test

Suđenje optuženima koji su planirali likvidacije Katnića i Čađenovića; Lekić: Jedini dokaz SKY komunikacije, optuženi negirali krivicu

Standard

30/05/2023

14:31

Svi optuženi za planiranje likvidacija bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića i sudije podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, negirali su danas navode optužnice i izvršenje krivičnih djela za koja ih Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti, saopštio je branilac okrivljenih advokat Damir Lekić.

Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

Povezani Članci

Lekić je naveo svi okrivljeni koji su dostupni iznijeli su odbranu, a da se dvoje koji se nalaze u istražnom zatvoru u Ukrajini tamo su saslusani, pa su iz te države dostavljene njihove pisane odbrane.

“Svi okrivljeni uključujući i moje branjenike Emila Tuzovića, Harisa Tuzovića, Bojana Lopičića i Aleksandra Raičevića, kategorički su negirali izvršenje krivičnih djela stavljenih im na teret i kategorički su negirali da su koristili kriptovane telefone tj. telefone sa instaliranom aplikacijom Sky Ecc”, rekao je on.

Advokat Damir Lekić, koji je branilac dvojice Tuzovića, Lopičića i Raičevića, kazao je da je današnje ročište okončano sa saslušanjem svih pristunih okrivljenih i odložen je nastavak radi izvođenja ostalih dokaza za dan.

“Prije završetka današnjeg ročista glavnog pretresa većina branilaca, uključujući i mene, podnijeli smo predlog sudu da se istima ukine pritvor i da se u daljem toku postupka brane sa slobode, dajući za te predloge detaljne razloge u smislu da ne postoji materijalno-pravni osnov tj. osnovana sumnja za pritvor, kao ni pritvorski osnov, a naročito nakon ovoliko vremena provedenog u pritvoru”, kazao je Lekić za Portal Javnog servisa.

Na ovakve predloge, dodao je, specijalni državni tužilac se izričito protivio nakon čega je vijeće odredilo prekid postupka kako bi se povuklo sa zasijedanja i tajnim vijećanjem i glasanjem o njima donijelo odluku.

“Nakon tajnog vijećanja i glasanja o podnijetim predlozima za ukidanje pritvora vijeće je ponovo pristupilo u sudnicu gdje nam je saopštilo da se za sada svi predlozi za ukidanje pritvora odbijaju kao neosnivani navodeći da po mišljenju istih još uvjek postoje razlozi i okolnosti da prizvor i dalje bude na snazi”, rekao je Lekić.

Advokat ističe da je ovo “jedan od onih postupaka gdje je jedini dokaz SKY ECC komunikacija”.

“Drugih dokaza koji kompromituje moje branjenike, osim toga, nema. Iskreno mislim da će krajnji ishod ovog dokaza biti takav da se on neće moci koristiti kao dokaz u postupku jer je pribavljen suprotno svim imperativnim propisima zakonika, pa ćemo doći u situaciju da se osim donošenja oslobađajuće presude okrivljenima koji su bili toliko dugo u pritvoru iz budžeta sudova tj. Crne Gore isplaćuju ogromne sume novca na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode usljed određivanja i tolikog produžavanja pritvora, a donijeta je ipak oslobađajuća presuda jer će dokazi na kojima se isključivo temelji optužnica SDT-a biti kao pravno nevaljani izuzezi iz spisa predmeta”, zaključio je Lekić.

Izvor (naslovna fotografija):

Damir Lekić, RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)