test

Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

Standard

12/08/2022

07:09

Dan nakon što je M portal objavio dio prepiske, između vođe i visokopozicioniranih članova škaljarskog klana u kojoj preko Skaj aplikacije sa Božom Milonjićem, tadašnjim generalnim sekretarom Vlade, dogovaraju nabavku četiri kriptovana telefona za Dritana Abazovića, i samo desetak sati poslije najave premijera da tužilaštvo ispita ,,nebuloze M portala“, juče se oglasilo Specijalno državno tužilaštvo, tvrdeći da „ocjenom sadržine prikupljenih dokaza, nijesu pronašli bilo koji podatak da je Abazović koristio kriptovani mobilni telefon“.,,ODBRANA“ TUŽILAŠTVA

U saopštenju SDT-a, koje je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković, ustvrdili su da istraga koju su sproveli nije dala dokaze da su pripadnici organizovane kriminalne grupe nabavili telefon sa Skaj aplikacijom za Abazovića.

Povezani Članci

Na to, kako je rekao Turković, ukazuje i izjava Božidara Milonjića, koji je, prema objavljenoj komunikaciji, trebalo da bude posrednik u predaji.

Turković u saopštenju nije pojasnio da li je Specijalno državno tužilaštvo uopšte uzelo izjavu od predsjednika Vlade Abazovića, povodom nedavnih objava M portala. Takođe, nije objašnjeno kada je bivši sekretar Milonjić dao iskaz, da li se misli na istragu od avgusta 2021. ili je, zbog novih okolnosti, ponovo dao iskaz. Ta dva detalja ukazuju da zaključak da je SDT reagovalo, ne na medijske objave, nego tek nakon ,,naredbe“ Abazovića od prije dva dana.

,,OPTUŽBA“ M PORTALA

Koji sat nakon aopštenja SDT-a, M portal je demantovao priču tužioca Turkovića i objavio nalaze i skrinšotove poruka koji upućuju da je Milonjić, pod pseudonimom „Iguman Stefan“, koristio Skaj aplikaciju i komunicirao sa pripadnicima škaljarskog klana.

Prema pisanju M portala u prepisci koja se 30. decembra 2020. godine vodila nešto duže od sat, učestvovali su Jovan Vukotić, vođa organizovane kriminalne grupe „Škaljari“, Stefan Đukić Mandić i Emil Tuzović, članovi organizovane kriminalne grupe „Bar“, koja se vodi kao ogranak OKG „Škaljari“ i Janko Vukadinović, takođe član kriminalne grupe „Škaljari“.

Na osnovu razgovora koji je dan prije objavljen zaključuje se da je Stefan Đukić Mandić komunicirao sa Božom Milonjićem i obavijestio članove grupe sa Skaja da Abazović „traži 4 kripte“.

,,NEMA DOKAZA“

Ipak, Specijalno državno tužiulaštvo tvrdi drugačije. Njima je, kako je saopštio Turković, Milonjić kazao da nije „posjedovao, koristio, niti mu je iko ikada nudio kriptovani mobilni telefon“.

– Dok iz odgovora nadležnog pravosudnog organa Francuske Republike, po zamolnici ovog tužilaštva proizilazi da nijesu uspjeli povezati nijedan SKY ECC ID sa pseudonimom „Iguman Stefan“ ili imenom Božo Milonjić – naveo je Turković.

On je obavijestio i da mu je ovaj predmet dodijelio Milivoje Katnić početkom avgusta 2021. godine, kada je obavljao dužnost glavnog specijalnog tužioca, ali i istakao da mu nije poznato kada su podaci iz Skaj komunikacije dostavljeni SDT-u i da li ih je prethodno analizirao neki drugi specijalni tužilac.

– Nakon analize sadržine dostavljenih komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC formiran je predmet, te se započelo sa preduzimanjem dokaznih radnji u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica. Takođe, dana 10. 8. 2021. godine, za postupanje u predmetu formiran je istražni tim koji su činili i službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja, te policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela – ukazao je Turković.

ISTRAGA

Na osnovu analiza i do tada prikupljenih dokaza, pojasnio je, izdat je nalog da se podnese krivična prijava protiv Stefana Đukića Mandića i drugih lica zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, ali i niza drugih krivičnih djela.

– Tom prilikom 5 lica je lišeno slobode, nakon čega je dana 18. 8. 2021. godine, donesena naredba o sprovođenju istrage koja istraga je proširena u više navrata, u odnosu na druga lica i druga krivična djela – kazao je Turković.

Tako je, kako se dalje navodi u saopštenju, vođena istraga protiv Stefana Đukića, Emila Tuzovića, Milana Brajovića, Zorana Perovića, Nina Koraća, Dušana Dudića, Dušana Boljevića, Aleksandra Raičevića, Stefana Mićića, Albina Salića, Branka Pejanovića, Bojana Lopičića, Harisa Tuzovića i Gorana Milašinovića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Đukić i Tuzović bili su predmet istrage i po drugim osnovima – ubistvo izvršeno putem podstrekivanja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga putem podstrekivanja.

Turković je pojasnio i da su, tokom izviđaja i istrage, preduzeli brojne dokazne radnje. Vršili su pretresanja stana i drugih prostorija, privremeno su oduzimali brojne predmete – oružje, eksplozivna sredstva, opojne droge, motocikle, vozila, obavili su brojna vještačenja, saslušali svjedoke, a naveo je i da je pribavljena odgovarajuća dokumentacija od strane državnih organa i drugih pravnih lica, kako bi se utvrdile činjenice važne za donošenje odluke.

Osim toga, dodao je Turković, putem međunarodne pravne pomoći, od nadležnog pravosudnog organa Francuske, pribavili su sadržinu komunikacije koja se odvijala na Skaj aplikaciji, a preko naloga za koje je, do stepena osnovane sumnje, utvrđeno da su ih koristili okrivljeni ili da su komunicirali sa okrivljenima.

– Dokazi pribavljeni na ovaj način – komunikacija ostvarena preko aplikacije SKY ECC je bila predmet analize u koju su bili uključeni i policijski službenici – članovi istražnog tima, a policijski službenici su s tim u vezi sačinili izvještaj – istakao je Turković.

Po završetku istrage, zaključio je, 8. februara ove godine podigli su optužnicu protiv Stefana Đukića i drugih, koju je nakon sprovedenog ispitivanja opravdanosti i zakonitosti potvrdio Viši sud u Podgorici.

,,IGUMANOVE“ PORUKE

Nedugo poslije saopštenja u kojem Turković obavještava da nema dokaza koji upućuju da su pripadnici kriminalne grupe nabavili telefon za Abazovića, kao i da tome u prilog ide i izjava Boža Milonjića koji je naveo da nikada nije posjedovao i koristio kriptovani telefon, M portal je objavio nalaze prepiske koju su dešifrovali uz pomoć izvora iz regiona, a koji demantuju njihove navode.

Nalazi prepiske upućuju da je Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ koristio Skaj aplikaciju i komunicirao sa pripadnicima škaljarskog klana.

-Analizom iste grupne komunikacije, bliže komunikacije lica Đukić Mandić Stefan, dana 6. 1. 2021. g. u 00:02:20 časova, zaključuje se da je Milonjić Božo aktivirao svoj komunikacioni uređaj sa kripto zaštitom (SkyEcc), te da je odabrao nadimak Iguman Stefan – navodi se u nalazima koje je objavio M portal.

U toj komunikaciji, dalje se pojašnjava, Stefan Đukić Mandić obavijestio je učesnike grupe da je Milonjić kontaktirao i sa Zoranom Perovićem sa nadimkom „Katunjanin“, a koji je takođe član organizovane kriminalne grupe „Škaljari“.

Pretpostavlja se i da je Milonjić ranije, dok je radio kao advokat, zastupao Perovića u krivičnim predmetima, pa da se poznaju iz tog odnosa.

– Dalje, Đukić Mandić Stefan prosljeđuje tzv. „screenshot“ prepiske Milonjića i Perovića. Sadržaj prepiske ukazuje da se Milonjić zahvaljuje na pribavljenim uređajima, da obavještava Perovića da su „očistili ANB“ i da su „skraćeni pipci suprotnoj strani“, što Đukić Mandić tumači da je OKG „Kavač“. Razmatraju se i određena kadrovska pitanja, vjerovatno u službama bezbjednosti Crne Gore“ – pojašnjeno je u nalazima.

DEMANTI

Kako je Pobjeda ranije pisala, ime advokata Boža Milonjića i njegova navodna veza sa pojedincima iz škaljarskog klana zvanično su se pominjali još avgusta 2021. godine prilikom velike akcije SDT-a na čijem je čelu bio Milivoje Katnić.

Presretnute komunikacije sa kriptovanih telefona ukazala su na političke veze koje su članovi mafijaške grupe pokušali da ostvare sa funkcionerima Vlade Crne Gore, konkretno sa bivšim generalnim sekretarom Božom Milonjićem.

Prema informacijama koje je 21. avgusta objavila Pobjeda, osim planiranja više teških krivičnih djela, ova kriminalna grupa je imala namjeru da – koristeći nove političke okolnosti nakon 30. avgusta 2020. godine i formiranja nove vlasti – preko određene osobe u Vladi Crne Gore, uz pritisak i podmićivanje, ,,izdejstvuje“ što hitniju smjenu vrha Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja, da bi se kasnije sa njima obračunali.

U krivičnoj prijavi koju je potpisao specijalni tužilac Miroslav Turković detaljno je opisano kako su vođe kriminalne grupe pokušale preko generalnog sekretara Vlade da ,,ubrzaju“ smjenu čelnika Specijalnog tužilaštva.

Prema presretnutim razgovorima, Stefan Đukić Mandić, kao organizator kriminalne organizacije, zatražio je od Zorana Perovića da stupi u kontakt sa Milonjićem, jer je znao da je Milonjić kao advokat zastupao Perovića u važnom sudskom predmetu. Perovićev zadatak, kojeg je ovaj objeručke prihvatio, bio je da se od Milonjića, ,,kao jednog od najviših službenika Vlade“ traži da ,,ubrza postupak pred zakonodavnim organima Crne Gore – Skupštinom Crne Gore i pred drugim državnim organima Crne Gore, kako bi se Specijalno državno tužilaštvo rasformiralo i da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni tužilac Saša Čađenović razriješe tužilačkih funkcija“.

Da navodi SDT-a kako nema podataka da je Abazović koristio kriptovani mobilni telefon nijesu logični, svjedoče i ranije tvrdnje premijera. On je, odgovarajući na poslaničko pitanje Moma Koprivice na premijerskom satu održanom 27. maja ove godine, kazao kako je kriptovani telefon koji je dobio od „jednog kolege“ koristio jako kratko, jer mu se nije „svidio način na koji može da se upotrebljava“.

Osim toga, Abazović je i na skupštinskom Odboru za bezbjednost priznao da koristi kriptovani telefon koji je dobio na poklon, iako nije objasnio u koje svrhe.

Abazoviću Generalni sekretarijat nudio kriptovani telefon, a dobio ga je od ,,prijatelja koji je na javnoj funkciji“?!

Odgovarajući na pitanja novinara od koga je dobio kriptovani telefon, premijer Dritan Abazović juče je otkrio da ga je generalni sekretarijat Vlade obavijestio da ima mogućnost da ga nabavi, ali nije naveo kada i ko iz Sekretarijata je to uradio, niti je pominjao ime Božidara Milonjića.

– To su nevjerovatne nebuloze što piše M portal, mislim da će to da rade u kontinuitetu. Znam tačno i šta će da objave. Meni lično ne smeta, ja sam pozvao i SDT da sve preispita. Nikad u životu nijesam tražio običan telefon od nekoga, računajući i članove moje familije, nikad. Generalni sekretarijat Vlade mi kaže imate mogućnost da uzmete… tako da su to sve gluposti – „pojasnio“ je premijer.

Kazao je, zatim, da je kriptovani telefon dobio od prijatelja, koji, kako je rekao, „nije član organizovane kriminalne grupe“, ali je dio javne administracije.

Ponovio je i da nije koristio kriptovani telefon, jer je to, za njega, malo komplikovano, da bi potom ustvrdio da je Upravu policije obavijestio da ga posjeduje. To, međutim, SDT, nije pomenulo u saopštenju.

– Dakle, ništa tu tajno nije bilo. Ja sam obavijestio službenika Uprave policije da ga posjedujem i to je to – kazao je Abazović.

Nikolić: Odakle Abazoviću informacije ko će biti uhapšen

Na tvrdnje Abazovića reagovali su iz Demokratske partije socijalista, konstatujući da premijer otvoreno najavljuje nova hapšenja, što navodi na zaključak da je preuzeo kontrolu nad radom tužilaštva.

– Kako je moguće da je Dritan Abazović, kao predsjednik Vlade, u posjedu informacija o tome ko će, i kada biti uhapšen, osim ukoliko – kao što su mediji pisali u više navrata, nije u potpunosti preuzeo kontrolu nad tužilaštvom i pretvorio ga u svoje oružje za partijske obračune – napisao je na Tviteru Miloš Nikolić, poslanik i portparol DPS-a.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)