Izvor: Pobjeda

Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Vesna Medenica sumnjiči se da je kao predsjednica Vrhovnog suda pristala da za 590.600 eura sinu Milošu Medenici i dvojici njegovih prijatelja utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija ''Fab lajv'' i ''Cijevna komerc'', piše u naredbi za sprovođenje istrage u koju je Pobjeda imala uvid.
Vesnu Medenicu sumnjiče da je za 590.000 eura uticala na ishod pojedinih sudskih odluka

Foto: Filip Filipović

Pored Miloša Medenice, SDT je Marka Vučinića, Nikolu Raičević označilo kao osobe koje su između nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda posredovale u dogovaranju mita koji su Vasilije Petrović, sin vlasnika kompanije ,,Cijevna komerc“ i Bojan i Marko Popović, izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik ,,Fab petrola“ pristali da daju za pozitivne ishode bez obzira na činjenično stanje u sudskim procesima koje su kompanije „Fab lajv“ i „Cijevna komerc“ vodile protiv kompanija ,,Gugi komerc“ i ,,Omorika“.Marko 

-Marko Vučinić i Nikola Raičević sa umišljajem su posredovali davanju mita, dok je Miloš Medenica neposredno službenom licu (Vesna Medenica) obećao mito ukoliko korišćenjem svog službenog položaja posreduje da se izvrši neka službena radnja – navodi se u naredbi za istragu.

U istom dokumenti stoji da je Vesna Medenica pristala na učestvuje u ovim nezakonitim poslovima.

Sa druge strane, Popovići su pristali da plate Vučiniću i Raičeviću 181.000 eura u protivvrijednosti – nekretninama upisanim u LN 1127 Ko Bečići kat. Parcela 87/13, stambenim prostorom G30 površine 31,67 m2, stambenim protorom G31 površine 31,67 m2, stambenim prostor J32 površine 44,59m2 sa garažnim mjestima i još 9.600 eura u gotovom novcu.

Pošto je Miloš Medenica obavijestio majku da je 23. aprila 2020. godine zaključen fiktivni predugovor o kupoprodaji navedenih nekretnina između kompanije „Fab lajv“ i Nikole Raičevića, bivša predsjednica Vrhovnog suda i članica sudskog savjeta je održala svoj dio dogovora i isposlovala da Vrhovni sud 6. maja 2020. godine donese odluku Rev.Ip.br 33/20 u korist kompanje „Fab lajv“.

Dvije sedmice kasnije, Bojan Popović je predao Raičeviću 9.600 eura dok je gotovinu od prodaje nekretnina isplatio Milošu Medenici, Marku Vučiniću i Nikoli Raičeviću.

Po istom scenariju, Vučinić i Raičević su ponudili Vasiliju Petroviću da mu ,,pomognu“ da firma njegovog oca ,,Cijevna komerc“ dobije u postupku revizije kompaniju „Omorika“ bez obzira na činjenično stanje.

Za ovu uslugu Vasilije Petrović je pristao da plati 400.000 eura.

Pošto je Miloš Medenica o postignutom dogodvoru sa Petrovićem obavijestio majku Vesnu Medenicu, ona se ,,obavezala da će u predmetnom postupku kao predsjednica Vrhovnog suda i članica sudskog savjeta Crne Gore posredovati da se u predmetnom postupku donese odluka u korist kompanije Cijevna komerc“.

Vasilije Petrović je, prema navodima naredbe za istragu, 8. maja i 14. juna 2020. godine predao Raičeviću ukupno 100.000 eura, dok je dogovoreno da se ostatak mita preda nakon donošenja odluke po reviziji.

Vesna Medenica uhapšena je po nalogu Specijalnog tužilaštva u nedjelju veče, oko 22 sata, na podgoričkom aerodromu odakle je planirala da otputuje za Beograd. Narednog dana Medenici je pozlilo, zbog čega je prevezena u Urgentni blok Kliničkog centra, gdje se i dalje nalazi. Njoj je po odluci sutkinje za istragu Višeg suda Suzane Mugoše u srijedu veče određen pritvor do 30 dana. Nekoliko sati poslije odluke Medenica je pokušala sebi da oduzme život. Ona se zaključala u toalet gdje je polomila staklo i odlomljenim dijelom pokušala sebi da prereže vrat.

Branilac Medenice, advokat Zdravko Begović, uložio je žalbu na rješenje o pritvoru, koji se po njegovom mišljenju može zamijeniti alternativnim mjerama – zabrana napuštanja stana i zabrana pristupa i sastajanja sa svjedocima, s obziom na to da je njegova klijentkinja u teškom zdravstvenom stanju.

On je naveo da je Medenica pod stalnim nadzorom ljekara, da prima jaku terapiju, te da se nada najboljem ishodu kada je u pitanju njeno zdravlje. Dan nakon hapšenja Medenice, u nastavku akcije Specijalnog tužilaštva u Podgorici, Kolašinu i Nikšiću i na Crnogoskom primorju uhapšeno je više osoba zbog sumnje da su dio kriminalne organizacije kojom je, osim bivše predsjednice Vrhovnog suda, obuhvaćen i njen sin Miloš Medenica koji je nedostupan crnogorskim istražiteljima. Hapšenje Vesne Medenice uslijedilo je nakon što su istražitelji došli do transkripata skinutih sa aplikacije Skaj koje je crnogorskoj policiji dostavio Europol. U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu. Miloš Medenica, preko aplikacije Skaj, u komunikaciji sa policajcem Lalovićem navodno dogovara kupovinu veće količine droge kokain za sebe i svoje društvo, obezbjeđuje transport krijumčarenih cigareta iz Bara, osigurava nesmetano kretanje jednog kriminalca, posjeduje i koristi zabranjeno oružje, traži za kupca marihuanu i njeno transportovanje u Beč. Policajac Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice. Uhapšen je 15. decembra prošle godine i od tada je u pritvoru.

Uhapšene još dvije osobe

Policija je juče uhapsila još dvije osobe u Baru koje se sumnjiče da su članovi kriminalne grupe koju je organizovao Miloš Medenica, potvrđeno je nezvanično Pobjedi iz sektora bezbjednosti.

Njih su uhapsili pripadnici policijskog Sektora za borbu protiv kriminala po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Kako nam je rečeno, obavljeni su i pretresi na više lokacija u Ulcinju.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Bešić: Ukoliko se ne smire podjele u društvu može doći do građanskih sukoba

Đukanović izjavio saučešće porodici Petričević: Sa vama tuguju prijatelji u Crno...

Preminuo Novak Kilibarda

Mugoša: Uvećanje penzija za 20 odsto, podrška korisnicima srazmjernih penzija i ...