SDT ZA STANDARD O SLUČAJU ABU DABI KREDITA: Novović tražio objašnjenje od tužiteljke zašto istraga nije okončana

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još nije okončalo istragu u predmetu formiranom zbog raspodjele i trošenja 23 miliona dolara koje je prije šest godina Ministarstvo poljoprivrede dobilo iz Abu Dabi fonda za razvoj, saopšteno je iz SDT-a Standardu.
SDT ZA STANDARD O SLUČAJU ABU DABI KREDITA: Novović tražio objašnjenje od tužiteljke zašto istraga nije okončana

“U krivičnom predmetu protiv okrivljenih bivših ministara poljoprivrede i drugih lica, između ostalog i zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, a vezano za korišćenje sredstava kredita Abu Dabi fonda, istraga još nije završena. Naime, specijalna tužiteljka je, nakon što je glavni specijalni tužilac zahtijevao da ga upozna sa radom na predmetu i odlukom koju namjerava donijeti, obavijestila “da je potrebno u istrazi pribaviti još neke dokaze, te saslušati nekoliko lica u različitim krivičnopravnim svojstvima, a sve u cilju donošenja pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari”, dalje detaljnije obrazlažući koje dokaze treba prikupiti i koje lica treba saslušati i u kom svojstvu”, kazao je portparol SDT-a Vukas Radonjić za Standard.

On je dodao da istraga još nije završena, a glavni specijalni tužilac je specijalnoj tužiteljki naložio da odmah obavijesti i vršiteljku dužnosti vrhovnog državnog tužioca o razlozima zbog kojih istraga nije okončana, u skladu sa zakonom.

Glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, nedavno je kazao da ga je početkom decembra 2022. godine postupajuća tužiteljka informisala da se istraga u tom predmetu nalazi u završnoj fazi.

”Što znači da do kraja decembra možemo očekivati završetak istrage i donošenje tužilačke odluke u tom predmetu”, rekao je Novović 22. decembra.

Zbog istrage u tom predmetu u novembru 2021. godine, Skupština je, na zahtjev SDT-a, skinula imunitet poslaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću.

SDT sumnjiči Ivanovića da je, kao bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja u Vladi Crne Gore, od 2015. do aprila 2016. godine nezakonito stekao imovinsku korist u iznosu većem od 30 hiljada eura, tokom podjele sredstava iz Abu Dabi fonda, namijenjenog za poljoprivrednu proizvodnju.

To tužilaštvo u martu 2021. godine naredilo je sprovođenje krivične i finansijske istrage protiv osam osoba i pet kompanija – zbog neosnovanog dobijanja i korišćenje kredita i drugih pogodnosti, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe procjene.

Prema dostupnim informacijama potraživanja države od pet firmi koje nisu vratile kredite iz Abu Dabi fonda premašuju deset miliona eura. To su pljevaljska Vektra, HM Durmitor sa Žabljaka, IM Gradina iz Rožaja, Eko Per Šavnik i Milkraft Leche iz Bijelog Polja.

Originalni ugovor o kreditu i ugovor o zajmu potpisao je bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, dok se u prevedenim ugovorima navodi da ih je potpisao bivši ministar finansija i aktuelni guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, što je Žugić negirao.

Ivanović i Vukčević ranije su saslušani u SDT-u, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i dozvolili nenamjensku raspodjelu i trošenje novca kredita iz Abu Dabi fonda.

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo – nesavjestan rad u službi, u SDT-u su iskaz dali i nekadašnji ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić, čiji se izvještaj o zalozima firmi našao u nekoliko spornih predmeta.

U SDT-u su saslušani i vlasnik kompanije Vektra Dragan Brković, Ljubo Perišić čija firma Eko Per iz Šavnika flašira vodu Diva i biznismeni Krsto Knežević, Džemala Škrijelj i Vladimir Kujundžić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Odbor direktora IRF: Navodi Žugića manipulativni i neistiniti, tužilaštvo da istraži njegovu odgovornost

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Tužba protiv bivšeg GST, Katnić tvrdi: Presude nezakonite, nemam namjeru da platim odštetni zahtjev

Milonjić pod pseudonimom „Iguman Stefan“ komunicirao sa „škaljarcima“

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

FOTO – Miško Đukić se skinuo na Gorici: Nije Tramp lud, zbog ovakvih ima da izbije Treći svjetski rat

Kandidat Demokrata, DF-a i Pokreta „Evropa sad“ zavisi od opcije za koju se odluči DPS

PERIĆ ZA STANDARD: Predsjednički izbori i odmotavanje klupka neodgovornosti

Medojević: Propao plan Miška Perovića da postane predsjednik, birači ni ne znaju ko je on