Izvor: Pobjeda

ODBRANA PETRA LAZOVIĆA: Pritvor pretvoren u odmazdu i prisilnu kaznu zatvora bez dokaza

Produženje pritvora za tri mjeseca službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petru Lazoviću advokatica Maja Zeković je ocijenila kao neprincipijelno postupanje Vrhovnog suda koji mjeru pritvora nezakonito pretvara u tipičnu odmazdu i prisilno izvršenje kazne zatvora bez ijednog zakonitog dokaza.
ODBRANA PETRA LAZOVIĆA: Pritvor pretvoren u odmazdu i prisilnu kaznu zatvora bez dokaza

Petar Lazović, saslušanje u SDT
FOTO: Standard

Lazović je uhapšen 18. jula, od kada se nalazi u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

– Stiče se utisak da se čak ni Vrhovni sud kao najviša redovna instanca u ovom predmetu ne bavi konkretnim činjenicama koje je dužan da dovede u vezu sa zakonskim određenjima, već neprincipijelnim postupanjem nezakonito pretvara mjeru pritvora u tipičnu odmazdu i prisilno izvršenje kazne zatvora u odnosu na ovog okrivljenog, u odsustvu i jednog jedinog na zakonu zasnovanog dokaza – tvrdi Zeković.

Ona dodaje da se iz suvisle naredbe o pokretanju istrage Specijalnog tužilaštva teško može i naslutiti što se njenom branjeniku stavlja na teret.

Advokatica Zeković navodi da je iz više razloga opravdano začuđuje stav Vrhovnog suda, posebno sagledan u kontekstu permanentnog i sveprisutnog kršenja osnovnih ljudskih prava, počinjenih od svih nadležnih organa na štetu Petra Lazovića.

– Ono što nije smio da previdi, a ni da ignoriše Vrhovni sud Crne Gore, kao najviša redovna instanca, ma kakvim motivom da je rukovođen, a koji svakako nijesu principijelno sprovođenje zakona niti pridržavanje načela jednakosti svih pred zakonom, jeste obavezujuća odredba člana 174 Zakonika o krivičnom postupku. Ovom odredbom pritvor je propisan samo kao izuzetna mjera i ukoliko se svrha, konkretno dostupnost okrivljenog nadležnim organima koji vode postupak, ne može ostvariti drugom mjerom – precizira advokatica Zeković.

Pozivajući se na član 166 ZKP-a kojim su propisane mjere nadzora u slučajevima navodne opasnosti od bjekstva, advokatica Zeković ukazuje da nema osnova za produženje pritvora Petru Lazoviću.

– U konkretnom slučaju imamo činjenice da se okrivljeni Lazović sam javio na poziv nadležnih organa, da je porodičan čovjek, otac dvoje malodobne djece, stalno zaposlen u ANB-u. Prije svega, Petar Lazović je imao medijsko suđenje prije pricesuiranja od strane nadležnih organa koje je trajalo mjesecima, a za koje vrijeme je mogao da pobjegne – da je htio i da je uopšte planirao bjekstvo.

Jasno je da nema nikakvog osnova za produženje pritvora, pravdanjem navodne opasnosti od bjekstva – zaključila je advokatica Zeković.

Ona je ukazala da će svakako u konačnom, za ovako nesavjesno postupanje Tužilaštva i sudova, država morati da plati odštetu.

– Epilogom postupka će se utvrditi istina, kao i neosnovano hapšenje Lazovića u odnosu na kojeg ni u četvrtom mjesecu pritvora ne postoje osnovi sumnje da je počinio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Osim toga, Tužilaštvo nije preduzelo bilo koju dokaznu radnju, makar da je odbrana obaviještena, iako je u pitanju hitno postupanje – kaže advokatica.

SDT sumnjiči Lazovića da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja.

On je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih djela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Umjesto odgovora na upozorenja Novović naredio hapšenje Lazovića

STAV: Glineni golub

PRIJAVA PROTIV OSAM OSOBA: LAZOVIĆA TERETE DA JE STVORIO KRIMINALNU ORGANIZACIJU, ČIJI SU ČLANOVI OSOBE KOJE JE HAPSIO

Zeković: Da je htio, Lazović bi pobjegao na početku medijskog suđenja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović o “aferi dodjele stanova”: Podnešene krivične prijave protiv Boškovića, Sekulić, Numanovića…

SDT ISTRAŽUJE MEHANIZAM KRAĐE: Dva službenika UPC potpuno razotkrila šemu državnog šverca cigareta

Đukanović: Pokušavaju sad da razbiju BS kao što su uradili sa HGI

Damjanović: Dokumentacija prethodne Vlade o putu Meljine – Petijevići proslijeđena VDT-u