Izvor: Pobjeda

Presuda u slučaju Telekom 3. juna

Advokat Zoran Piperović juče je u podgoričkom Višem sudu zatražio da se bivši čelnici Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović oslobode od optužbe da su zloupotrebom položaja tu kompaniju oštetili za 2,3 miliona eura jer Specijalno tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz u tom pravcu.
Presuda u slučaju Telekom 3. juna

– Obradović i Ivanović, povodom ovog slučaja, saslušavani su širom Evrope, od Njemačke do Kipra. Saslušavali su ih relevantni američki istražitelji koji nijesu našli ništa u radnjama mojih branjenika a što bi SDT-u pomoglo u razrješenju ovog slučaja. Nijesu našli ništa jer da jesu, to bi SDT odavno prezentiralo pred sudom – kazao je advokat Piperović.

Sa druge strane, specijalni tužilac Saša Čađenović je u završnim riječima ostao u cjelosti pri navodima optužnice i predložio da se Obradović i Ivanović kazne.

Sutkinja Evica Durutović zakazala je izricanje presude za 3. jun.

Čađenović je juče ostao pri tvrdnji da su Obradović i Ivanović oštetili Telekom za 2,3 miliona eura u korist kompanije ,,RawleighTrading“ (Roli) iz Londona na ime fiktivnog ugovora o konsultantskim uslugama.

– Optuženi su pred sudom tvrdili da je kompanija Ces Mekon angažovana za ispitivanje tržišta ali da nema dokaza da je ona odradila taj posao. Ovo pravno lice se ne pominje u ugovoru o angažovanju u ispitivanju tržišta. Ugovor je potpisan sa kompanijom Roli a radi se o fiktivnom ugovoru – kazao je Čađenović.

On smatra da ugovor nije poštovan jer je 1.800.000 eura ili 80 odsto cijene isplaćeno nakon odrađenog posla odnosno 2012. godine, šest godina nakon što je ugovor potpisan.

– Osim toga nijedan cent nije isplaćen kompaniji Ces Mekon koja je, prema riječima optuženih, bila angažovana za ovaj posao – kazao je Čađenović.

Za specijalnog tužioca upitna je tačnost izvještaja o spornoj analizi tržišta a koji su dostavljeni Mađarima.

Sa druge strane, advokat Piperović je bio zatečen time što je tužilac u deset navrata u završnim riječima pomenuo kompaniju Ces Mekon koju nijednom ne pominje u dispozitivu optužnice.

– Onoga što nema u dispozitivu nema ni u inkriminaciji, pa sve i da su optuženi radili sa kompanijom Ces Mekon – kazao je Piperović.

On je ukazao sudu da sve što je tužilac govorio a tiče se kompanije Ces Mekon je elaboracija iskaza Obradovića i Ivanovića koji su dali pred sudom.

– Tužilac je morao sa kompanijom Ces Mekon da uveže pripremne radnje optuženih koje su prethodile potpisivanju ugovora. Međutim, Ces Mekona nema u predmetu jer ga nema ni u dispozitivu optužnice – kazao je advokat Piperović.

Obradović je na suđenju 12. aprila 2019. godine pred sudom saopštio da su se Mađari saglasili sa prijedlogom da beogradska konsultantska kuća Ces Mekon odradi analizu tržišta.

Međutim, zbog učešća Ces Mekona u privatizaciji Telekoma Srbije, predstavnici ove konsultantske kuće tražili su da kompanija Roli u njihovo ime potpiše ugovor o ispitivanju tržišta na Kosovu, Albaniji, BiH i Crnoj Gori kako ne bi ugrozili započeti posao u Srbiji.

– Nije postojao nikakav razlog da se ne udovolji ovom zahtjevu kompanije Ces Mekon jer se radi o renominiranoj kući – pojasnio je tada Obradović.

Advokat Piperović je istakao da ovaj predmet najbolje oslikava činjenica da tokom cijelog sudskog postupka niko iz Mađar telekoma ne zna da je njihovoj komaniji pričinjena šteta. 

Odbrana je ukazala i da tužilac Čađenović u završnoj riječi nijednom nije komentarisao iskaze Mađara jer bi onda morao da odustane od optužnice.

– Nekadašnji finansijski direktori Telekoma i Moneta Andras Dunai i Eszter Kocsadij su potvrdili da su oni potpisnici isplate od 1.840.000 eura kompaniji (Roli) iz Londona. Računovođa Mađar telekoma Zoltan Tisaji ustvrdio je da ugovor o konsultantskim uslugama sa Rolijem postoji jer je privatnim avionom iz Crne Gore odnio u Mađarsku i predao direktoru finansija Mađar telekoma – podsjetio je Piperović.

On je naveo i da su raniji sazivi tužilačke organizacije u Crnoj Gori ispitivali slučaj Telekom i da su našli sve suprotno od onoga što je tužilac Čađenović rekao u završnim riječima.

Advokat Piperović je, analizirajući dispozitiv optužnice, zaključio da SDT nije ponudilo dokaze da su se optuženi Obradović i Ivanović dogovarali da pričine štetu, raspolagali tuđom imovinom kao i da su naložili isplatu iako svjedoci Mađari tvrde suprotno.

– Četvrti stub optužnice je da elaborat o ispitivanju tržišta ne postoji ali u završnim riječima Čađenovića saznajemo da on ipak postoji. Ako se ostaje pri dispozitivu optužnice da elaborata nema a u završnim riječima da ih ima, onda ništa nije jasno – kazao je advokat Piperović.

Obradović i Ivanović su, kako je kazao advokat Piperović, 15 godina na meti jer je neko odlučio da ih postavi na optuženičku klupu tako da država od sebe napravi otklon od afere Telekom kojom je bila medijski bombardovana.

– Neko je morao da bude optužen a nekome je odgovaralo da to budu Obradović i Ivanović. Sud je mjesto gdje se nepravda može ispraviti i siguran sam da će ovaj sud presuditi onako kako treba, onako kako stoji u spisima. Oslobađajuća odluka nije satisfakcija mojim branjenicima ali može biti njihovim porodicama – kazao je Piperović.

On je na kraju istakao da ne sumnja da će presuda biti oslobađajuća jer u ovom slučaju nema krivičnog djela.

Piperović: Niko se nije bavio utvrđivanjem štete

Advokat Zoran Piperović istakao je da se u slučaju Telekoma niko nije bavio utvrđivanjem štete niti su se u tom pravcu provodili dokazi jer to nije zanimalo SDT a ni onog čije su to tobože pare.

– Crnogorski SDT se ubi da dokaže da je trećoj državi nastala šteta a da ta treća država niti zna za štetu niti je potražuje putem međunarodne pravne pomoći. Za divno čudo ni Monet ne prijavljuje štetu. Monet ne da nema štetu ali to izgleda zna SDT.

Sve ove godine niko iz Moneta ili Telekoma nije u svojim godišnjim izvještajima prijavio minus od 2.300.000 eura jer on ne postoji. Što je njih briga za ovo suđenje dok se mi rvemo za 2.300.000 eura. Oni su isplatili taj novac za elaborate koje je ocjenjivao neko ko se u to razumije – kazao je Piperović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Direktoru mojkovačke fabrike duvana određen pritvor od 72 sata

Kontrola optužnice protiv Duška Kneževića i Nenada Vujoševića odgođena na neodređeno vrijeme

Nekome minimalac od 55 eura, a nekome dva leks specijalisa i tri privremene izmjene Zakona PIO

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

ĐUKANOVIĆ: Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori

Žabljak: Petnaestogodišnjak vozilom sletio sa puta, teže povrijeđena tri tinejdžera

Abazović i Adžić šetaju Stradunom sa Ratkom Kneževićem

Davidović: Željezari da se vrati ono što je oteto, nadamo se da će država održati riječ