CRNI BILANS 2020.: U 15 ubistava stradalo 19 osoba, sačekuše klanova, rasturanje droge i smjena šefova

Redove crne hronike ove godine ispunile su razne vijesti o počinjenim zločinima. Tako se nastavilo pisanje o sukobu klanova, hapšenju dilera droge i razbijanju međunarodnog šverca narkotika. Pored toga, tokom 2020. izvršeno je 15 ubistava, a međ stradalima su i tri novorođenčeta. Paljenje vozila, postavljanje eksplozivnih naprava bila su dio zastrašivanja. U velikm akcijama policije i interpola uhapšeno je više osoba. I pred kraj godine dogodila se i smjena šefova Uprave policije i ANB-a.
CRNI BILANS 2020.: U 15 ubistava stradalo 19 osoba, sačekuše klanova, rasturanje droge i smjena šefova

ilustracija, pixabay

Poslednje ubistvo koje se dogodilo u 2020. godini je Mijović Jovana, koji je preminuo od povreda 3. decembra, a ranjen je 2. Od janura je izvršeno 15 ubistava, od kojih je policija riješila 12. U njima je ukupno stradalo 19 osoba, neka od njih su i dvostruka.

Ubistvo Nemanje Prelevića i Danila Pekovića drugo je dvostruko ubistvo koje se dogodilo u Crnoj Gori od početka godine. Pet likvidacija, od januara, se u istragama vode kao dio obračuna kriminalnih klanova „škaljaraca” i „kavčana”. U tri slučaja su ubijena novorođenčad, a ostalih osam su ubistva izvršena usled svađe, dok je u jednom slučaju ubistvo pratilo i samoubistvo osumnjičene osobe.

Od početka godine bila su 32 ubistva u pokušaju, od kojih je 31 rasvijetljeno. Takođe, redove crne hronike su ispunjavale vijesti o akcijama u kojima je spriječeno švercovanje migranata.

SMJENE U UP I ANB-KO SU STARI A KO NOVI

Na konferenciji nove Vlade Crne Gore za medije, koja je održana 17. decembra saopšteno je da je v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić, a vd direktor Uprave policije Vesko Damjanović.

Damjanović je zamjenio dosadašnjeg direktora UP Veselina Veljivća. Veljović je direktora Uprave policije Crne Gore obavljao od oktobra 2005. godine do kraja decembra 2011. godine. Tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović imenovao ga je 29. decembra 2011. godine za savjetnika za oblast odbrane i bezbjednosti. Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović imenovao ga je 27. novembra 2014. godine za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Rješenjem Vlade Crne Gore od 30. jula 2018. godine imenovan je za direktora Uprave policije.

Damjanović je bio pomoćnik direktora za graničnu policiju. On je u aprilu 2018. godine bio postavljen za vršioca dužnosti direktora Uprave policije. On je tada zamjenio tadašnjeg direktora UP Slavka Stojanovića. Obavljao je funkciju pomoćnika direktora za graničnu policiju. Prije toga bio je načelnik na Aerodromu Podgorica, načelnik Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac, kao i načelnik Centra bezbjednosti u BiIjel

Vukšić zamjenio dosadašnjeg vd direktora ANB-a  Dejana Peruničića. Peruničić je profesionalni angažman u bezbjednosnom sektoru započeo je 1985. u Službi državne bezbjednosti (u okviru MUP-a), kasnije Agenciji za nacionalnu bezbjednost, nakon što je 5.maja 2005. godine osnovana kao zaseban državni organ. Za v. d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost imenovan je 12. marta 2015. godine. Vlada Crne Gore, nakon sprovedene skupštinske procedure, donijela je 20. avgusta 2015. godine Rješenje o imenovanju Dejana Peruničića za direktora ANB. Član je Savjeta za članstvo u NATO, Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi i Savjeta za vladavinu prava.

Vukšić je poznat kao advokat Dejan Vukšić, koji je inače poznat kao stranačka ličnost i branilac pojedinih pripadnika kriminalnog miljea.

U SUKOBU KLANOVA STRADALI NEDUŽNI

Novljanin Šćepan Roganović ubijen je 13. februara. Policija je u sklopu istrage o ubistvu ovog Novljanina podnijela krivične prijave protiv Milija Bajramovića i I.G.

Cetinjanin Andrija Gazivoda (30) ubijen u 17. februara, oko 20.50, ispred teretane koja se nalazi u sklopu Sportskog centra „Lovćen”. Tužilaštvo je saopštilo da on nije bio član kriminalnih klanova, ali istraga ispituje da li je i ovo ubistvo osveta u sukobu zavađenih mafija.

Deset dana kasnije na Cetinju je ubijen i Pero Muhadinović (51), kada je zasad nepoznata osoba aktivirala eksploziv koji je bio postavljen ispod njegovog vozila. Tužilaštvo je saopštilo da ni Muhadinović nije bio član kriminalnih grupa, ali se sumnja da je ubijen zbog druženja sa pojedinim osobama bliskim tim klanovima.

U eksploziji koja se desila 4. marta u Dalmatinskoj ulici u Podgorici poginuo je Đorđe Božović, a teško je ranjen Aleksandar Keković. Istraga je ustanovila da je do eksplozije došlo u unutrašnjosti vozila, ali da ne može da kaže kolika je bila količina eksploziva.

U podgoričkom naselju Cijevna 28. jula ubijen je Saša Klikovac, a uhapšeni su osumnjičeni Marko Šuković i Miloš Marković.

SAČEKUŠE U INOSTRANSTVU

Vođa „kavačkog klana“ Radoje Zvicer 26. maja je teško ranjen u oružanom napadu koji se dogodio u ukrajinskom Kijevu. Zbog napada na Zvicera uhapšeni su Stefan Đukić, Podgoričanin Emil Tuzović i srpski državljani Petar Jovanović i Milan Branković.

Baranin Miloš Peruničić ubijen u Španiji, u junu ove gopdine. Onje duži vremenski period boravio u inostranstvu, gdje je mijenjao i lokacije. Ubistvo se dogodilo u Marbelji, a prema pisanjima španskih medija, Peruničić je hodao trotoarom, kada mu je za sada nepoznati muškarac prišao i u njega oružjem sa prigušivačem ispalio nekoliko hitaca.

U Grčkoj su, 23. jula, u sačekuši izrešetani navodni pripadnici “škaljarskog klana” Alan Kožar iz Bara i Damir Hadžić iz Užica. Ovo istraga tamošnjih nadlećnih organa vodi kao nastavak sukoba crnogorskih klanova.

Sanel Musić (21) je poginuo, a Elvis Lješnjanin ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Kvinsu u avgustu, oko 4:30 ujutro. Prema izvorima iz tamošnje policije, Musić je sjedio na mjestu vozača, a Lješnjanin stajao ispred vozila na uglu 91. ulice i 85. Avenije kada su iz tamnog “sedana” krenuli pucnji.

UBIJENA TRI NOVOROĐENČETA

Novorođena beba ubijena je u aprilu, u Zeti. Istraga je utvrdila da je majka ove bebe došla u bolnicu, žaleći se na zdravstvene probleme, nakon što se sama porodila. Ova bećivotna beba pronađena je u jami.

U avgustu, u Pljevljima, pronađeno je beživotno tijelo bebe u kupatilu jedne porodične kuće u naselju Gornji Komini. Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je, nakon dostavljanja obdukcionog zapisnika, Upravi policije Centar bezbjednosti Pljevlja naložilo da se protiv jednog lica podnese krivična prijava zbog krivičnog djela ubistvo djeteta pri porođaju.

U Bijelom Polju, u julu, mrtvo novorođenče pronašli su radnici bjelopoljskog Komunalnog preduzeća u jednom od gradskih kontejnera,

ZLOČIN U PORODICI I IZ KORISTOLJUBLJA

Poslednje ubistvo koje se dogodilo u 2020. godini je ubistvo Jovana Mijovića (53), za šta je uhapšen osumnjičeni Vukota Gardović (77). Mijović je ranjen 2. a preminuo je 3. decembra.

Svirepo ubistvo Zorana Pavićevića, dogodilo se 23. novembra u rstoranu Obala, gdje je radio kao noćni čuvar.

Tijelo ženske osobe pronađeno je 18. avgusta selu Mokrine, kod Herceg Novog. Kako je istraga utvrdila, žrtva tog zločina je kandaska državljanka Ljiljana Simić (54) koja je nestala 6. septembra u Kotoru. Policija je zbog toga uhapsila Zorana Marića, dok je drugoosumnjičenom Radomiru Deliću određen istražni pritvor.

Cetinjanin Nenad Milošević (45) uhapšen je zbog sumnje da je u naselju Humci ubio strica i njegovu nevjenčanu suprugu 13. juna. “Cetinjska policija je neposredno nakon izvršenja krivičnog djela lišila slobode N.M. (45) iz Cetinja koji je, kako se sumnja, upotrebom vatrenog oružja lišio života srodnika B.M. (74) i njegovu nevjenčanu suprugu G.G. (52) državljanku Ukrajine”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Podgorička policija je 24. januara uhapsila Paljoku Junčaja (56) iz Tuzi zbog sumnje da je ubio albanskog državljanina Edmonta Gjinkolaja, čije je tijelo pronađeno u mjestu Vuljaj. Kako je utvrdila istraga, albanski državljanin nije ubijen na mjesu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo. Takođe, policija je pronašla oružje kojim je, kako se sumnja, izvršeno ubistvo.

Pljevljak Nedžib Delić ubijen je 12. februara, oko 23 sata, u Pljevljima. Kako se sumnja, na njega je pucao rođak A.D., koji je potom izvršio samoubistvo. U Plavu je 13. februara došlo do tragedije kada je sedamdesetšestogodišnji O.H. pucao i smrtonosno ranio unuka R.H. (29).

Nikšićanin Marko Gardašević (39) ubijen je početkom juna, a za to ubistvo osumnjičen je njegov sugrađanin M.A (37). Na teret mu je stavljeno krivično djelo teško ubistvo počinjeno na svirep i podmukao način.

MEĐUNARODNE AKCIJE- SPRIJEČEN ŠVERC 3,6 TONA DROGE

Uprava policije je od početka godine zaplijenila 3.6 tona droge Najistaknutije operacije protiv krijumačarenja narkotika na međunarodnom nivou od početka godine su:

– Brod „Arresa“ – 24. februara 2020 godine, 5 tona kokaina na Arubi, uhapšeno 11 članova posade, državljani Crne Gore.

– Brod „Budva“ – 2. maja 2020. godine, 500 kilograma kokaina u Hamburgu u Saveznoj Republici Njemačkoj, uhapšen jedan državljanin Crne Gore.

– Operacija „Terminal“ – 3. novembra 2020. godine, na graničnom prelazu Božaj, 2.5 tone marihuane, sakrivena u teretnom motornom vozilu, uhapšen državljanin Albanije. Saradnja sa policijom Albanije, nakon koje je došlo do hapšenja još tri albanska državljanina, na teritoriji Albanije.

BUDŽET DRŽAVE OŠTEĆEN ZA 44.295.045 EURA

Materijalna šteta pričinjena budžetu Crne Gore vršenjem krivičnih djela, od početka godine, iznosi više od 44.295.045 eura. N aosnovu toga procesuirana su brojna privredna i fizička lica.

INTERPOL POTRAGA

Crnogorski nadležni organi potražuju 285 osoba koja se nalaze u bazi podataka traženih lica Interpola. U Crnoj Gori je 2020.godine uhapšeno više od 31 osobe po međunarodnim potjernicama raspisanih od strane inostranih NCB Interpol-a, od kojih je njih sedam članova organizovanih kriminalnih grupa. U inostranstvu po međunarodnim potjernicama koje su raspisane u Crnoj Gori, uhapšeno je više od 33 osobe, od kojih je njih 15 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

ODUZETO VIŠE OD 400 KOMADA ORUŽJA

Od početka godine policija je zbog izvršenja krivičnog djela nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija nadležnim tužiocima podnijela 173 krivične prijave protiv 209 osoba. Uprava policije je od početka godine oduzela ukupno 454 komada oružja, od čega 251 komada vatrenog oružja.

KRŠENJE MJERA- COVID19 EPIDEMIJA

Uprava policije je nadležnim tužilaštvima podnijela više od 1.502 krivične prijave protiv više od 2.215 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Policija je od početka epidemije izvršila više od 11.694 kontrola poštovanja mjere samoizolacije.

NASTAVIĆE SE…

Službenici Uprave policiije Crne Gore, tužilaštva i drugi nadležni organi nastavljau aktivnosti u cilju spriječavanja izvršenja krivičnog djela i borbe protiv kriminala.

Željka Bojanić

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZ POLICIJE ZA STANDARD: U CG djeluje 11 klanova, opasnost prijeti i od vjerskog radikalizma i sajber kriminala

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Vujović: URA će podržati manjinsku Vladu, očekujem agresivnu reakciju DF-a

Misteriozna smrt: BIVŠA ŽENA RUSKOG BIZNISMENA PRONAĐENA MRTVA U LUKSUZNOM STANU U LONDONU

Zeković: Zaustaviti samovolju u Mojkovcu

Abazović ponudio DF-u ministarska mjesta pod uslovom da to nijesu lideri, Spajić se pominje kao novi potpredsjednik Vlade?