredstava za projekte nevladinih organizacija, od 9 odobrenih projekta iz oblasti kulture, realizovana su samo tri projekta koja su takođe u značajnoj mjeri bila revidovana.

”Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat (sada Sekretarijat za društvene djelatnosti) je početkom 2020. godine donio Program manifestacija sa raspodjelom sredstava, shodno kojem je data podrška samo za dvije tradicionalne manifestacije.

JU “Muzej i galerija” Tivat u svom Izvještaju o radu za 2020. godinu navodi da se epidemiološka situacija najviše reflektovala na izlagački galerijski i muzejski program, s obzirom da su u jednom periodu bili primorani da su izlagački prostori su u određenim vremenskim periodima bili zatvoreni za posjetioce, što je značajno smanjilo prisustvo publike na izložbama”, kazali su oni.

Takođe, dodaju, predstavnici JU “Centar za kulturu” Tivat su u svom Izvještaju o radu za 2020. godinu naveli da je pandemija negativno uticala na njihov rad tokom godine.

”Naime, shodno propisanim mjerama od strane nadležnih instutucija, nisu bili u mogućnosti realizovati veliki dio planiranih aktivnosti kao što su: takmičarski dio Purgatorija, Festival plesanog teatra, Festival kamernih orkestara Mediteranske note, Harmonika fest, dok je Gitar fest realizovan u online izdanju. S obzirom da je bilo teško održati veći broj predstava radi ograničenja među publikom, ustanova je snimila online izdanje za tri svoje predstave. Tokom 2021. godine ova ustanova je u nešto manjim formatima, sa manjim budžetom i u skladu sa epidemiološkim mjerama, realizovala više planiranih aktivnosti, među kojima su najznačajniji Purgatorije i Gitar fest”, navodi se u odgovorima Opštine Tivat.

Na pitanje koliko je pandemija uticala na planirane projekte Opštine, da li je bilo odlaganja i nemogućnosti da se sprovedu iz Službe predsjednika opštine kažu da kada je u pitanju implementacija projekata finansiranih iz EU fondova, aktivnosti su morale biti prilagođene aktuelnim kovid mjerama i ograničenjima koja su bila na snazi u tom trenutku.

”Dakle, najveći dio događaja, ukoliko je bilo moguće, bio je prebačen u online formu ili je bio odložen do trenutka kada ga je bilo moguće održati. Kako je u pitanju globalna situacija, sve je definisano u dogovoru sa međunarodnim partnerima i sa ciljem da rezultati projekata budu postignuti. Najveći dio partnerskih sastanaka, radionica, seminara u protekle dvije godine je održano u online formi”, zaključili su oni u odgovorima za Standard.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

(FOTO/VIDEO)Patriotska auto kolona: Ustanite Crnogorci, vakat je

U Tivtu se održava najveće takmičenje u istoriji crnogorskog jedrenja

RETROSPEKTIVA – Dvije godine koronavirusa u Crnoj Gori: Apokaliptične scene, karantini, pa vakcina

Marić: Nemogućnost noćnog slijetanja i ograničen prostor dio problema, ali se Aerodrom Tivat neće predati

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

CPC: Obilježeno 75 godina od pogibije Krsta Zrnova Popovića i Raka Mugoše

Poziv ministru da reaguje: Srbija prisvojila manastir Morača

Milan Popović uhapšen zbog krađe 238 paketa cigarete iz Luke Bar

Pogledajte koliko je građana bilo na protestu Demokrata u Podgorici