Sporni članovi Zakona ostaju uprkos ocjenama EU i VK: BURIĆ ponovo među kandidatima za v.d. VDT-a, MEDOJEVIĆ i RODIĆ za Standard rekli da nijesu zainteresovani

Na osnovu odluke Tužilačkog savjeta od 24. januara 2022. godine, raspisan je javni poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji je trajao pet dana. Prema saznanjima portala Standard na javni poziv se prijavio aktuelni v.d. VDT Dražen Burić, kome bi se izborom mandat produžio. Advokati Dražen Medojević i Goran Rodić za Standard su saopštili da se nijesu kandidovali.
Sporni članovi Zakona ostaju uprkos ocjenama EU i VK: BURIĆ ponovo među kandidatima za v.d. VDT-a, MEDOJEVIĆ i RODIĆ za Standard rekli da nijesu zainteresovani

Foto: Pobjeda

Advokat Goran Rodić u izjavi za Standard kratko je saopštio da nije kandidat i podsjetio na nedavnu izjavu da nije zainteresovan za poziciju vršioca dužnosti VDT-a.

Takođe, advokat Dražen Medojević koji se pominjao kao kandidat, demantovao je te navode i kazao Standardu da se nije prijavio na poziv.

Podsjetimo, vršilac dužnosti VDT-a Dražen Burić od strane Tužilačkog savjeta određen je za v.d. VDT -a na neodređeno vrijeme 10. juna 2021. godine po tada važećem Zakonu o državnom tužilaštvu. Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu stupile su na snagu 12. juna 2021. godine.

Prema izmjenama Zakona koje su stupile na snagu u junu, propisano je da za v.d. VDT može biti izabran svaki pravnik sa potrebnim radnim iskustvom, te nije nužno da dolazi iz reda državnih tužilaca. Ipak, ova odredba novog TZ u suprotnosti je sa Ustavom Crne Gore.

VRŠILAC DUŽNOSTI VDT DA BUDE IZABRAN IZ REDA DRŽAVNIH TUŽILACA

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu izmijenjena je odredba koja je u prethodnom zakonskom rješenju propisivala da se za v.d. VDT-a određuje državni tužilac iz reda državnih tužilaca iz Vrhovnog državnog tužilaštva, tako da izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu sada propisuju da se za vršioca dužnosti VDT-a može odrediti lice koje ispunjava opšte uslove za državnog tužioca, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao državni tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima.

S obzirom na činjenicu da je Ustavom Crne Gore (član 135) propisano da poslove Državnog tužilaštva vrše rukovodioci državnih tužilaštava i državni tužioci, državnotužilačka organizacija smatra da su odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu u suprotnosti sa najvišim pravnim aktom Crne Gore.

Stoga su, kako je to objavljeno na sajtu VDT, Državno tužilaštvo i Tužilački Savjet Ustavnom sudu Crne Gore u junu prošle godine podnijeli predlog za ocjenu saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima odredbi koje se, između ostalog, odnose i na određivanje vršioca dužnosti VDT-a.

Istovremeno je Ustavnom sudu Crne Gore podnijet i zahtjev za donošenje naredbe da se obustavi izvršenje osporenih zakonskih odredbi do donošenja konačne odluke Suda kako bi se spriječilo nastupanje neotklonjivih štetnih posljedica, koje bi neminovno nastale primjenom Zakona.

Portal Standard je prije 20 dana uputio pitanja Ustavnom sudu, da li su ovi predlozi razmatrani i kada se može očekivati donošenje odluke, ali do danas nijesmo dobili odgovor.

Podsjetimo, Venecijanska komisija (VK) je u mišljenju o izmjenama tužilačkih zakona u Crnoj Gori ocijenila da bi novi vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca trebalo da bude izabran iz reda državnih tužilaca, a ne van tužilaštva.

POPA: Spriječiti neprimjereni politički uticaj na Tužilački savjet

Šefica misije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa nedavno je uputila dopis vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću, u kome navodi da će nastaviti da sarađuju sa crnogorskim vlastima, te da ih pozivaju da prioritetno riješe sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu.

Oana Kristina Popa

Popa je podsjetila da je u Godišnjem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori istaknuto da izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu koje su stupile na snagu u junu 2021. nijesu u potpunosti odgovorile na preporuke Venecijanske komisije u vezi s rizicima politizacije Tužilačkog savjeta.

U dopisu se navodi da Evropska Unija od svih članova Tužilačkog savjeta očekuje da postupaju dosljedno, u cilju očuvanja nezavisnosti državnog tužilaštva, što uključuje i poštovanje principa političke neutralnosti i profesionalizma, te sprečavanja bilo kakvog neprimjerenog političkog uticaja na Savjet.

”Nastavićemo da sarađujemo sa crnogorskim vlastima i pozivamo ih da prioritetno riješe sva preostala pitanja kako je naglašeno u naknadnom mišljenju Venecijanske komisije o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu”, ocijenila je Popa.

Prema njenim riječima potrebno je da Crna Gora dalje napreduje u reformama vladavine prava kako bi nastavila da ide naprijed na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila u okviru Poglavlja 23.

”Budite sigurni da će Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori nastaviti da prati rad Tužilačkog savjeta u okviru pristupnih pregovora”, poručila je Popa u dopisu Buriću.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ptičji grip prijeti da uništi pelikane na Skadarskom jezeru

Đukanović odgovorio Mandiću: Predlog za mandatara nema uporište u Ustavu

MULEŠKOVIĆ za Standard: Otvoreni Balkan netransparentan i opasan po Crnu Goru, privreda nije spremna za potpuno otvaranje prema regionu

U Gacku pronađen automobil koji je ukraden u Crnoj Gori