Izvor: Pobjeda

MILIONSKA KRAĐA: Ukradeno 11.000 paketa cigareta, iznošeni u šleperu nekoliko dana

Iako su brojni mediji juče saopštili da je lažna dojava o podmetnutoj bombi bila diverzija da bi se, nakon evakuacije radnika, iznio kontingent cigareta zaplijenjenih još prije godinu i po, prema informacijama Pobjede, krađa oko 11.000 baksi skladištenih u Slobodnoj carinskoj zoni u Luci Bar bila je izvedena ranije. Lažna dojava o bombi imala je za cilj da se prekine planirani popis zaplijenjene robe i tako omogući dalji transport nelegalnih cigareta.
MILIONSKA KRAĐA: Ukradeno 11.000 paketa cigareta, iznošeni u šleperu nekoliko dana

Kako je za Pobjedu potvrdila direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević, cigarete nijesu iznijete u ponedjeljak kada je stigla dojava o bombi, za koju se ispostavilo da je lažna i kada je obavljena evakuacija.

– Krađa se nije dogodila u to vrijeme kada je javljeno da je postavljena bomba, već u ranijem periodu – kazala je Petričević.

Ona sinoć nije mogla da saopšti o kojoj količini cigareta se radi jer je, u vrijeme razgovora, kako je kazala, trajao popis. Petričević je kategorično naglasila da cigarete nijesu nestale u ponedjeljak.

– Tog dana nije bilo krađe – jasna je Petričević u razgovoru za Pobjedu, uz napomenu da, zbog izviđaja koji je u toku, ne može da saopšti više detalja.

KAKO SE SAZNALO ZA KRAĐU

Prema nezvaničnim saznanjima, preliminarni nalazi pokazuju da je nestalo oko 11.000 paketa cigareta, koje su bile plombirane i koje su zaplijenjene u ranijem periodu. Izvori iz istrage navode da su cigarete morale biti iznijete u najmanje 11 ,,odlazaka“ šlepera. 

Krađa je otkrivena nakon što su službenici Uprave prihoda i carina još u ponedjeljak krenuli u popis duvanskih proizvoda smještenih u skladištima Slobodne carinske zone. Međutim, tada je stigla dojava o bombi, nakon čega je popis obustavljen i nastavljen narednog dana.

Već u utorak, popis je nastavljen i u obližnjem skladištu je primijećeno da nedostaju cigarete. Vidjeli su da je skinuta plomba i o tome obavijestili policiju.

Pobjedin sagovornik tvrdi da imaju informaciju da je kamion ulazio u zonu koja je bila pod nadzorom i da ispituju da li su u njemu bile utovarene cigarete i iznijete iz magacina. Provjerava se ko je bio za upravljačem i ko je sve učestvovao u krađi cigareta.

Kako je rekao izvor našeg lista, kamion je u više navrata u proteklom periodu ulazio u skladište u kojem su bile cigarete.

DOJAVA O BOMBI 

U ponedjeljak u podne iz Luke Bar policija je evakuisala oko 1.000 radnika, nakon dojave da je postavljena bomba. Nakon detaljnog pregleda, utvrđeno je da nema eksplozivne naprave.

Dojava o bombi, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna, stigla je prekjuče oko podne, i to Radiju Bar sa nepoznatog broja. Muška osoba kazala je da je u pitanju anonimni poziv.

– U Luci Bar je postavljen eksploziv. Ako ne obavijestite policiju, za deset minuta će cijeli Bar odletjeti u vazduh – kazao je i prekinuo vezu.

To ukazuje da je neko znao da popis treba da se obavi i smislio plan da radnike Uprave prihoda i carina spriječi u tome.

Direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala je za RTCG da ništa nije slučajno.

OPTUŽBE

– Potvrđujem svoju raniju sumnju da postoji izvjesna sprega kriminala sa direktnim predstavnicima i ovlašćenim licima u Carinama i Luci Bar – kazala je Petričević.

Dodala je da je započet popis u skladištima, koji je bio planiran za juče, ali da su te aktivnosti prekinute nakon što je utvrđeno da je u određenom skladištu mehanički uklonjena plomba.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović oglasio se povodom nestanka cigareta.

– Evo zašto je bilo potrebno da padne 42. Vlada Crne Gore i formira se nova parlamentarna većina – prokomentarisao je on i upitao se da li ,,sve to Crna Gora može opet izdržati“.

– Crno na bijelo, samo relaksirano. Može li Crna Gora izdržati opet pod Milom Đukanovićem – upitao je Odović na Tviteru.

Lider DF-a Nebojša Medojević je kazao da iza šverca cigareta stoje Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

– Treba obezbijediti finansiranje kampanja za „Evropa sad“ i „Evropsku vladu“ – saopštio je jedan od lidera DF-a povodom nestanka velike količine cigareta iz Slobodne zone Luke Bar.

– Roba je otišla preko albanske mafije. Dritan bi morao da zna detalje – navodi Medojević.

,,Šverc cigareta i kokaina prekjuče je izveden“, pojašnjava lider PZP-a, „uz asistenciju policije, carine, vatrogasaca, prve pomoći“!

– Evakuisani svjedoci da bi se šverc obavio bez problema! Budite relaksirani! Osim cigareta, izgleda da je nestalo i neke bijele praškaste supstance! Prve akcije „evropske vlade“ Ure, Vijesti i manjinskih partija. Duvanska i narko mafija stoji iz prekrajanja izborne volje građana – zaključio je Medojević.

Adžić: Direktno odgovorna Uprava prihoda i carina

Savjetnik potpredsjednika Vlade za bezbjednost u tehničkom mandatu Filip Adžić ocijenio je da je za nestanak cigareta najodgovornija Uprava prihoda i carina.

– Oni su direktno odgovorni, Uprava prihoda i carina je direktno nadležna za Slobodnu zonu, koja je pod ingerencijom Ministarstva finansija. Prvo treba na tim adresama tražiti odgovorne, pa onda dalje proširiti istragu – rekao je Adžić u izjavi za RTCG.

Adžić kaže da nemaju tačnu informaciju o tome kada su su cigarete nestale, te da ne zna da li se to dogodilo u periodu između dojave o bombi i dolaska policije u Luku Bar.

– To je nešto što mi iz ovog kabineta ne možemo tvrditi, niti znati. Moramo pratiti tok istrage, pregledati sigurnosne kamere, ispratiti svako vozilo koje je ušlo i izašlo u tom periodu i tek nakon toga možemo imati neke preciznije informacije – kazao je Adžić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Dojava o bombi diverzija: Velika količina cigareta nestala iz Luke Bar

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Daka Davidović dobio dojavu o akciji, kada je policija krenula ka Nikšiću?

Dezinformacija i izvinjenje Standarda: Milošević nije na fotografiji koju je obajvio naš portal

PLAN BEOGRADA: Abazović da ostane premijer još godinu i uvede Crnu Goru u ,,Otvoreni Balkan“

Traže Miloševićevu smjenu