Izvor: Pobjeda

Zeković: Policajci tvrde da su morali da potpišu pripremljene izvještaje

Da smo stvarno uređeno društvo koje drži do standarda, vladavine prava i kulture odgovornosti kompletno rukovodstvo Uprave policije podnijelo bi ostavku, ocijenio je za Pobjedu građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković komentarišući informaciju koju je juče objavio taj list da je cetinjsko tužilaštvo formiralo neke predmete u slučaju postupanja policije u akciji nasilnog suzbijanja građanskog protesta na Cetinju 5. septembra prošle godine.
Zeković: Policajci tvrde da su morali da potpišu pripremljene izvještaje

Aleksandar Zeković

Kategoričan je da je „sistem odgovornosti u Upravi policije u cjelini kompromitovan i urušen“.

Posebna odgovornost Rakonjca i Gorovića

“Posebno prepoznajem odgovornost Miloša Rakonjca i Dragana Gorovića koji treba da saopšte da li su tačni navodi koji dolaze iz same policijske organizacije da su navodno upravo oni ti koji su doprinijeli da se uruši kredibilitet crnogorske policije. Značajan broj policijskih službenika tvrdi da su potpisali već unaprijed sastavljene izvještaje o upotrebi sredstava prinude iako su bili svjesni da oni nijesu zasnovani na činjenicama”, tvrdi Zeković.

Prema njegovim riječima, ti policajci kažu „da je tako naređeno sa vrha i da se nijesu mogli oduprijeti pritisku koji je naročito, navodno, sprovodio Gorović“.

Pobjeda je juče objavila da je nakon više od 12 mjeseci istrage Unutrašnja kontrola rada policije ustanovila da je u akciji crnogorske policije 5. septembra prošle godine na Cetinju, kada je nasilno razbijen građanski protest protiv ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, došlo do prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava, ali i prekoračenja nadležnosti pojedinih policijskih funkcionera i službenika.

Izvještaj Unutrašnje kontrole proslijeđen je Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju, koje je mjesno nadležno.

Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, ističe Zeković, nijesu htjele da naprave razliku između onih koji su postupali profesionalno u akciji na Cetinju od onih koji su prekoračili ovlašćenja.

“Sada svjedočimo prilično neprijatnoj situaciji da se nagrađeni i javno pohvaljeni policajci i starješine pozivaju na odgovornost zbog zlostavljanja građana i falsifikovanja službenih isprava”, dodaje Zeković, koji je i jedan od čelnika nadstranačkog pokreta „21. maj“.

Izvještaj Unutrašnje kontrole policije, kaže on, datira od prije nekoliko mjeseci, ali to nije, naglašava Zeković, „podstaklo ministre unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i Filipa Adžića da kod direktora Uprave policije Zorana Brđanina zahtijevaju poboljšanje kulture policijske odgovornosti i razrješenje svih starješina u komandnom lancu koji su osmislili i sproveli, dakle naredili, podnošenje lažnih izvještaja o upotrebi sredstava prinude kako bi se prikrilo masovno zlostavljanje građana na Cetinju“.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Zeković: Bilo propusta policije na Cetinju, Adžić i Brđanin odmah da podnesu ostavke

Vlada nagradila odgovorne za intervenciju na Cetinju

Zeković: Porazno da nijedan policajac nije progovorio o prekoračenju ovlašćenja

VRAĆA LI ABAZOVIĆ DUG FRONTU: Sramni plan da se kriminalizuje Belveder

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Ambasadori NATO zemalja danas posjetili ANB

Dezinformacija i izvinjenje Standarda: Milošević nije na fotografiji koju je obajvio naš portal

Kosanović demantuje da je uhapšen

PLAN BEOGRADA: Abazović da ostane premijer još godinu i uvede Crnu Goru u ,,Otvoreni Balkan“