test

Odbijen zahtjev Milovića kojim je tražio da se naoruža

Standard

18/06/2024

17:57

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) odbilo je zahtjev ministra pravde Andreja Milovića za izdavanje odobrenja za nabavku i nošenje oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom.

Milović je odbijen zbog zakonskih smetnji, odnosno jer nije pravosnažno okončan prekršajni postupak, koji je protiv njega pokrenut zbog toga što se, kako je navela Uprava policije, 9. februara u hodniku Skupštine “drsko ponašao prema novinarki Libertasa R. G., oduzimajući joj telefon iz ruke i predajući ga službeniku svog obezbjeđenja”.

Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance PJ Podgorica je na osnovu sprovedenih dokaza donio rješenje da su te činjenice – smetnja u smislu člana 13 stav 1 tačka 4 Zakona o oružju odnosno kako je navedeno da “nije pravosnažno kažnjen za prekršaj, koji ukazuje da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, odnosno da nije pokrenut postupak za ove prekršaje”.

Ministar pravde kazao je “Vijestima” da se kao član streljačkog kluba, sporta kojim se bavi još od osnovne škole, MUP-u 21. marta 2024. podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom.

“Uz zahtjev sam priložio dokaz o ispunjenosti posebnih uslova za izdavanje odobrenja za nabavku oružja shodno članu 13 stav 2 tačka 2 Zakona o oružju, zajedno sa potvrdom kluba praktičnog streljaštva “Češka zbrojevka”, Shooting Academy Montenegro, koja potvrđuje moje aktivno članstvo”, naveo je Milović.

On je potvrdio da je u obrazloženju rješenja MUP-a navedeno da je njegov zahtjev odbijen zbog toga, kako je naveo, jer je “zbog navodnog oduzimanja telefona Radmili Grbić, novinarki portala Libertas press”, registrovano da se vodi prekršajni postupak OB Podgorica.

“Po okončanju pomenutog prekršajnog postupka, ponovo ću podnijeti zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja radi bavljenja sportskim streljaštvom”, naglasio je Milović.

“Vijestima” je potvrđeno da je Milović uz zahtjev za odobrenje priložio i dokaz o ispunjenosti posebnih uslova za izdavanje odobrenja za nabavku oružja shodno članu 13 stav 2 tačka 2 Zakona o oružju – potvrdu kluba praktičnog streljaštva “Češka zbrojevka”, Shooting Academy Montenegro.

Aktivan član tog kluba, Milović je postao tačno 15 dana prije nego što se obratio MUP-u da mu dozvoli nabavku oružja kategorije B kako bi se bavio sportskim streljaštvom.

MUP je rješavajući ovu upravnu cijenio dokaze, koje je priložio ministar pravde, ali i one koje su pribavili po službenoj dužnosti – da ga nema u kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde, uvjerenje Osnovnog i Višeg suda u Podgorici da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Traženi su i izvodi iz prekršajne evidencije Ministarstva pravde, gdje je Milović više puta evidentiran po Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, ali i to da nije okončan prekršajni postupak koji je protiv njega pokrenut po članu 7 Zakona o javnom redu i miru.

“Nakon sprovedenog postupka i ocjene svakog dokaza pojedinačno i svih dokaza zajedno, kao i pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja od značaja za donošenje zakonite odluke, ovaj organ je našao da su se stekli uslovi za odbijanje zahtjeva, jer se protiv imenovanog vodi prekršajni postupak, a što predstavlja smetnju”, piše u rješenju MUP-a.

U odluci se navodi i da je Milović više puta pozivan da učestvuje u postupku, da se izjasni o svim činjenicama, eventualno predloži nove dokaze, ali da se nije moglo obezbijediti njegovo prisustvo jer se nije odazivao na uredno uručene pozive.

Milović ima pravo žalbe na rješenje Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance PJ Podgorica.

Dan nakon što je MUP donio ovo rješenje – premijer Milojko Spajić podnio je Skupštini predlog za razrješenje Milovića sa pozicije ministra pravde.

Spajić je to najavio noć ranije, optuživši Milovića da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

Izvor: Mondo
Izvor (naslovna fotografija):

Andrej Milović

Ostavite komentar

Komentari (0)