Izvor: RTCG

Kovač: Skandalozna odluka u slučaju Svetlane Vujanović

Odluka Upravnog suda da poništi odluku Sudskog savjeta iz avgusta 2021. godine, na osnovu koje je penzionisana sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović, ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija, saopštio je ministar pravde i član Sudskog savjeta Marko Kovač.
Kovač: Skandalozna odluka u slučaju Svetlane Vujanović

Marko Kovač, foto: Vlada CG

Kovač se u svojstvu člana Sudskog savjeta, oglasio povodom presude Upravnog suda Crne Gore kojom je usvojena tužba Svetlane Vujanović i poništena odluka Sudskog savjeta Crne Gore od 3. avgusta 2021. godine koji je konstatovao da sutkinjama koje su navršile 64 godine prestaje sudijska funkcija.

“Ovo je jedinstven slučaj da se na ovakav način u presudi Upravnog suda Crne Gore, a ranije i Vrhovnog suda Crne Gore, obrazlaže praksa Evropskog suda za ljudska prava jer se u dosadašnjoj praksi ovih sudskih instanci ne mogu naći primjeri ovakvog obrazloženja kada su u pitanju druga lica već isključivo kada su u pitanju sudije u konkretnom slučaju”, kazao je Kovač.

Dodaje da je mišljenja da ovakav presedan u odlučivanju predstavlja klasičan primjer “korporativizma kao izuzetno maligne pojave” koja ne smije biti prisutna u pravosudnom sistemu demokratskog društva koje pledira na poštovanje načela vladavine prava.

“Dakle, na sceni imamo frapantan primjer odlučivanja koji sam po sebi ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija imajući u vidu sadržinu ovakvih odluka”, kazao je Kovač.

Kazao je da zbog svega navedenog kao član Sudskog savjeta smatra da je potrebno donijeti identičnu odluku u pogledu prestanka sudijske funkcije i pored ovakve, “po mom mišljenju skandalozne odluke Upravnog suda”.

“Siguran sam da će i ostali članovi sudskog Savjeta na sličan način tumačiti ovakve odluke koje predstavljaju uvod u privatizaciju Vrhovnog suda, te da neće dozvoliti dodatno urušavanje povjerenja javnosti u rad pravosudnih organa”, zaključuje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Trile

Mlad čovek ali razmišljanje boljševika, žalosno da ima poziciju koju ima.

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Vlada objavila dopunu spiska kredita funkcionerima i državnim službenicima

Nova imena na spisku odobrenih kredita

Skupština razriješila Konjevića i Krivokapića,  bez većine za sudije Ustavnog suda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Čekajući Ustavni sud: Nove sudije čeka “pakleni posao”, 2900 predmeta od čega 90 odsto ustavnih žalbi

Danica Maksimović izgleda fenomenalno i dokazuje da su godine samo broj

Italija izdala upozorenja na cunami nakon razornog potresa u Turskoj

UTICAJ SA STRANE: Najveći suparnik SPC je Đukanović, „igraće“ na nekoliko kandidata