SDT traži od notara ugovore Medenice, Jovanića i još 80 lica

Prema informacijama Portala Dan, na spisku se nalaze osobe koje su osumnjičene kao organizatori ili članovi kriminalnih grupa.
SDT traži od notara ugovore Medenice, Jovanića i još 80 lica

pixabay, ilustracija

SDT provjerava sve kupoprodajne ugovore za nekretnine, finansijske transakcije i sve ostale ugovore koje su potpisali akteri afera i s njima povezana lica

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je od svih notarskih kancelarija u Crnoj Gori da im dostave podatke o potpisanim kupoprodajnim ugovorima, ostalim ugovorima i finansijskim transakcijama za lica koja se nalaze pod istragom zbog organizovanja kriminalnih grupa ili učešća u kriminalnim grupama, saznaje “Dan” iz izvora iz SDT-a i od notara.

Prema informacijama Portala Dan, na tom spisku se nalaze, između ostalih, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, specijalni tužilac Saša Čađenović, pripadnik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i još 80 lica, među kojima ima i bivših političara, advokata i sportista.

Na spisku se nalaze osobe koje su osumnjičene kao organizatori ili članovi kriminalnih grupa, članovi njihovih porodica, njihovi rođaci i ostala s njima povezana lica. Inače, u Crnoj Gori je bilo predviđeno da radi 65 notara, odnosno da jedan notar bude na 15.000 stanovnika.

Specijalno državno tužilaštvo od notarskih kancelarija traži sve ugovore od uvođenja notarijata, tačnije od jula 2011. godine, kada su kod nas otvorene prve notarske kancelarije. Spisak lica za koja su traženi ovi podaci sastavljen je na osnovu dosadašnjih istraga za kriminalno udruživanje, ali i na osnovu prepiski putem skaj aplikacija.

Koliko su dragocjeni ti podaci pokazuje i činjenica da specijalni istražni tim mora da analizira desetine hiljada stranica i više od 700.000 poruka, među kojima je dobar dio glasovnih u trajanju od po tridesetak sekundi, kako bi donio odluku samo u jednom predmetu. Crnogorski istražni organi su od Europola dobili na desetine hiljada stranica skaj prepiski raznih bezbjednosno interesantnih osoba i sve one su u procesu pretraživanja.

Specijalni državni tužilac Vladimir Novović i v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović uveli su praksu da se u svim slučajevima bez izuzetka nakon pokretanja krivične istrage pokrene i finansijska istraga. Crnogorski istražni organi još ne saopštavaju koliko je istraga pokrenuto u Crnoj Gori na osnovu saradnje s međunardnim institucijama, ali je jasno da je Europol dostavljanjem djelova skaj komunikacije omogućio potpuno nova saznanja ovdašnjim istražiteljima.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

IZVJEŠTAJ ZA 2021. GODINU: Povećan broj prijavljenih za visoku korupciju, 10.742 krivične prijave, SDT optužilo 153 lica

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Kako se Skaj od sigurnog kanala pretvorio u klopku za kriminalce

Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NOVA KOMPROMITACIJA MINISTARSTVA ODBRANE: Kako su nestali lični dosjei iz OBD-a?!

Otvoren počasni konzulat Rumunije u Crnoj Gori

Čađenović sam u ćeliji, u izolaciji deset dana

SDT traži od notara ugovore Medenice, Jovanića i još 80 lica