test

Iz Nezavisnog sindikata policije za STANDARD: Povećanje plate jednom sektoru u policiji vodi većem raslojavanju među službenicima

Standard

25/11/2022

18:45

Predsjednik Nezavisnog sindikata policije Igor Rmandić za Portal Standar je kazao da će povećenje plate samo jednom sektoru policije voditi sigurno ka značajnom raslojavanju među službenicima, što svakako nije dobro.

Podsjećamo na današnjoj sjednici Vlada Crne Gore je donijela Odluku o izmjeni Odluke o specijalnom dodatku, kojom je predviđeno uvećanje u iznosu od 30 odsto osnovne zarade za policijske službenike u Sektoru za borbu protiv kriminala (SBPK) i najavljeno da će pripadnicima SPO plate biti povećane za 60 odsto.

Povezani Članci

“Mi nijesmo protiv povećanja plata našim kolegama, ali smatram da bi to moralo da bude ravnomjernije raspoređeno i da budu svi nagrađeni za svoj rad u određenom procentu. Ono što svakako očekujemo je povećanje zarade za sve policijske službenike. Kao što smo i ranije naglašavili, više puta, to povećanje koeficijenta ne može biti manje od 25 odsto. Tako da očekujemo sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova i ministrom finansija gdje bi oni dali konačnu ponudu, o kojoj bi smo mogli da razgovaramo”, kazao je Rmandić, dodajući da sve ispod 25 odsto povećanja koeficijenta ne zadovoljava njihove potrebe u ovom trenutku sa obzirom na rast cijena i životni standard.

“Novo povećanje bi trebalo da se odnosi na sve službenike. Tako će ispasti da će službenici SBOK-a pored 30 odsto povećanja plate, dobiti dodatnih 25 odsto. Ovakvo povećanje ide kao raslojavanju policijskih službenika, podvodivosti jedni prema drugima, što naravno ne treba da se dešava. Apsolutno ćemo pokušati da ljudima bjasnima da mi svi jedemo isti hljeb i da smo u istim problemima”, kazao je Rmandić.

On ističe da se nada značajnijem povećanju primanja i za ostale službenike policije tako da bi ta razlika bila izbalansirana.

“I u drugim sektorima ima ljudi koje rade takođe rizične poslove. Onaj ko je svakodnevno u kontaktu sa ljudima na ulicu, on je i najviše izložen riziku, tako da ne treba praviti razlike među službenicima policije”, kaže Rmandić.

Unaprjeđenje materijalnog statusa policijskih službenika, po riječima ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, pokazatelj je “odgovornog odnosa” menadžmenta Ministarstva unutrašnjih poslova prema onima koji čuvaju bezbjednost građana i države.

“U namjeri da dodatno motivišemo one koji svakodnevno obavljaju najsloženije zadatke u borbi protiv kriminala i korupcije, koji su na prvoj liniji odbrane od organizovanih kriminalnih grupa i pojedinaca, smatramo potpuno opravdanim i svrsishodnim povećanje zarada policijskim službenicima. Pored povećanja zarada u SBPK, uskoro će zarade biti povećane i policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u iznosu do 60 odsto osnovne zarade”, zaključio je Adžić.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Trile

26 Nov. at 02:12

Šta će vama plate, vi dolazite do novca šurujući sa kriminalcima.Razlika između vas i kriminalaca je minorna jer ste i jedni i drugi talog društva.