test

Terzić: Primljeno 10 pacijenata u KCCG, jedna osoba i dalje u životnoj opasnosti

Standard

20/09/2023

09:24

Deset pacijenata primljeno je u Kliničkom centru Crne Gore nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila na magistralnom putu Cetinje – Budva, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Medicinski direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Zoran Terzić, saopštio je za TVCG da je pacijentu kod kojeg su konstatovane najteže povrede, amputirana lijeva noga kao i da je taj pacijent i dalje životno ugrožen.

“Jedan pacijent je u životnoj opasnosti, dok su ostali pacijenti sa težim povredama, dominantno povrede ortopedske prirode, imamo i povrede grudnog koša, kičme, glave. Radi se o teškim povredama, ali sem jednog pacijenta ne možemo reći da u ovom trenutku imamo neposredno životno ugrožene pacijente. Nadamo da će svi pacijenti nakon zbrinjavanja od strane dominantno efikasnih medicinskih timova iz naše ustanove izaći sa dobrim zdravstvenim stanjem”, saopšteno je iz KCCG.

Terzić je saopštio da se pet pacijenata nalazi na Klinici za ortopediju, dva pacijenta u Centar za plastičnu hirurgiju, jedan pacijent u jedinicu intenzivnog liječenja, jedan pacijent u Centar za grudnu hirurgiju i jedan u Odjeljenje neurohirurgije.

Od pomenutih pacijenata koji su primljeni, kaže medicinski direktor KCCG, najteže povrede ima pacijent koji je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja.

“On je imao opsežnu i tešku povredu lijeve noge, koja se završila nažalost sa amputacijom lijeve noge. Imao je povredu lijeve preponske regije, imao je povredu završnog dijela debelog crijeva. Uz to je bio u teškom hemoragičnom šoku tako da su sprovedene sve mjere reanimacije i intenzivnog tretmana. Tako da je pacijent jutros stabilniji ali je i dalje životno ugrožen”, kazao je Terzić.

Terzić je saopštio da na ortopediji dominiraju povrede nogu, ruku, karlice i kičme.

“Na plastičnoj hirurgiji povrede mekih tkiva, kože mišića, na grudnoj hirurgiji prelomi rebara, povrede pluća. Nakon završenih pregleda pacijenti su smješteni na odjeljenima koji se bave problematikom i liječenjem takvih bolesnika”, dodaje Terzić.

Podsjećamo, u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče u mjestu Obzovica, poginule su dvije osobe, a više njih je povrijeđeno.

U ovoj nesreći poginuo je državljanin Velike Britanije D.A.N. (66) i djevojka A.B. (19) iz Podgorice.

Policija je uhapsila vozača autobusa nikšićkog preduzeća “Papović prevoz” N.S. (36) iz Nikšića koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći na Obzovici. Uzrok nesreće za sada nije poznat, a tužiteljka je naložila da se od vozača uzme krv i urin na analizu na prisustvo alkohola i psihoaktivnih supstanci. Vozač je na neurohirurškom odjeljenju Kliničkog centra, i čuva ga policija.

Izvor (naslovna fotografija):

KCCG

Ostavite komentar

Komentari (0)