UP za STANDARD: Zajednička operacija – italijanski policijski avion na crnogorskom nebu za sprečavanje kriminala

Nakon što je avion italijanske policijske službe Gvardija di financa (Guardia di Finanza) prije tri dana satima kružio duž crnogorske obale, odnosno gradova Budva, Bar i Ulcinj, portal Standard je kontaktirao Upravu policije kako bi dobili objašnjenje i razlog ovakvog kretanja italijanskog aviona.
UP za STANDARD: Zajednička operacija – italijanski policijski avion na crnogorskom nebu za sprečavanje kriminala

Foto: Flight radar

Iz Uprave policije su za naš portal pojasnili da su u okviru operacije za potrebe vazdušnog osmatranja crnogorskog operativnog područja, angažovana multisenzorna vazdušna osmatračka sredstva FSA FRONTEX-a i italijanske Guardia di Finanze (koja je angažovana za potrebe FRONTEX-ove zajedničke operacije), uključujući i avion o čijem kretanju smo izvjestili prije tri dana.

“Na osnovu Sporazuma o statusu između Crne Gore i Evropske Unije o aktivnostima koje FRONTEX sprovodi u Crnoj Gori, kao i opštem i specifičnom planu operacije JO Montenegro SEA 2022, svaki let ovog karaktera je prethodno planiran na osnovu operativnih potreba granične policije, uredno je najavljen svim relevantnim nacionalnim i međunarodnim adresama uključenim u ovu aktivnost, uz posjedovanje potrebnih odobrenja za izvođenje ovakve vrste leta”, rekli su nam iz UP.

Kako kažu iz Uprave policije dosadašnjom realizacijom zajedničke operacije sa FRONTEX-om znatno su unaprijeđeni operativni kapaciteti granične policije, odnosno unapređen je cjelokupni sistem granične bezbjednosti i sigurnosti, što je rezultiralo brojnim slučajevima sprečavanja prekograničnog kriminala, nedozvoljenih prelazaka državne granice, nedozvoljenog ribolova, a u nekoliko navrata predmetni vazduhoplovi su korišćeni i za realizaciju akcija traganja i spašavanja.

“Granična policija u predmetnoj zajedničkoj operaciji sa FRONTEX-om kao respektabilan partner učestvuje od oktobra 2020. godine”, pojasnili su iz Uprave policije.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

BOLNICA CODRA: Dok cijeli svijet ubrzano povećava bolničke kapacitete, crnogorskoj Vladi ne trebaju ni postojeći

POSTIZBORNI NAPAD NA BOŠNJAKE U PLJEVLJIMA, Savjet ocijenio: Policija da ne balansira i izjednačava žrtvu sa nasilnicima, nijesu svi napadači obuhvaćeni postupkom

IZ UP ZA STANDARD: Udarićemo na finansijsku moć mafije, PRIORITETI sprječavanje i rasvjetljavanje ubistava, visoke korupcije i krijumčarenja narkotika

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NA STOLU DVIJE OPCIJE: Vlada bez SNP-a bliža od vlade bez SDP i SD-a

Stigle dvije kandidature: KUČKO favorit za novog direktora AIR MONTENEGRO

Rusija je praktično priznala poraz u Ukrajini

Rečević novi predsjednik Džudo saveza