test

Direktor CNP: Zaprepastila nas je vijest o gašenju prelijepe kamerne ljetnje scene u atrijumu palate Buća

Standard

11/01/2023

13:26

Uvjek kad dođe glas da se neka pozorišna scena gasi, doživljavamo to sa velikom tugom, naveo je u saopštenju direktor CNP Marko Baćović.“Naši mladi crnogorski glumci i reditelji, boreći se za svoj prostor i svoju umjetnost, u stanju su da igraju i u bivšim hangarima vojske, napuštenim skladištima, pa i privatnim stanovima, održavajući svoju umjetnost živom i nadajući se da će jednom zaigrati na sceni CNP-a ili Zetskog doma, KIC-a ili budućeg Gradskog pozorišta. I umjesto da se raduju otvaranju neke nove scene, sad strahuju od gašenja jedne od najljepših scena u Crnoj Gori.

Zato nas je zaprepastila vijest o gašenju prelijepe kamerne ljetnje scene u atrijumu palate Buća – Luković. Na toj sceni nedavno su se dogodile divne predstave ”Filumena Marturano”, ”Tre sorele”, ”Životinjska farma”i mnoge druge, kao i mnogobrojni koncerti.

Još nam kao rana na srcu stoji oduzimanje od glumaca i pozorišne igre Budvanske Citadele, da i ne govorimo o sramoti da tako veliki grad kao što je Budva nema zatvorenu scenu”, naveo je on u pismu podrške.

Tivat ima, dodaje, srećom, divnu salu, na kojoj smo ljetos, na našu veliku radost i obostrano zadovoljstvo odigrali Nušićevog Pokojnika, uz svesrdnu pomoć predsjednika opštine, gospodina Željka Komnenovića.

“Smatramo da CNP, kao krovna pozorišna kuća u Crnoj Gori ima obavezu da svoj program izvodi na svim scenama u Crnoj Gori, i već smo u saradnji sa direktoricom Centra za kulturu, Dijanom Sindik, organizovali gostovanje predstave Bladi Mun, za koju će siguran sam postojati veliko interesovanje za još igranja, a u pregovorima smo i za još neka gostovanja naših najuspješnijih predstava, kao i moguće koprodukcuje.
Tivat ima i Veliku ljetnju scenu pogodnu za muzičke događaje ili predstave takvog karaktera da im nije potreban intiman kontekst.
Ali, mala scena Buća- Luković je dragulj scena, koja ima poseban šarm, zgodna i za komediju delarte, kao i kamerne komade… Već imamo u planu da napravimo jednu koprodukciju za dva glumca koja bi jako lijepo pristajala baš na maloj sceni Buća”, naveo je Baćović.

ako navodi, poštuju namjeru ljudi iz Muzeja da ostvare svoj program, ali mislim da bi se dobrom koordinacijom našli načini da se zadovolji i muzejska i pozorišna djelatnost.

“Imam dovoljno godina da se sjetim da je na Dubrovačkim ljetnjim igrama kula Lovrijenac preko dana bila mjesto obilazaka turista a uveče bi se igrao ”Ričard drugi” sa Radkom Poličem u glavnoj ulozi i Nedom Spasojević. Tako je korišćena i tvrđava Revelin i Atrij Kneževa dvora.

Siguran sam da je dogovorom moguće naći način da Atrijum Buća- Luković bude u službi i muzejske djelatnosti ali i pozorišne umjetnosti.

Nadamo se i da ovo što se dogodilo ovih dana može da se okrene na dobro, te da dobijemo i savremeniju scenu i funkcionalnije gledalište, koje bi moglo da se brže postavlja i rasklapa.

Na kraju krajeva, svi smo na istom zadatku i Centar za kulturu Tivat i JU Muzej i galerija Tivat i Crnogorsko narodno pozorište, a to je da za novac koji dobijamo od građana naše države pružimo našim ljudima, ali i turistima, što bolju kulturnu i umjetničku ponudu.

Zato pozivamo gospodina Komnenovića da posreduje u dogovoru Centra za kulturu Tivat i JU Muzej i galerija Tivat u cilju očuvanja male scene Buća i pronalaženja kompromisnog rješenja”, zaključio je on.

Izvor (naslovna fotografija):

CNP

Ostavite komentar

Komentari (0)