DISCIPLINSKI POSTUPCI PROTIV 26 SLUŽBENIKA UIKS-a: Suspendovan čak i načelnik

Ma koliko se činilo, gledajući sa strane, da se u jednom zatvoru disciplinuju samo osuđene i pritvorene osobe, mnoge će iznenaditi podatak da se disciplinski postupci često pokreću i protiv zaposlenih u zatvoru – stražara, sprovodnika, vaspitača, medicinskog osoblja, pa čak i načelnika.
DISCIPLINSKI POSTUPCI PROTIV 26 SLUŽBENIKA UIKS-a: Suspendovan čak i načelnik

Foto:Filip Filipović, ilustracija

Tako je zbog nezakonitog postupanja, tokom prethodne godine pokrenuto 21 disciplinski postupak protiv 26 službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, saopšteno je Portalu Standard iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Ističu da je u istom periodu okonačano 16 disciplinskih postupaka protiv 127 službenika, dok je pet postupaka protiv devet sčužbenika još u toku.

“Tokom disciplinskih postupaka utvrđena je odgovornost kod 11 službenika i to pet zbog teže povrede službene dužnosti i šest zbog lakše povrede službene dužnosti. u dva postupka protiv tri službenika postupak je je obustavljen, dok su u tri postupka službenici oslobođeni disciplinske odgovornosti.

Zbog večikog broja pronađenih mobilnih telefona u poslednjih dva mjeseca pokrenut je postupka protiv dva službenika UIKS-a zbog teže povrede službene dužnosti. Takođe, početkom septembra pokrenut je disciplinski postupka protiv sada bivšeg v.d.načelnika Istražnog zatvora Gorana Maraša . Postupak protiv njefa je pokrenut zbog teže povrede službene dužnosti, zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja u slžubi. Njemu je zbog ovog postupa privremeno graničeno vršenje dužnosti na način što mu je izrečena zabrana obavljanja poslova u državnom organu, odnosno suspendovan je do okončanja postupka.

Tokom prošle godine tadašnjem Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava podnešeno je 47 pritužbi od strane zatvorenika, od kojih je po 41 pritužbi postupilo Ministarstvo dok se u odnosu na 6 pritužbi oglasilo nenadležnim i uputilo je nadležnom organu.

Od ukupnog broja pritužbi po kojima je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava postupilo 37 predmeta je završeno, dok je za 4 predmeta postupak u toku.

Odlučujući u drugostepenom postupku, po žalbi na prvostepena rješenja Uprave za izvršenje krivičnih sankcija o disciplinskom kažnjavanju zatvorenika, donijeta su 173 rješenja, od čega su 164 žalbe odbijene kao neosnovane, a devet (9) žalbi je usvojeno i poništeno prvostepeno rješenje. Protiv 42 drugostepena rješenja pokrenut je upravni spor pred Upravnim sudom Crne Gore. Od ukupnog broja podnijetih tužbi 30 tužbi je odbijeno, dok je postupak u 12 predmeta u toku.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

Ovo su kadrovska rješenja sa sjednice Vlade

ZAPISNIK INSPEKCIJE: Nezakoniti ugovori u MER, Milatoviću tri dana da otkloni nepravilnosti, o postupanju sa dosijeima u daljem postupku

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kim i Kanye West finiširali razvod, reper mora plaćati 200.000 dolara alimentacije mjesečno

Voli cijene, za jednostavan izbor

PO MODELU INFORMBIROA: BIRN-ova lista za progon ljudi

Twitter upozoren na moguću zabranu u EU