Završna konferencija “Gusinje Zero Waste”: Projekat sakupljanja otpada od vrata do vrata, u pet različitih frakcija

Opština Gusinje i DOO 'Komunalne djelatnosti' Gusinje u saradnji sa Zero Waste Montenegro i Regularnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije prije dvije godine započela je projekat 'Gusinje Zero Waste' , u okviru programa 'Gradovi bez otpada' , a 29. septembra organizovana je završna konferencija.
Završna konferencija “Gusinje Zero Waste”: Projekat sakupljanja otpada od vrata do vrata, u pet različitih frakcija

Projekat se ovih dana završava i finalizuje, a finansirala ga je EU preko IPA programa za međugraničnu saradnju između Crne Gore i Albanije. O uspješnosti projekta govorili su Snežana Maslovarić Zečević, Službenik projekta u Regionalnoj razvojnoj agenciji za Bjelasicu, Komove i Prokletije i izvršni direktor DOO “Komunalne djelatnosti” Gusinje Demir Bajrović.

“U Gusinju je formiran Zero waste savjetodavni odbor sastavljen od lokalnih ljudi koji se bave javnim djelatnostima. Sprovedene su ankete i detaljne analize otpada sakupljenog iz domaćinstava, a održane su edukativne radionice kako za djecu tako i za odrasle”, podsjeća Maslovarić Zečević i dodaje da je nabavljeno i isporučeno nekoliko kompresora, kao i to da su građani obučeni za kompostiranje.

U toku je intenzivna isporuka kanti i kesa za razdvajanje različitiv vrsta otpada. Projekat će uspostaviti sistem sakupljanja otpada od vrata do vrata, u pet različitih frakcija, komprostiranje i opremanje centra za obnovu materijala. Građanima je uz kante uručen set materijala za bolju implentaciju zero waste koncepta.

Izvršni direktor DOO “Komunalne djelatnosti” Demir Bajrović izrazio je zahvalnost Opštini Gusinje koja je pored ovog, za potrebe tog Društva, sprovela i niz drugih projekata koji znatno unepređuju tehničke kapacitete.

“Ovo je prilika da podsjetimo javnost i da se još jednom zahvalim Opštini Gusinje koja je sa JKP “VRELA” iz Sjenice, kroz projektat “Održivo upravljanje otpadom – BinS” nabavila je auto-smećaru (BMC), kao i specijalizovanu radnu mašinu – KOMBINIRKU kroz projekat “POPOS” koji je finansirala Ambasada Japana.”

U narednim danima Komunalno preduzeće će dobiti adekvatan objekat za skladištenje i tretman prikupljenog otpada.

“Zajedno sa našim sugrađanima bit ćemo primjer sredine koja će na poseban način tretirati otpad poput evropskih gradova. Interesovanje i zadovoljstvo naših sugrađana su pokazatelj da smo na dobrom putu“ zaključio je Bajrović.

Na samom kraju konferencija uručeni su trimeri kao simbolične nagrade za lokalnu samoupravu (JU “Centar za kulturu” Gusinje, Turističku organizaciju Gusinje i DOO “Komunalne djelatnosti” Gusinje), za predstavnike vjerskih institucija (Medžlis Islamske zajednice Gusinje, Pravoslavnu i Katoličku crkvu), Osnovnu školu i Dječiji vrtić iz Gusinja, u cilju bolje promocije i motivacije stanovništva da primjene i prihvate novi koncept.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Tužilac Đalović za Standard: Dvije ženske osobe u Pljevljima ranio rođak

Medenica o tragediji kod Krivog mosta: Nema indicija da se radi o saobraćajnoj n...

Vuković o popisu: Od onda kada je Abazovićeva Vlada planirala prevaru do danas &...

DPS Nikšić: Gospodo iz NSD, oprostite, nijesmo vas prepoznali