test

Suđenje za ubistvo Vukotića: Živković i Perunović ostaju u turskom zatvoru

Standard

06/11/2023

07:43

Turski sud odlučio je da produži pritvor Radoju Živkoviću, Zdravku Perunoviću, Jakupu Doganu, Elanuru Tuni, Emirdžanu Šumeru, Emreu Karagaču i Furkanu Ješilu, okrivljenima za učešće u ubistvu navodnog vođe ''škaljarskog klana'' Jovana Vukotića prošle godine u Istanbulu.Kako prenosi birgun.net, dio okrivljenih je već pušten na slobodu pod uslovom zabrane putovanja i sudske kontrole. Konkretno, optuživani “kavčanin” Milan Vujotić i još troje turskih državljana pušteni su da se brane sa slobode.

Njima su određene mjere zabrane napuštanja zemlje i obaveznog javljanja u policijskoj stanici. Međutim, odlukom suda Perunović i Živković ostaju iza rešetaka.

Prošle godine, Ministarstvo pravde Crne Gore potvrdilo je da će zatražiti izručenje Perunovića i Živkovića od Turske, iako im se tamo sudi.

“Nadležni organi Crne Gore će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i međunarodnim ugovorima koji regulišu izručenje okrivljenih i osuđenih lica, tražiti izručenje lica koja se potražuju radi vođenja krivičnih postupaka pred pravosudnim organima Crne Gore, bez obzira na to da li se protiv tih lica (u državama gdje se nalaze) vode krivični postupci”, saopštili su iz Ministarstva pravde za Portal RTCG prošle godine.

Zdravko Perunović i Radoje Živković poznati su odranije crnogorskim istražnim organima, ali i javnosti.

Ukupno 16 osoba osumnjičeno je da je učestvovalo u likvidaciji Vukotića, a od toga četvoro se nalazi na slobodi nakon posljednjeg suđenja u Turskoj.

Podgoričanin Milan Vujotić, za koga pojedini mediji navode da je istaknuti član “kavačkog klana”, nalazio se u kućnom pritvoru, a kako prenose turski mediji, vijeće suda donijelo je da mu se on ukine, sa tim što mu je određena zabrana putovanja i napuštanja zemlje, uz obavezno javljanje policiji.

Podsjetimo, Jovan Vukotić ubijen je u septembru prošle godine u četvrti Šišli u Istanbulu kada su na njega napadači, sa motocikla, pucali dok se nalazio u kolima sa svojom partnerkom i djetetom na putu ka šoping centru. Poslije ubistva, uslijedila je velika akcija turske policije.

U tok akciji, uhapšen je i Radoje Živković, blizak rođak i saradnik Radoja Zvicera, optuženog šefa “kavačkog klana”. Ovo ubistvo bilo je samo jedno u nizu surovih likvidacije u ratu klanova, koji bjesni od 2014. godine i u kojem je ubijeno nekoliko desetina pripadnika iz većine zemalja regiona.

Neka od ubistava u sukobu ova dva klana viđena su i u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj…

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Twitter

Ostavite komentar

Komentari (0)

POVEZANI ČLANCI