Izvor: RTCG

Pavličić: Mrvaljevića davili i brutalno prebili, u ljekarskom izvještaju pisalo da nema vidljivih povreda

Nikšićanin Jovan Mrvaljević uhapšen je krajem 2020. godine, a iako je osim davljenja i gušenja bio i brutalno prebijen u ljekarskom izvještaju nakon što je doveden u Urgentni centar konstatovano je da nema vidljivih povreda. Tu informaciju za Portal RTCG potvrdila je advokatica Tatjana Pavličić, koja zastupa Mrvaljevića i koja nam je potvrdila da je njen branjenik na fotografijama policijske torture koje su nedavno objavljene.
Pavličić: Mrvaljevića davili i brutalno prebili, u ljekarskom izvještaju pisalo da nema vidljivih povreda

Foto: Libertas pres

Pripadnici Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije u kojoj su bili, pod komandom Mirka Banovića, Petar Lazović, Predrag Jestrović, Jugoslav Raičević, Slobodan Mićković, Ivan Đoković, Ivan Stamatović, Željko Radunović, Dražen Miranović, Sead Luboder, Vuk Šuković, Momo Mirković, Mirko Đukić, Milorad Mitrović i Neško Jaredić, sudeći prema nalazima Europola i transkriptima razgovora nekih od njih, činili su, prisustvovali ili su znali da se čine krivična djela torture nad uhapšenim ljudima, prenio je nedavno “Libertas”.

Pavličić nam je u izjavi rekla da je reagovala zbog pisanja medija gdje se opisuje brutalna tortura nad određenim licima, uz fotografije sa motivima mučenja i zlostavljanja nepoznatih lica.

“Sada, po nalogu mog vlastodavca mogu da potvrdim identitet jednog od njih. U pitanju je moj branjenik i vlastodavac Jovan Mrvaljević. Dakle, na fotografiji na kojoj se vidi medicinsko osoblje koje pruža pomoć licu na bolesničkom krevetu, ističem da je u pitanju Jovan Mrvaljević čiji identitet potvrđujem, a iz sadržine tekstualnih poruka uz fotografiju, procijenite u kakvom se stanju nalazio”, kazala je Pavličić.

Kako je objasnila, 30. i 31. decembra 2020.godine Mrvaljević je nakon nezakonitog lišenja slobode (o čemu se izjasnio Ombudsman u svom izvještaju), i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja, u nesvjesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar u Podgorici na “oživljavanje”, kako su mu kasnije saopštili.

“Koristeći pomoć Ombudsmana, podnosilac je pribavio medicinski izvještaj od navedenog datuma, koji se podudara sa satom i datumom, kada je sačinjena odnosno poslata objavljena fotografija. U ljekarskom izvještaju je sramno konstatovano da je lice Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda, uprkos tome što je osim davljenja, i gušenja, bio i brutalno prebijen”, objašnjava Pavličić.

Na navedeni način policijski službenici su Mrvaljevića prinudili da potpise određene akte suprotno njegovoj volji, i unijeli netačne podatke.

“Dok određene radnje pod torturom nije izvršio, nakon čega je uslijedilo dalje mučenje, davljenje i reanimacija u Urgentnom centru. Takvi akti policijskih službenika doveli su do montiranja krivičnog postupka, odnosno doveli do toga da Mrvaljević skoro godinu od brutalnog mučenja i zlostavljanja u novembru 2021. godine bude lišen slobode pod insinuiranim optužbama da je član kriminalne grupe pokojnog Jovana Vukotića, lica sa kojima nikada nije imao kontakta, ni ličnog ni posrednog”, tvrdi Pavličić.

Događaj je, navodi ona, prijavljen sektoru Unutrašnje kontrole Uprave policije u januaru 2021. godine, a fotografija iz Urgentnog bloka Klinickog centra u Podgorici upravo potvrđuje navode o nečovječnom postupanju.

“Ističem da Mrvaljevića nikada nijesu obavijestili o ishodu preduzetih radnji, zbog čega je zatražio pomoć Ombudsmana, kojem se ovim putem zahvaljuje. Kod navedenog, Jovan Mrvaljević će preduzeti sva zakonom dozvoljena sredstva i mehanizme da se dođe do materijalne istine, štititi svoja prava i interese, istrajati u tome da se sva lica koja su na bilo koji način učestvovala u ovom gnusnom događaju identifikuju i procesuiraju, te obavijestiti sve relevantne institucije u zemlji i inostranstvu”, rekla je advokatica Pavličić.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Asanović poručio Injac: Pet mjeseci smo čekali da dođete na vlast, onda nam zaka...

Buduća predsjednica Savjeta Biblioteke kucala tikete, a direktor se poziva na li...

Država bi se teško odrekla dobiti od 60 miliona eura

Četnički vojvoda i član Glavnog odbora stranke NSD Goran Kiković priveden zbog p...