Niz osumnjičenih iz Crne Gore: Terete ih da su iz Južne Amerike švercovali tone kokaina ka Evropi

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 27-člane kriminalne organizacije koju je formirao državljanin Italije Lućano Kamporesi (48) radi šverca droge iz Južne Amerike u Evropu.
Niz osumnjičenih iz Crne Gore: Terete ih da su iz Južne Amerike švercovali tone kokaina ka Evropi

Zgrada SDT u Podgorici

Za članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji okrivljeni su Podgoričani Filip Radulović (36), Slavko Milić (43), Marija Radulović (35), Kotorani Dean Golubović (63), Nebojša Pejović (56), Boško Vujović (51), Jovan Ercegović (28), Danilovgrađanin Nikola Grgurović (48) i Radislav Vojičić (40) iz Nikšića.

Na optužnici su okrivljeni Italijan Stefan Angoti (46), srpski državljani Stefan Martinović (46), Aleksandar Dimitrijević (47) čije je prethodno ime Saša Jeremić, Ilija Andrić (32) iz Herceg Novog, Podgoričanin Jovan Vlahović (27) i Baranin Muzafer Lukač (59) za kojima je Viši sud u Podgorici krajem jula prošle godine naložio raspisivanje potjernica.

Pored njih na optužnici su i Željko Dragišić (49), Andrija Mugoša (33), Dragoljub Živković (70), Mihailo Đorđević (61), Vasko Radonjić (53), Tripo Biskupović (40), Nikola Markić (32), Vidoje Latković (45), Nikola Martinović (44), Zoran Gojković (44) i Dragan Mašanović (48) koji se nalaze na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu ,,Aressa“ kojim su pokušali da prokrijučare 5,1 tonu kokaina u Evropu.

Ovi okrivljeni se terete da su u okviru kriminalne organizacije sa jasno određenim ulogama i zadacima, učestovali u krijumčarenju većih količina kokaina, pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

-Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 592,9 kilograma kokaina na brodu „Yemeya“, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina, na brodu „Nadudama“, u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108,26 kilograma kokaina, na brodu „Aressa“, tokom februara 2020.godine, na Arubi – podsjetili su iz Specijalnog tužilaštva.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporesi djelovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji (Balearskih ostrva – Ibica i Palma de Majorka, Zelenortskih ostrva Cabo Verde Sao Vicente, Kanarska ostrva, Tenerife), te na teritoriji Karipskih ostrva (Aruba, Sab, Antigve i Barbude, Sv. Eustahije Sv. Martina), Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače.

U dispozitivu optužnice se kao članovi ove kriminalne organizacije pominju i Bojan Bakrač, Goran Čubrilović, Ros Harvud, Janez Cerar, Danijel Golenac, Tet Prins, John Titi Kojo, Džon Kristofer, Blemano Teteh i Cepas Teteh, ali njima nije dodijeljen status optuženih.

Kamporesi se tereti da je kao organizator sačinio kriminalni plan krijumčarenja većih količina kokaina u više navrata pomorskim putem od Atlantika prema Evropi.

Pored davanja uputstava i naredbi pripadnicima kriminalne organizacije, Kamporesi im je za izvršavanje zadataka obezbjeđivao novac, brodove i dokumentaciju vezanu za promjenu vlasništva nad tim plovilima, plaćao avionske karte i hotelski smještaj.

On je, prema pisanju italijanskih medija, nakon četiri godine bjekstva uhvaćen 11. novembra prošle godine u Turskoj, po međunarodnoj potjernici radi izdržavanja zatvorske kazne od 22 godine i osam mjeseci na koliko je osuđen presudom suda regije Kalabrija u Italiji zbog trgovine drogom.

Podizanje optužnice u ovom predmetu je uslijedilo nakon trogodišnje istrage koju su zajednički sprovodile policije sedam država.

U prikupljanju dokaza u Crnoj Gori je učestvovalo 200 službenika Uprave policije i pretresene su 33 lokacije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Nova imena na spisku odobrenih kredita

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

OVAKO SU PADALI “KAVČANI”, “ŠKALJARI”, KLAN “AMERIKA”: Najveće zaplijene droge povezane sa balkanskom mafijom

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Smijenjena glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin

U Rusiji će se graditi drugi najviši neboder na svijetu

Rasvijetljeno aktiviranje eksplozivne naprave na Cetinju

Abazović: Nemam informaciju da su crnogorski državljani pokušali da učestvuju u državnom udaru u Moldaviji