test

Komora javnih izvršitelja: Napad na imovinu javnog izvršitelja predstavlja napad na državu i njene pravne temelje

Standard

01/03/2024

23:08

Povodom posljednjeg napada na imovinu javnog izvršitelja Dušana Nišavića iz Berana, Komora javnih izvršitelja najoštrije osuđuje napad i zahtijeva od nadležnih državnih organa da sprovedu istražne radnje, te otkriju i procesuiraju počinica.

“Napad na imovinu javnog izvršitelja, kao nosioca javnih ovlašćenja koje mu je povjerila Država Crna Gora, predstavlja napad na državu i njene pravne temelje. Javni izvršitelji obavljaju veoma odgovornu i izazovnu javnu službu sa ciljem da na zakonit i pravilan način strankama u postupku prinudno namire novčana i nenovčana potraživanja koja su im uskraćena, te time u službi pravde doprinosu ostvarenju jednog od fundamentalnih ljudskih prava – prava na pravično suđenje u okviru kojeg je izvršenje sudske odluke od ključnog značaja, a isto je garantovano Ustavom i brojnim medjunarodniminstrumentima zaštite ljudskih prava”, navodi se u saopštenju Komore javnih izvršitelja.

Dodaju da stoga, zaštita javnih izvršitelja kao javne službe je preduslov za njihov nezavisan i profesionalan rad, pa pozivaju nadležne organe da kroz pojačane mjere obezbijede zaštitu javnim izvršiteljima i njihovoj imovini.

“Takođe, apelujemo na sudove da ovakve napade najstrožije kazne. Podsjećamo, ovo je jedan od mnogobrojnih napada na imovinu javnih izvršitelja tokom deset godina njihovog rada”, navodi se u reagovanju.

Izvor (naslovna fotografija):

KJI

Ostavite komentar

Komentari (0)