Izvor: Pobjeda

Odbrana: Sky komunikacije nijesu validan dokaz

Odbrana visokopozicioniranog člana kavačkog klana Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije odgovorne za teško ubistvo Nikole Stanišića na podmukao i svirep način danas je u podgoričkom Višem sudu ukazala na nezakonitost dokaza protiv optuženih i zatražila obustavu krivičnog postupka.
Odbrana: Sky komunikacije nijesu validan dokaz

Viši sud u Podgorici

Pored Kašćelana na optužnici se našao i visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana Kotoranin Radoje Zvicer (49) sa sugrađanima Draganom Kneževićem (40) I Milošem Radonjićem. Na listi su I Srđan Jurišević (48) iz Tivta, zatim Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.

Advokati optuženih su predočili sudijama Višeg suda da je ključni dokaz Specijalnog tužilaštva u stvari operativni podatak koje su strane partnerske službe dostavile našim istražniteljima kao početnu tačku u procesu razotkrivanja teških krivičnih djela.

Advokat Stefan Jovanović je ukazao sudu da naredba koja je dostavljena uz Sky komunikacije crnogorskim istražiteljima se odnosi na neodređen broj lica i to za krivična djela koja su izvršena u Rubeu ( grad u Francuskoj) i departmanima Nor i Pa da Kalaj, odnosno za krivična djela izvršena u Francuskoj.

– Iz samog sadržaja Naredbe koja je dostavljena uz Sky komunikacije proizilazi da ovaj dokumet ne moze imati svoju primjenu na crnogorske državljane za krivično djelo koje je navodno izvršeno u Crnoj Gori, odnosno ne može imati svoju primjenu u našem pravnom sistemu iz razloga što se u njoj ne pominju imena naših branjenika – pojasnio je advokat Jovanović.

On je istakao da je Naredba dostavljena uz Sky komunikacije suprotna pravnom stavu Vrhovnog suda iz 2016-te godine.

Kašćelan je u istrazi pred tužiocem kazao da nije stvorio nikakvu kriminalnu organizaciju radi izvršenja bilo kakvih krivičnih djela a posebno ne sa okrivljenima koje je SDT označilo kao saizvršioce.

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović je na 55 strana optužnog akta predstavio dokaze koji potvrđuju da je ova grupa pratila kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

Krajem jula 2020. godine Kažić i Dragićević su elektronskim optičkim uređajima – kamerama I dvogledima koje im je obezbjedio Radoje Zvicer započeli osmatranje kuće pokojnog Stanišića I njegovo kretanje na osnovu kojih informacija su odredili kada i gdje je napovoljniji trenutak da presretnu i otmu žrtvu.

Milan Knežević je 1. Avgusta oko 16 sati javio Kažiću a ovaj ostalim pripadnicima grupe da je Stanišić motorom krenuo od kuće putnim pravcem Kotor – Trojica -Vrmac.

Na kolskom putu prema tvrđavi Vrmac, Stanišića su iz zasjede presreli Vukčević, Jurišević i Radonjić.

Udarili su ga metalnom šipkom po glavi i oborili na zemlju a potom vezali konopom.

Savladanog Stanišića su išutirali po glavi I tijelu a onda ga ubacili u BMW

i po unaprijed napravljenom planu krenuli prema Njegušima.

Tokom čitave vožnje do odredišta, Kašćelanova ekipa je mučila Stanišića sve kako bi im dao šifru svog kriptovanog telefona i odao planove rivalske grupacije Škaljaraca.

U jednom momentu došlo je do preokreta I promjene plana. Po upustvu Kašćelana grupa je Stanišića vratila u mjesto Mirac.

U Mirac je ubrzo stigao Kašćelan u pratnji Perunovića nakon čega započinje tortura nad Stanišićem.

Kako se navodi u optužnici, sa Stanišića su skinuli svu odjeću a potom pod batinama od njega tražili da im otkrije za koga radi, gdje su štekovi i oružje škaljaraca.

U noći između 2. i 3. avgusta saopštili su Stanišiću da će biti ubijen nakon čega je uslijedila molba žrtve mučiteljima da mu dozvole da se pomoli.

U trenutku dok se molio, egzikutori su u glavu Stanišića ispalili više hitaca od kojih je na mjestu preminuo.

Prema unaprijed napravljenom planu, Jurišević i Kašćelan su se vratili u Kotor odakle je Jurišević uzeo pripremljen kombi u koji je smjestio motocikl Stanišića i odvezao ga u nepozatom pravcu kako bi uništio tragove.

Radonjić, Perunović i Vukčević su uklonili tragove i posmrtne ostatke Stanišiča odnjeli do kuće Krsta Maruša koja se nalazi u rejonu Nacioalnog parka ,,Lovćen” i tu ih zakopali.

Prema navodima optužnice, istaknutu ulogu u organizaciji ubistva Stanišića imao je optuženi Zvicer koji je odredio lokaciju gdje će semeta oteti a potom mučiti I ubiti.

Zvicer je davao upustva kako da uklone tragove I savjetovao da se za prilikom uklanjanja tragova krvi preko zemlje pospe sona kisjelina a da se tijelo ubijenog Stanišića zapali uz pomoć automobilskih guma i ćumura.

Ostatke tijela su zakopalia garderobu koju su nosili uklonili su dok su oprali vozila koja su korištena za otmicu.

Milan Vujović je, kako se navodi u optužnici, osmislio da se Stanišić presretne motorima uz obavezno upustvo da ga treba ubiti nakon mučenja tokom kojeg je od njega trebalo izvući informacije koje bi koristile u ratu sa suprostavljenim škaljarskim klanom.

Jedan dio ove grupe, pratio je I kretanje policije kako bi nesmetano prevezli Stanišića od mjesta otmice do lokacije na kojoj je mučen i likvidiran.

Stanišić bio blizak škaljarskom klanu i kako se sumnja, likvidiran je jer je učestvovao u ubistvu člana suprotstavljenog kavačkog kriminalnog klana.

Zbog ovog zločina 20. aprila prošle godine uhapšen je Kašćelan i još pet osoba.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UBISTVO STANIŠIĆA: Komunikacije sa Skaja uz dokumentaciju koristiće se kao dokaz

Kašćelan: Cetinje je suština Crne Gore i crnogorske nacije

PRIJAVA PROTIV OSAM OSOBA: LAZOVIĆA TERETE DA JE STVORIO KRIMINALNU ORGANIZACIJU, ČIJI SU ČLANOVI OSOBE KOJE JE HAPSIO

Kašćelan: Sačuvati građanski koncept države Crne Gore

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

AKCIJA ODT-a: Zbog utaje poreza uhapšeno više od 20 fizičkih i pravnih lica

ZAKAZANA SAHRANA VOĐE ŠKALJARSKOG KLANA: Evo kada i gdje će biti ispraćen Jovan Vukotić

EKSPLOZIJA NA KONIKU: Bačene dvije bombe na kuću policajca

Uhapšen još jedan osumnjičeni za likvidaciju Vukotića