KO JE BIO MINJA ŠAKOVIĆ: Kao maloljetnik Baošića likvidirao na kućnom pragu, posljednjih godina bio jedan od vođa škaljarskog klana

U avgustvskoj noći 2005. godine, ponoćnu tišinu u podgoričkom naselju Zagorič prekinuli su rafali iz kojih je na kućnom pragu ubijen Podgoričanin Miroje Baošić. Dan poslije, javnost je saznala da je izvršilac tog teškog zločina, tada maloljetni Milić Minja Šaković. Tada je prvi put crnogorski auditorijum saznao za ime ovog mladića, koji je sinoć, 17 godina kasnije, surovo ubijen u bašti Korkovado lokala u Budvi.
KO JE BIO MINJA ŠAKOVIĆ: Kao maloljetnik Baošića likvidirao na kućnom pragu, posljednjih godina bio jedan od vođa škaljarskog klana

Šaković prilikom privođenja u VDT

Od tada do danas njegovo ime punilo je stupce rubrike crna hronika, u različitim događajima i okolnostima, a posljednjih godina dominantno je opisivan kao jedan od visokopozicioniranih pripadnika takozvanog ”škaljarskog klana”.

Zbog ubistva Baošića, Šaković je osuđen na 10 godina, ali mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine.

Standard saznaje: U Budvi ubijen Minja Šaković

Šaković je unazad nekoliko godina strahovao da može biti likvidiran.

Sinoćnja hladnokrva likvidacija, kada je u njegovo tijelo ispaljen cijeli šaržer od osam metaka, samo je potvrda ranijih strepnji, da je njegova glava bila ucijenjena i da na ovo ubistvo, po svemu sudeći stoji potpis kriminalne organizacije.

Jedan od dokaza je i činjenica da žrtva, kao ni njegovi prijatelji koji su u trenutku zločina sjedeli za stolom sa njim, nijesu prepoznali lik ubice koji im je prišao, što ukazuje na sumnju da je u pitanju plaćenik, te da u lancu organizacije zločina ima više aktera – od naručioca, preko logistike, do za sada nepoznatog egzekutora.

DETALJI UBISTVA ŠAKOVIĆA: Sumnja se da je ubica stranac, nije skrivao lice, sjedio sto do žrtve

Šaković koji je važio za visokopozicioniranog člana “škaljarskog” klana, bio je u višegodišnjem sukobu sa suparničkim “kavačkim” klanom, te se sumnja da je više puta bio njihova meta likvidacije, čega se on i pribojavao posljednjih godina.

U septembru 2017. godine pucano je na njega u kafeu “Auto Zete” u centru Podgorice, što je on preživio. Tada je ubijen njegov prijatelj Ivan Nedović.

BIO POZNAT PO NEDOZVOLJENOM DRŽANJU ORUŽJA, SUMNJIČEN ZA POKUŠAJE UBISTVA I LIKVIDACIJE

Minja Šaković je u policijskom dosijeu bio poznat i po nedozvoljenom držanju oružja, nasilničkom ponašanju i iznudi.

Njegovo ime pominjano i u okviru istrage o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Za Šakovićem je beogradska policija tragala zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Stankovića, 13. oktobra 2016. godine u Beogradu. Tada je policija kod njega pronašla dva repertirana pištolja sa po 15 metaka. Međutim, pušten je na slobodu, jer je njegov drug izjavio da pištolji pripadaju njemu.

Šaković je, takođe, bio osuđen na godinu zatvora, jer su sa prijateljem Darkom Lakovićem 2010. pokušali da nelegalno pribave korist iz magacina firme Ljupčeta Videvskog, odnosno da oduzmu piće vrijednosti oko 12.000 eura. Na teret im je stavljeno krivično djelo iznuda. Samo godinu dana kasnije, osuđen je na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

Takođe, ubijeni Šaković je uhapšen i 7. februara 2019. godine u Podgorici zbog sumnje da je 27. marta 2016. u Kotoru pokušao da ubije dvojicu članova kavačkog kriminalnog klana. Šaković je nakon hapšenja pred tužiocem i sudijom za istragu tvrdio da u noći kada je pucano na Vojina Stupara i Miloša Radonjića, nije bio u Kotoru. Zbog tog pokušaja ubistva Šaković je pola godine bio u pritvoru.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Standard saznaje: U Budvi ubijen Minja Šaković

Medojević targetirao Radonjića i ,,pripremao“ ga za likvidaciju

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Rastoder: Ako DIK dozvoli kandidaturu Spajića dijaspora će tužiti Crnu Goru

Pogledajte snimak iz Sutomora: Oduvana krovna konstrukcija Pribojskog odmarališta

SLUČAJ BRANKA BOŠKOVIĆA: Osam mjeseci utvrđuju ima li sukoba interesa u izboru predsjednika Savjeta AEM

Službenica Centra za socijalni rad Bar osumnjičena za zloupotrebu položaja