Izvor: Pobjeda

SDT istražuje da li je bivši direktor CKB Pavle Kovač zloupotrijebio službeni položaj

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet po osnovu prijave OTP banke protiv bivšeg izvršnog direktora CKB Pala Kovača, potvrđeno je Pobjedi u SDT-u.
SDT istražuje da li je bivši direktor CKB Pavle Kovač zloupotrijebio službeni položaj

Postupak izviđaja je u toku, a iz tužilaštva nijesu saopštili ko je zadužio ovaj predmet, kao ni do kojih se saznanja došlo.

– Više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka – kazali su Pobjedi iz SDT-a.

OTP sumnjiči Kovača da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju u dijelu nevršenja svoje dužnosti, zbog čega je CKB banka pretrpjela značajnu finansijsku štetu.

Krivična prijava protiv Kovača uslijedila je nakon interne istrage koju je sprovela CKB banka poslije otkrića da je 14 miliona eura nestalo sa računa 200 klijenata. On je prvi član top menadžmenta koji je pozvan na odgovornost u ovom slučaju. Kovač je u septembru prošle godine razriješen dužnosti izvršnog direktora najveće banke u Crnoj Gori, a naslijedio ga je Tamaš Kamaraši.

Pronevjeru novca CKB je otkrila u februaru, kada je uočena zloupotreba položaja dijela zaposlenih u filijalama u Baru i Podgorici. Oni su tada podnijeli krivične prijave protiv dvoje zaposlenih, a prijavljena je i direktorica filijale u Baru. Zloupotrebe su dominantno zabilježene u sektoru privatnog bankarstva.

Iz banke su nedavno kazali Pobjedi da intenzivno sarađuju sa nadležnim državnim organima u cilju što efikasnijeg rješavanja pokrenutih postupaka i nastavljaju sprovođenje interne kontrole poslovanja.

– Posebno želimo naglasiti da će sva lica za koja se utvrdi postojanje osnova sumnje da su izvršila krivično djelo, biti procesuirana pred nadležnim državnim organima, bez obzira na njihov status ili poziciju u banci – kazali su iz CKB-a, koja je klijentima obećala nadoknadu štete u potpunosti.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, CKB je od početka godine pokrenula više disciplinskih postupaka protiv radnika, od kojih su neki završili otkazom. Ti zaposleni u međuvremenu su tužili banku.

Kovač je preuzeo CKB u aprilu 2017. godine, nakon što je 18 godina proveo u OTP grupi. Rukovodio je pripajanjem CKB i Podgoričke banke.

Nakon što je izašao iz CKB-a posao je našao u državnom Montenegro Worksu, firmi čije je osnivanje pokrenuo bivši ministar finansija Milojko Spajić, sa namjerom da kontroliše poslovanje svih državnih preduzeća i objedini ih u holding. Kovač je član borda direktora Montenegro Worksa, a Pobjedi je nakon imenovanja kazao da je odluku o odlasku iz CKB donio u dogovoru sa OTP grupom.

On se nije oglašavao povodom prijave koju je protiv njega podnijela OTP banka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

OTP banka prijavila SDT-u bivšeg glavnog direktora CKB Pala Kovača

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

BANKE ZA STANDARD: Novi poslovi s klijentima iz Rusije limitirani i pojačan nadzor, nema odliva depozita, konverzija ruske rublje nije bila u ponudi

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

(VIDEO) Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za prodaju droge

PORAVNANJE ILI DIL: Kako su Plantaže izgubile 350 hiljada eura i više hiljada kvadarta zemljišta

(VIDEO)Pogrebne usluge dobile savremenu upravnu zgradu

Šahmanu, Mihailoviću, Peroviću i Rajkoviću i Vukotiću zadržavanje, Hajduković će se braniti sa slobode