ABAZOVIĆ I ADŽIĆ OBEĆALI PROMJENE, ALI ZA SADA NIŠTA OD TOGA: Zašto je nakon ubistva Šakovića za šefa CB Budva postavljen inspektor za strance?

U danima kada se budvanska policija suočava sa jednim od najtežih izazova u posljednjih nekoliko godina – sa rasvjetljavanjem mafijaškog ubistva Milića Minje Šakovića ispred zidina starog grada, gdje mu je ubica sasuo osam metaka u glavu i leđa naočigled njegovih drugova i brojnih drugih očevidaca, menadžment policije odlučio se za kadrovsku promjenu čelnog mjesta tom gradu.
ABAZOVIĆ I ADŽIĆ OBEĆALI PROMJENE, ALI ZA SADA NIŠTA OD TOGA: Zašto je nakon ubistva Šakovića za šefa CB Budva postavljen inspektor za strance?

Uprava policije

Umjesto iskusnog i profilisanog starješine, odluka je pala da šef Centra bezbjednosti Budva bude Nikola Terzić, dasadašnji inspektor za strance.

Terzić je ranije bio u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali je nakon afere nestanka dokaza iz kuće Veselina Mujovića i hapšenja te kasnije istrage prebačen u odsjek za strance.

U prvim danima istrage policija je uhapsila tadašnjeg vršioca dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i Terzića.

Obojica su negirali izvršenje krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i pušteni su na slobodu.

Od tada, javnost nije upoznata kako je nestalo 13 pisama i dva originalna dokumenta Uprave policije, koji su kasnije pronađeni.

Terzićev raniji šef Dalibor Medojević uhapšen je 8. marta ove godine pod sumnjom da je bio dio škaljarske kriminalne grupe, te da je targetirao članovima suparničkog kavačkog klana šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragana Radonjića, kao policajca koji je navodno odao lokaciju u Kijevu gdje se skrivao vođa tog klana Radoje Zvicer.

Koristeći kodno ime ,,Radonja“ u Skaj komunikaciji, što je Radonjićev nadimak iz mladosti, Medojević je u toj prepisci ,,odgovornost“ za otkrivanje lokacije na kojoj se Zvicer nalazi svjesno usmjerio na šefa SPO.

Premijer Dritan Abazović je odmah nakon ubistva Šakovića najavio promjene i pojačani nadzor na primorju, ali se sve svelo samo na zamjenu starješine CB Budva i dovođenje neiskusnog inspektora za strance koji nema dodirnih tačaka sa rješavanjem ovako teških krivičnih djela.

Iako je čvrsto obećao da država neće dozvoliti nikakvu eskalaciju, premijer je ponovio ono što manje – više svi znamo da se “kartela nećemo osloboditi tek tako”.

“Ušli smo u leglo kriminala, a dio tih kriminalaca imao je i podršku u Upravi policije. To su poznata lica, neki su procesuirani, a za neke očekujem da to budu”, istakao je Abazović.

On je rekao da sada “kada je veća fluktuacija ljudi zbog sezone, posebno na primorju i Budvi moraju da pojačaju oprez”.

“Od ponedjeljka će biti pojačane policijske snage na primorju”, poručio je Abazović.

Istakao je i da “očekuje personalne promjene unutar policije i da se nada kako se ovakvi događaji neće ponavljati”.

Njegova očekivanja su se svela na jedninu, to jest jednu promjenu i to, prema ocjenama upućenih, vrlo lošu.

I ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tvrdio je da će država pokazati da je jača od svakog klana, te da će pojačati policijske snage na primorju.

On je dodao da će u susret turističkoj sezoni na primorju biti raspoređene dodatne policijske snage, a u večernjim satima na ulicama će biti i Posebna jedinica policije.

“Uz to doći će i do određenih kadrovskih promjena. Želimo jasno pokazati da je država jača od svakog klana i kriminalca. Bezbjednosna situacija u zemlji je stabilna, Crna Gora se može tretirati kao bezbjedna destinacija”, kazao je Adžić.

Šta je rukovodilo direktora Uprave policije Zorana Brđanina da posegne za ovakvim kadrovskim rješenjem, nije poznato, jer je za vjerovati da on zna koliko treba imati iskustva za mjesto šefa Centra bezbjednosti opštine koja slovi kao potencijalno žarište obračuna kriminalaca i mafijaša, posebno u toku turističke sezone.

Jasno je da Terzića nije preporučio rad na terenu i rješavanje teških krivičnih djela, jer se bavio poslom koji nije imao neke veze sa problemima sa kojima će biti suočen na novom radnom mjestu. Ostaje pitanje, šta je onda bio motiv za ovakvu kadrovsku rokadu.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Tito

Nema veze je li inspektor za strance ili inspektor za opsti kriminalitet. Bitno je da je cojek skolovan,zavrsio policisku skolu u danilovgrad,nije kursista kao svi ostali nacelnici i direktor.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

IZ UP ZA STANDARD: Udarićemo na finansijsku moć mafije, PRIORITETI sprječavanje i rasvjetljavanje ubistava, visoke korupcije i krijumčarenja narkotika

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kaluđerović dao izjavu u Tužilaštvu: Danas izjavio saučešće porodicama žrtava Vuka Borilovića

Radunović: Oslobodite čovjeka koji je zaustavio krvavi pir, molim vas

Potresne riječi Miloša Martinovića kojima se oprostio od svoje porodice: Moji anđeli, dolazim brzo kod vas, čekajte me i volim vas

Bratstvo Borilović duboko žali zbog bezumnog akta