Izvor: Pobjeda

PRIKUPLJENI DOKAZI: Jovanić i ekipa oštetili stečajne povjerioce i dužnike za 661.496 eura

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić sumnjiči se da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija za 661.496 eura.
PRIKUPLJENI DOKAZI: Jovanić i ekipa oštetili stečajne povjerioce i dužnike za 661.496 eura

Foto: Filip Filipović, Blažo Jovanić

Ovo se navodi u rješenju o određivanju pritvora do 30 dana Jovaniću, stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Snežani Jović, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, Sretenu Mrvaljeviću, i vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Njima su lisice na ruke stavljene u ponedjeljak, dok su procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, vlasnica kompanije ,,Ogimar“ Danijela Laković i kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić izbjegli hapšenje.

Jovanić se sumnjiči da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju a čiji članovi su postali Zejak, Jović, Lješković, Radinović, Mrvaljević, Globarević, Čelebić, Perović, Markišić, Golubović, Nikolić i Laković.

U sklopu ove kriminalne organizacije su i podgoričke kompanije ,,Titan Sekjuriti, ,,Sekuritas Monetnegro“, ,,Ogimar“ kao i nikšićka firma ,,Top force system“ i više N. N. osoba.

Tužilaštvo ovu grupu sumnjiči za formiranje kriminalne organizacije radi vršenja krivičnih djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna veća od četiri godine a sve radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

SDT sumnjiči Jovanića da je koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda, kao i sudijsku funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici.

– Protivpravna imovinska korist se pribavljala tako što su se određena sredstva po nalogu Jovanića sa računa Privrednog suda avansirala na račun stečajnog dužnika a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka a potom se taj novac prebacivao na račune članova ove kriminalne grupe prije zaključenja stečajnog postupka – navodi se u rješenju o određivanju pritvora dijelu ove grupe.

Prodajom imovine firme u stečaju pokrivao bi se dug sa računa Privrednog suda.

– U ovom slučaju država bi ostala neoštećena, dok bi oštećeni bili stečajni dužnici i povjerioci – navodi se u dokumentu Višeg suda.

Prema sljedećem scenariju, Jovanić je preko stečajnih upravnika, određenih kompanija i lica uvećavao troškove stečaja na štetu stečajnih dužnika i povjerilaca a u korist kriminalne organizacije.

Tužilaštvo tereti Zolaka, Jović i Mrvaljevića da su po nalogu Jovanića u situacijama kada su se pojavljivali kao stečajni upravnci imali zadatak da odugovlače stečajni postupak u cilju prouzrokovanja što većih troškova tako što bi angažovali saradnike, advokate, te fizičko obezbjeđenje čak i u situacijama kada je to bilo nepotrebno.

Zolak se sumnjiči da, kada bi se u postupku pojavljivao kao procjenitelj, u dogovoru sa drugim procjeniteljima dogovarao da ispostave fiktivne fakture kako bi svoju ponudu za stečajnog dužnika predstavio kao najpovoljniju, iako je njegova procjena višestruko prevazilazila realne troškove procjene.

U nekim od deset stečajnih postupaka koji su za sada predmet pažnje Zolak i Lješković su se pojavljivali kao saradnici stečajnog upravnika i, koristeći ovu poziciju, su fiktivnim procjenama i inventarisanjem uvećavali troškove stečajnog postupka.

Na osnovu fiktivno pruženih usluga oni su primali novčana sredstva sa računa stečajnog dužnika i po nalogu Jovanića taj novac transferisali u korist kriminalne organizacije.

Globarević, Čelebić i Perović su u ime komapnija ,,Titan security“, „Top force system“ i „Securitas Montenegro“ imali zadatak da neistinito fakturišu usluge fizičkog obezbjeđenja objekata stečajnih dužnika kako bi uvećali troškove stečajnog postupka na teret stečajnih dužnika, a u korist kriminalne organizacije.

Markišić i Golubović se sumnjiče da su po zahtjevu Zejaka i Lješković dostavljali fiktivne ponude za procjenu imovine stečajnih dužnika u prethodno dogovorenim iznosima, kako bi ponude članova kriminalne organizacije koji učestvuju u stečajnom postupku bile najpovoljnije.

Nikolić se sumnjiči da je u stečajnom postupku 553/15 primio iznos protivpravne imovinske koristi za kriminalnu organizaciju, dok je Danijela Laković imala zadatak da kao osnivač i izvršni direktor kompanije ,,Ogimar“ po nalogu Jovanića registruje vebsajt koji će služiti za oglašavanje stečajnih postupaka. Na taj način fakturisale bi se usluge Privrednom sudu i sticala sredstva za kriminalnu organizaciju koju bi Jovanić raspoređivao.

Za sada su malverzacije ove grupe utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: ,,Euromix Tours“ d.o.o. Budva, ,,Sotto la colina“ doo Podgorica, ,,Tehnostar“ d.o.o. Berane, ,,Nega Tours Montenegro“ d.o.o. Budva, ,,Jastreb“ d.o.o. Podgorica, ,,Trgošped“ d.o.o. Rožaje, ,,Montel“ (motel Glava zete) d.o.o. Nikšić, PRINC&CO d.o.o. Kotor, ,,Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje.

Osumnjičenima pritvor zbog opasnosti od bjekstva

Predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i članovima njegove grupe pritvor je određen zbog opasnosti od bjeksta i okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog djela ili da će ometati postupak uticanjem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ukoliko bi se našli na slobodi.

Sudija za istragu Dragoje Jović ocijenio je da bi se Jovanić dao u bjeg s obzirom na to da mu za navedena krivična djela prijeti visoka zatvorska kazna.

Obrazlažući odluku o pritvoru, sudija Jović je uzeo u obzir i činjenicu da Jovanić vrlo često putuje van Crne Gore (za posljednjih 5 godina 55 puta boravio je van granica države), što ukazuje da ima razvijene društvene i socijalne mreže u inostranstvu od kojih može dobiti pomoć za bjekstvo i skrivanje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Šta Bošnjačka stranka i dalje radi u smijenjenoj Vladi: Najglasnije ćutanje na ustavni puč, nema ih ni na protestima

POTVRĐENO: U Botunu pronađeno tijelo Miloša Stamatovića

ISTEKAO ROK: Da li će Đukanović UKAZOM raspustiti Skupštinu i zakazati vanredne izbore?

Jovanić: Čovjek sam bez mrlje u karijeri