Izvor: Pobjeda

Uhapšen još jedan osumnjičeni za likvidaciju Vukotića

Uhapšen je još jedan osumnjičeni u istrazi o ubistvu Jovana Vukotića iz Kotora (42), vođe škaljarskog klana, jedne od vodećih organizovanih kriminalnih grupa, piše portal ajansmanisa.
Uhapšen još jedan osumnjičeni za likvidaciju Vukotića

Foto: Sozcu TV

Kako je Pobjedi nezvanično saopšteno, uhapšen je crnogorski državljanin kojeg bezbjednosne službe označavaju kao visokopozicioniranog člana kavačkog klana.

Dana 19. septembra, deset, od 12 osumnjičenih, uhvaćenih u serijskim operacijama sprovedenim u pet provincija sa sjedištem u Istanbulu i upućeni pravosudnim organima, uhapšeno je od strane suda u koji su privedeni, a još jedna osoba je uhvaćena u operaciji, objavio je portal ajansmanisa.

Osumnjičenog, čije je saslušanje završeno, pravosudni organi su uhapsili i uputili u zatvor.

Turska policija je, prema pisanju srpskog Kurira, u okviru istrage saslušala i M. M, suprugu Vukotića, koja je bila sa njim u vozilu kada je ubijen.

Saslušan je i E. K, koji je bio za volanom auta u kom je usmrćen Vukotić.

Iako je E. K. istražiteljima rekao da Vukotića i njegovu porodicu ne poznaje i da mu se ubijeni predstavio kao Nikola, M. M. je dala drugačiji iskaz.

Krenuli smo u tržni centar ,,Zorlu“ iz kuće u kojoj smo boravili na Atakoju. Kada smo bili na vijaduktu, iza nas se velikom brzinom pojavio motor na kom su bile dvije osobe s kacigama, a osoba koja je sjedjela pozadi pucala je – navodno je rekla M. M.

Kako je objavio Kurir, M. M. je rekla da je vlasnik automobila u kom su bili u trenutku napada njihov prijatelj.

To je čovjek u koga smo imali bezgranično povjerenje i koji nas je vozio uvijek i svuda – rekla je M. M. govoreći o E. K. Podsjetimo, izvor Kurira je otkrio da je E. K. narko-bos iz Bijelog Polja i da je bio Vukotićev glavni logističar tokom skrivanja u Turskoj.

Turski istražitelji su utvrdili da je Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Prema informacijama turskih medija, član kriminalne grupe koju je predvodio Bariš Neck, Emirican Sumer pucao je na Vukotića, nakon što su ga četiri mjeseca pratili GPS uređajem, koji je policija kasnije pronašla u gepeku auta u kojem je Vukotić ubijen.

Turska policija pregledala je 1.700 sati snimaka na 200 lokacija, počevši od mjesta gde je Vukotić ubijen – te su tako iscrtavajući trasu motocikla i utvrdili da je na dan incidenta Vukotića pratilo vozilo.

Prema saznanjima policije, motorom je upravljao Jakup Dogan, član kriminalne organizacije koju je predvodio Bariš Neck, koji je bio na crvenoj Interpolovoj potjernici, kao i Emircan Sumer, član iste organizacije, koji je pucao na Vukotića.

Policijski timovi su otkrili da su E. E, Elanur Tuna i Furkan Iesil, članovi kriminalne organizacije koju predvodi Binali Camgoz, pratili četiri mjeseca Vukotića i to automobilom koji su iznajmili u Izmiru – navode turski mediji.

Podsjećaju i da je istragom utvrđeno da su vođa zločinačke organizacije ,,kavač“ Radoje Živković i Zdravko Perunović dali naređenje za napad na Vukotića.

Utvrdivši da su zločinačke organizacije Camgoz i Neck zajedno radile na ubistvu Vukotića, policija je u petak, 16. septembra, uhapsila Furkana Ješila dok je pokušavao da pobjegne iz zemlje.

Proširujući operaciju, policija je izvršila racije u Izmiru, Zonguldaku, Antaliji i Artvinu i uhapsila Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića, kao i turske državljane: Elanur Tuna,

Emircan Sumer, Iakup Dogan, AS, AI, MP, NA, EC, E.C. i C.C. je priveden.

Pretresajući adrese osumnjičenih, policija je zaplijenila šest lažnih pasoša, 11 lažnih ličnih karata iz raznih zemalja, tri satelitska GPS uređaja i dva komada oružja korišćena u incidentu.

Crna Gora će tražiti izručenje Živkovića i Perunovića
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci – potvrđeno je za Portal RTCG iz Ministarstva pravde.

Nadležni organi Crne Gore će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i međunarodnim ugovorima koji regulišu izručenje okrivljenih i

osuđenih, tražiti izručenje osoba koje se potražuju radi vođenja krivičnih postupaka pred pravosudnim organima Crne Gore, bez obzira na to da li se protiv tih osoba (u državama gdje se nalaze) vode krivični postupci – kazali su iz Ministarstva pravde.

Protiv Perunovića i Živkovića podignuta je optužnica jer su, kao članovi kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana i njegove grupe, ubili Nikolu Stanišića na podmukao i svirep način.

Tužilaštvo tvrdi da je ova trinaestočlana grupa pratila kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

Medojević uputio pismo Novoviću
Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević uputio je pismo glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću u vezi sa ubistvom Jovana Vukotića u Turskoj pitajući ga, pored ostalog, da li će tražiti izručenje crnogorskih državljana koji su osumnjičeni da su kao pripadnici ,,kavačkog“ narko-klana

organizovali, pripremali i izvršili teško krivično djelo ubistva u Turskoj.

Medojević je napisao da ,,imajući u vidu da su istražni organi Turske u jednoj sjajnoj i brzoj akciji otkrili počinioce teških krivičnih djela povodom likvidacije Vukotića, vođe škaljarskog narko-klana u Istanbulu“ koristi ovu priliku da Novovića zamoli za odgovore na dva pitanja.

-Da li ćete tražiti izručenje crnogorskih državljana koji su osumnjičeni da su kao pripadnici kavačkog narko-klana organizovali, pripremali i izvršili teško krivično djelo ubistva u Turskoj ili ćete prepustiti turskim kolegama da okončaju istragu i vode krivični postupak u Turskoj, imajući u vidu već prikupljeno mnoštvo dokaza i činjenicu da su u čitavu operaciju bili umiješani i turski narko-klanovi? Drugo pitanje, da li ćete Vi sa vašim saradnicima u najkraćem roku posjetiti vaše kolege u Istanbulu i razmijeniti saznanja i dokaze o djelovanju ovog narko-kartela i njihovim vezama sa turskih narko-kartelima – upitao je Medojević.

U okviru međunarodne saradnje koju Pokret za promjene ima sa njihovim ,,sestrinskim partijama iz IDU“, kako je naveo, došao je do nekih saznanja koja ukazuju da su turski istražni organi rasvijetlili ovaj slučaj i došli do ozbiljnih materijalnih dokaza koji mogu biti od koristi i Specijalnom državnom tužilaštvu u istragama koje vode protiv narko-kartela u Crnoj Gori.

Cijenim da je značaj ove akcije turske policije dragocjen i za borbu državnih organa Crne Gore protiv organizovanog kriminala, a posebno zbog nevjerovatnih tehnoloških

mogućnosti turske policije koje mogu biti korisne i za neke važne istrage u Crnoj Gori. Molim Vas da mi odgovorite na ovaj zahtjev u primjerenom roku, jer javnost treba da zna šta GST radi povodom ovog slučaja u Turskoj. Siguran sam da odgovori na ova pitanja ne mogu negativno uticati na istrage, već samo osnažiti podršku javnosti i političkih partija i parlamenta borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u Crnoj Gori – zaključio je Medojević.

Milan Vujotić uhapšen u Turskoj
Podgoričanin Milan Vujotić, koji je u bezbjednosnim službama označen kao visokopozicionirani član kavačkog klana uhapšen je u Turskoj, potvrđeno je Pobjedi.

Nezvanično nam je saopšteno da je Vujotić uhapšen po međunarodnoj potjernici i da se ispituje njegova povezanost sa grupom koja je u Istanbulu ubila Jovana Vukotića.

Crnogorske vlasti Vujotića traže zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, šverca droge i ubistva.

Ime Milana Vujotića pojavilo se na stupcima crne hronike 15. februara 2014. godine, kada je u podne u Bloku pet, u Podgorici, aktivirana eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog automobila, dok je bio u obližnjem lokalu sa porodicom. Iako je tada javnost prvi put čula za njega, u policijskim evidencijama Vujotić se dovodio u vezu sa grupama koje su se bavile švercom narkotika. Istog dana, nakon ovog događaja, Vujotić je napustio Crnu Goru.

Toga dana u kasnim večernjim časovima u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman (37) sa Cetinja. U trenutku kada je Radoman parkirao blindirani ,,BMW“ koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu, koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živio, i zapucao iz automatskog oružja. Radoman je bio prva žrtva obračuna između škaljarskog i kavačkog klana i jedan od odgovornih za nestanak 300 kilograma kokaina u Valensiji.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Rakočević: Bićemo protiv tehničkog rebalansa; Mugoša; Budžet daleko od razvojnog...

Podgorica: Pauk oborio banderu i novogodišnju dekoraciju na parkirana vozila FOT...

Vuković: Deficit budžeta za 150 miliona manji od planiranog

Troje povrijeđenih u udesu u Baru, među njima i dijete