Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević ispravno postupio kad je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje

Upravni sud poništio je rješenje Disciplinske komisije kojim je Igor Delević pilot Avio-helikopterske jedinice MUP-a proglašen krivim što je 5. septembra prošle godine odbio da podigne letilicu i sa kopilotom Draženom Vlahovićem transportuje velikodostojnike Crkve Srbije u crnogorsku prijestonicu gdje je organizovano nasilno ustoličenje Joanikija Mićovića.
Poništena odluka Disciplinske komisije: Pilot Delević ispravno postupio kad je odbio da preveze Joanikija i Porfirija na Cetinje

Disciplinska komisija okrivila je Delevića da je počinio težu povredu službene dužnosti – odbijanje izvršavanja naloga ili radnog zadatka. Izrečena mu je disciplinska mjera – „novčana kazna – u visini od po 40 odsto mjesečne zarade isplaćene za mjesec u kojem je počinjena povreda službene dužnosti u trajanju od četiri (četiri) mjeseca“.

Kako se navodi i presudi Upravnog suda shodno Upustvu o načinu korišćenja i upotrebi helikoptera i aviona MUP-a odluku o koriđnjenju letjelica donosi ministar unutrašnjih poslova i to pisanim nalogom, ili u krajnjem slučaju usmenim nalogom uz obavezu naknadne dostave pismenog naloga.

“U konkretnom slučaju Delević nije dobio ni usmeni, a ni pisani nalog za korišćenje predmetne letjelice, odnosno, tužiocu predmetni zadatak nije delegiran od strane neposrednog rukovodioca organa, odnosno pretpostavljenog. Ovo posebno kod činjenice što se se iz izkaza svjedoka tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, može zaključiti da isti nije dao pisani nalog za korišćenje letjelice, a što se tiče usmenog naloga istako je daje u telefonskoj komunikaciji sa direktorom Direktorata za vanredne situacije Miodragom Bešovićem saopštio da postoji potreba za upotrebu avio-helikopterske jedinice, pri čemu nije naveo vrstu letjelice, ni datum, ni vrijeme poletanja, maršutu i svrhu leta, koje stavke su jasno propisane Upustvom o načinu korišćenja i upotrebi helikoptera i aviona MUP-a”, navodi se u presudi.

Takođe se ističe da Disciplinska komisija nije cijenila činjenicu da li su kritičnog dana bili ispunjeni uslovi za let i transport putnika, sa stanovišta njihove sigurnosti, odnosno da li je je postupanje tužioca bilo u skladu sa Operativnim priručnikom Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

Naime, Delević shodno ovom priručniku kao vođa vazduhoplova je procjenio da nijesu bili ispunjeni uslovi za bezbjednost vazduhoplova, članova posade i putnika, a u prilog tome ide i procjena pomoćnika direktora policije Dragana Gorovića koji ga je obavjestio “o bezbjednosnim rizicima, kao i postojanje mogućnosti upotrebe drona sa eksplozivom”, čime bi bila ugrožena sigurnost službenika i putnika. Stoga je po ocjeni Upravnog suda Delević pravilno postupio jer se strikno držao navoda iz Operativnog priručnika.

“Kako je u konkretnom slučaju činjenično stanje pogrešno utvrđeno, a na isto pogrešno primjenjene materijalne odredbe, uslijed čega je došlo do povrede zakona na štetu tužioca, to je njegova tužba usvojena, a osporeno rješenje poništeno. U ponovnom postupku , tužena će vodeći računa o primjedbama iz ove presude u skladu sa Zakonom o upravnom sporu donijeti novu zakonito odluku u ovoj upravnoj stvari”, navodi se u presudi Upravnog suda.

U obrazloženju odluke Disciplinske komisije navodi se da je Delević odgovoran zato što je: „odbio da helikopterom Avio-helikopterske jedinice, po nalogu neposredno pretpostavljenog, a u vezi zahtjeva pomoćnika direktora Uprave policije, izvrši transport lica iz Podgorice do Cetinja, oko osam časova istog dana, na način što je odbio da obavlja poslove pilota, odnosno da preuzme pilotiranje helikopterom (sa obrazloženjem da nije bezbjedno), a bio je dužan“.

Delević je tokom procesa precizno razjasnio da u skladu sa propisima, ali i uputstvom MUP-a o načinu korišćenja i upotrebi helikoptera i aviona, on nije smio podići letilicu u uslovima narušene sigurnosti po posadu, transport i sami helikopter. Objasnio je da je, pored ostalog, imao informaciju od pomoćnika direktora policije Dragana Gorovića da let nije bezbjedan i da postoje operativni podaci o dronu sa eksplozivom kojim se namjerava raznijeti helikopter.

Piloti Avio-helikopterske jedinice MUP-a Dražen Vlahović i Igor Delević odbili su, 5. septembra prošle godine, da se stave na raspolaganje Upravi policije, odnosno da do Cetinjskog manastira transportuju mitropolita SPC Joanikija i patrijarha srpskog Porfirija jer nijesu postojali bezbjednosni uslovi.Nakon toga dvojica pilota su suspendovana i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede dužnosti. Vlahović je oslobođen odgornosti.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Počela akcija Stop inflaciji 100+: Akcija će trajati do kraja godine

Milatović danas održava konferenciju za medije, tema nije najavljena

Uhapšen Bjelopoljac, osumnjičen da je nožem ubio rođenog brata

Stotine zaposlenih u Pošti Crne Gore od sjutra u generalnom štrajku