test

Još jedna krivična prijava Katnića protiv Šoškića: Tužilac odustao od potvrđene optužnice i spriječio gonjenje optuženih

Standard

17/05/2024

16:11

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji se nalazi u pritvoru podnio je joše jednu krivičnu prijavu protiv specijanog tužioca Miloša Šoškoća. Naime, Katnić tvrdi da je Šoškić odustao od potvrđene optužnice čime je, kako kaže, spriječio gonjenje počinilaca krivičnog djela.

“Tužilac Miloš Šoškić je znao da je zabranjeno odustajanje u toku glavnog pretresa od optužnice SDT-a u kojoj su bili optuženi ukrajinski državljani, koju sam lično potpisao, i koju je potvrdio Viši sud u Podgorici. Za to nije bilo opravdanih ralzoga jer je tokom glavnog pretresa osnovana sumnja dobila na intenzitetu a sa ciljem da ovim licima pribavi protivpravnu imovinsku korist veću od jedan million eura”, navodi se u krivičnoj prijavi u koju je CdM imao uvid.

Povezani Članci

Katnić navodi da je nakon toga krivično gonjenje preuzeo punomoćnik oštećene po čijoj žalbi je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

“U ovom predmetu postupak se vodio protiv ukraljinskih državljana što su protivzakonito prisvojli oko jedan million eura od takođe ukrajinske državljanke. Nakon istrage podignuta je optužnica i predmet je dostaljven sudu, koji je potvrdio optužnicu. Tokom glavnog pretresa od ovako sačinjene otpužnice odustao je specijalni tužilac Šoškić iako je sve ukazivalo da treba ostati do kraja pri podignutoj optužnici”, tvrdi Katnić.

Prema njegovim riječima u predmetu postojala oštećena ukrajinska državljanka koja je sa pravom očekivala da joj crnogorski državni organi priznaju pravo koje joj je bilo oduzeto.

“No kako je punomoćnik oštećene preuzeo gonjenje i napisao žalbu Apelacioni sud je ukinuo presudu i u ukidnim razlozima jasno ukazao da u odnosu na ove optuženike postoji krivično djelo. Jasno je da se specijalni tužilac Šoškić stavio na stranu optuženih odsutao od optužnice koja je bila potvrđena čime je spriječeno gonjenje počinilaca krivičnog djela”, zaključuje se u krivičnoj prijavi koju je protiv Šoškića podnio Katnić.

Katnić je do sad podnio više krivičnih prijava u kojima tvrdi da je Šoškić zloupotrijebio službeni položaj.

Izvor: CDM
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: Radio Skala

Ostavite komentar

Komentari (0)