test

Ne zna se gdje su oduzete cigarete, tužilaštvo još vodi istragu

Standard

02/06/2023

07:14

U Luci Bar je u maju prošle godine oduzeto 145.000 paketa cigareta, čija vrijednost iznosi više desetina miliona eura, ali javnosti je još nepoznato gdje se te cigarete nalaze i da li su uništene. Prema nezvaničnim informacijama Portala RTCG, cigarete su još u Crnoj Gori na lokaciji koja je pod nadzorom Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).Da bi dobili više informacija, obratili smo se Upravi prihoda i carina, ali oni su nam kazali da nadležni organi vode postupak. 

“S obzirom da vam je poznata aktuelna situacija u vezi oduzetih cigareta, obavještavamo vas da tražene podatke ne smijemo davati jer je u toku izviđajni postupak pred nadležnim organima i eventualno pokretanje krivičnog postupka protiv određenih pravnih i fizičkih lica”, saopštili su nam iz Uprave prihoda i carina.  

Prethodno su i u januaru ove godine iz Uprave prihoda i carina Portalu RTCG saopštili da podatke o oduzetim cigaretama ne smiju davati jer je u toku izviđajni postupak pred nadležnim organima i eventualno pokretanje krivičnog postupka. 

Vlada Crne Gore imala je namjeru da zaplijenjene cigarete bez akciza ubaci na tržište i da na taj način ostvare prihod od tranzita duvanskih proizvoda preko Crne Gore.

No, šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović kazala je duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni.

“Shodno članu 18, Protokola i članu 15.4(c) SZO FCTC definisana je posebna obaveza svih zemalja članica da obezbijede da sav konfiskovan duvan, duvanski proizvodi i proizvodna oprema moraju biti uništeni ili uklonjeni, pri čemu, shodno članu 1 Protokola precizno je definisano da “Konfiskacija” podrazumijeva trajno lišavanje imovine po nalogu suda ili drugog nadležnog organa” istakla je sredinom prošle godine Brajović za Portal RCTG.

Navela je da sve zemlje koje su pristupile Protokolu, a članice su Konvencije su dužne izvršavati preuzete obaveze u skladu sa duhom ratifikovanih sporazuma.

“Uvjereni smo da će Crna Gora, kao članica oba sporazuma, iskoristiti priliku da demonstrira svoje liderstvo i posvećenost naporima na planu eliminacije nezakonite trgovine duvanskim prozivodima, kao i da ispoštuje svoje međunarodne obaveze”, objasnila  je Brajović.

Izvor (naslovna fotografija):

Zaplijenjene cigarete u Luci Bar ( ( rtcg.me / arhiva))

Ostavite komentar

Komentari (1)

Rukfaš

02 Jun. at 07:30

Samo preciznosti radi… te cigarete da su “juče” nabavljene – ne vrijede preko 17… 18 miliona EUR-a. Ako uzmemo u obzir da je gro te robe star 4… 5 godina te da su po njima žute tačke koje su problem za prodaju, dolazimo do zakjiučka da roba ne vrijedi preko 10 miliona EUR-a. Ali će je vlasnici kojima je nelegalno oduzeta naplatiti k’o da je najbolja. Treba kudravog prevaranta pitati koliko košta skladištenej cigareta koje nije uspio “zapaliti”.