test

Kontroverzni biznismen Kotrel nije pod lažnim imenom napustio Crnu Goru

Standard

13/06/2023

07:23

Britanski kontroverzni finansijer Džordž Kotrel, kojeg je ministar finansija Aleksandar Damjanović prošle sedmice povezao sa navodno nelegalnim kriptomatom u Tivtu, a lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević označio kao jednog od finansijera ''Evrope sad'', napustio je u nedjelju veče Crnu Goru – potvrdio je za Pobjedu njegov advokat Ratko Pantović ističući da je neistinita informacija koju je objavio jedan medij da je to učinio pod drugim imenom.Pantović je kazao da je Kotrel iz poslovnih razloga otišao na put privatnim avionom sa aerodroma u Tivtu, kao što je to do sada učinio nebrojeno puta jer ima više od 60 kompanija širom svijeta, da se protiv njega ne vodi nikakav postupak, te da će se u Crnu Goru vratiti kroz nekoliko dana.

Povezani Članci

Kotrela je javno prvi put pomenuo Medojević, označavajući ga kao jednog od finansijera Pokreta „Evropa sad“ Milojka Spajića.

Potom je odlazeći premijer Dritan Abazović 7. juna, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, ukazao na sumnju da na području Tivta postoji nelegalni kriptomat, na što se nadovezao ministar Damjanović koji je kazao da se kriptomat povezuje sa Džordžom Kotrelom.

Kriptomat je zapravo bankomat za valute bazirane na blokčejn tehnologiji, na kojem je moguće kriptovalutu zamijeniti za novac ili neku drugu digitalnu valutu.

U međuvremenu su inspektori Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala u salonu kazina „Prive“ u Tivtu pretresom pronašli kriptomat, ali im kotorsko tužilaštvo nije dalo nalog da ga oduzmu, već su ga samo fotografisali i to dokumentovali.

Pantović je izričit u stavu da kriptomat nije nelegalan, kako to tvrde u Vladi, ali i da nije vlasništvo Kotrela već kompanije „Lobal Trust Limited“ čiji je osnivač izvjesni Hon Kong Yong, te da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo ekonomije već godinu posjeduju informacije o kriptomatu.

” U junu 2022. godine Kong Yong je pred inspektorima za privredni kriminal dao izjavu u svojstvu građanina, na okolnosti posjedovanja tog kriptomata. Dostavio im je dokaze da je navedeni kriptomat to preduzeće legalno nabavilo, uvezlo i platilo porez, u namjeri da ga postavi radi obavljanja transakcija prilikom trgovine u kriptovalutama”, kaže Pantović.

On navodi da je prije nabavke, kao ovlašćeni advokat, zahtijevao stručno tumačenje od Uprave za sprečavanje pranja novca da li je u Crnoj Gori dozvoljeno trgovanje kriptovalutama i postavljanje kriptomata.

” Zvanično je odgovoreno da ta oblast u Crnoj Gori nije regulisana nijednim zakonom i da ne postoji nijedan akt koji zabranjuje trgovanje kriptovalutama ili postavljanje kriptomata”, kazao je Pantović.

Džordž Kotrel je bio jedan od savjetnika Najdžela Faraža, bivšeg britanskog i evropskog poslanika, jednog od najglasnijih zagovornika izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a uprkos činjenici da je sa 22 godine bio bez ikakvog političkog iskustva, bio je zadužen za prikupljanje novca za UKIP (Partija nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva).

Nakon izbora u Velikoj Britaniji 2015. godine, Kotrel je imenovan za zamjenika blagajnika UKIP-a, a pojavio se sa tadašnjim republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom na mitingu u Misisipiju i bio tako jedan od prvih stranih političara koji je posjetio

Trampovu zgradu nakon izborne pobjede. Krajem jula 2016. godine, dok je prisustvovao republikanskoj nacionalnoj konvenciji sa Faražom, Kotrela su uhapsili specijalni agenti Poreske uprave u SAD.

Na federalnom sudu je optužen po 21 tački optužnice za zavjeru radi pranja novca, prevare, ucjene i iznude. Optužnica navodi kako se 2014. godine sastao sa tajnim federalnim agentima u Las Vegasu, gdje je skovao zavjeru da opere milione dolara od droge koristeći ofšor bankovne račune.

Izjasnio se krivim za učešće u šemi „oglašavanja usluga pranja novca na web stranici crnog tržišta“.

Međutim, nakon sporazuma o priznanju krivice, u decembru 2016. godine tužioci su se složili da odbace 20 tačaka u zamjenu za priznanje krivice.

U martu 2017. godine, nakon osam mjeseci zatvorske kazne, Kotrel je pušten na slobodu odlukom sudije.

Rođen je u Londonu 1993. godine, u aristokratskoj porodici. Njegov otac je Mark Kotrel, biznismen i zemljoposjednik, a pohađao je školu sa princom Endrjuom, vojvodom od Jorka.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)