test

ZAŠTO ĆUTI TS O SLUČAJU SPECIJALNOG TUŽIOCA ŠOŠKIĆA: Nema provjere optužbi i sprovođenja Mišljenja Ombudsmana?

J. Muminović

17/03/2022

11:54

Da li će prevagnuti stručne reference ili orkestrirani napadi dijela medija i civilnog sektora u slučaju kandidature specijalnog tužioca Miloša Šoškića za mjesto prvog čovjeka Specijalnog državnog tužilaštva, izazov je za Tužilački savjet, na čelu sa v.d. Vrhovnog državnog tužioca Majom Jovanović.

Šoškić je jedan od četiri kandidata, koja su se prijavila na konkursu za izbor novog Glavnog specijalnog državnog tužioca, nakon što je nedavno sa te pozicije razriješen Milivoje Katnić.

Dok dio civilnog sektora tačnije Centar za građansko obrazovanje (CGO) pokušava da vrši uticaj na Tužilački savjet, karaterišući Šoškića kontroverznim i inicirajući provjere da li je zlopotrijebio poziciju državnog tužioca za ostvarivanje privatnih interesa, ova važna institucija ćuti i nečinjenjem čini da pokušaj diskreditacije ovog specijalnog tužioca ostane bez adektvatne provjere. Portal Standard je tražio i komentar Šoškića, ali je on kratko odgovorio: ”Ne dajem komentare za medije”.

BEZ ODGOVORA NA PITANJA O PROVJERI INICIJATIVE CGO

Tužilački savjet već nekoliko dana ne odgovara na pitanja portala Standard da li će ispitati inicijativu Centra za građansko obrazovanje (CGO) da li je specijalni tužilac Miloš Šoškić koristio poziciju državnog tužioca za ostvarivanje privatnih interesa, kada je Vladi Crne Gore podnio zahtjev za dobijanje stana pod povoljnim uslovima.

Tužilačkom savjetu su upućena pitanja da li je razmatrana inicijativa CGO ili će se ući u izbor novog Glavnog specijalnog tužioca bez razmatranja ovih javnih optužbi.

OMBUDSMAN: ŠOŠKIĆU POVRIJEĐENA LJUDSKA PRAVA

Takođe, ništa manje važno je i nepostupanje Tužilačkog savjeta po odluci Ombudsmana da su kandidatu Šoškiću povrijeđena ljudska prava. Stoga je portal Standard tražio odgovor od Tužilačkog savjeta da li je ispunio zakonsku obavezu da ranije mišljenje Etičke komisije o tužiocu Šoškiću stavi van snage.

Naime, riječ je o odvojenom slučaju u odnosu na zahtjev CGO.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda je krajem prošle godine donio Mišljenje u kojem jasno naznačava da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost tužioca Šoškića. Obudsman u odluci koja je donesena 23. novembra navodi da je Etička komisija prekoračila svoja ovlašćenja time što je donijela Mišljenje da je državni tužilac ”povrijedio pravila”, a takođe primjećuje da Mišljenje Etičke komisije nije ”obrazloženo niti su dati dovoljni, uvjerljivi i relevantni razlozi” kao i da  ”ne sadrži analizu konkretnog slučaja”.

Ranije, početkom prošle godine Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca donijela je mišljenje da je tadašnji viši državni tužilac u Podgorici (sada specijalni tužilac) Miloš Šoškić, prekršio Etički kodeks u tržnom centru “Delta City” kada je njega i biznismena Zorana Bećirovića zaskočio novinar dnevnog lista “Dan” Vladimir Otašević. Komisija je tada utvrdila da je ”Etički kodeks prekršen jer se Šoškić družio sa osobom protiv koje je nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi”.

Iako je prijava odbačena, a Zaštitnik dao obavezujuće Mišljenje za Tužilački savjet u kojem tvrdi da su Šoškiću povrijeđena ljudska prava, do danas neetičko mišljenje tadašnje Etičke komisije nije stavljeno van snage.

Izvor (naslovna fotografija):

Maja Jovanović / Miloš Šoškić

Ostavite komentar

Komentari (0)