Književno veče posvećeno stvaralaštvu Radovana Zogovića u Karveru

Trinaesti program iz ciklusa Poetika zemlje – Moja Crna Gora – posvećen Radovanu Zogoviću, biće održan večeras od 18 sati u knjižari Karver.
Književno veče posvećeno stvaralaštvu Radovana Zogovića u Karveru

Učestvuju: mr Dragica Lompar, direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević”, Andrijana Deletić Milačić, profesorica jezika i književnosti, i Varja Đukić, glumica.

Radovan Zogović rođen je 1907. u selu Mašnica u Polimlju. Gimnaziju je učio u Beranama, Peći i Tetovu, a filozofski fakultet (Jugoslovenska književnost) završio u Skoplju. Bio je korektor u štampariji u Skoplju, profesor gimnazije u Skoplju i Zaječaru, vaspitač u internatu jedne privatne gimnazije u Beogradu gdje živi od 1935. godine. Često je proganjan i hapšen kao pripadnik revolucionarnog pokreta. Učesnik je narodnooslobodilačke borbe od 1941. U toku i poslije rata (do kraja 1948.) bio je na raznim odgovornim partijskim i društvenim funkcijama. Sarađivao je pod svojim imenom ili pod pseudonimima u naprednim i liberalno demokratskim časopisima: Literaturi, Književnom savremeniku, Stožeru, Savremenom književnom glasniku, Savremenim pogledima, Našoj stvarnosti, Srpskom književnom glasniku, Pregledu i Životu i radu. Uređivao je više časopisa koji su zbog svojih ideoloških stremljenja uglavnom bili brzo gašeni. Zajedno sa Veselinom Maslešom izdavao je list “Sloboda” u Beranama. Umro je u januaru 1986.

Njegova najvažnija djela su: Plameni golubovi, pjesme, Zagreb, 1937; Na poprištu, članci, kritike, ogledi, Beograd, 1947; Prkosne strofe, pjesme, Beograd, 1947; Došljaci-Pjesme Ali Binaka, Beograd, 1958; Artikulisana riječ, pjesme, Beograd, 1965; Pejzaži i nešto se dešava, pripovijetke, Beograd, 1968; Žilama za kamen, izbor iz poezije, Titograd, 1969; Antologija crnogorske epske poezije raznih vremena, Titograd, 1970; Lično sasvim lično, pjesme, Beograd, 1971; Knjaževska kancelarija, 1976; Noć i pola vijeka, pripovijetke, 1978; Kožuh s pola rukava, kratki roman, 1985; Supret za sjutra, pjesme, 1985; Povremeno zauvijek, pjesme, 1985.

U četvrtak će biti emitovan snimak “Došljaci – Pjesme Ali Binaka” – Poezija Radovana Zogovića, izbor poezije Branko Banjević, stihove kazuje Varja Đukić, produkcija RTCG 2000.

Program realizuje knjižara Karver u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore “Đurđe Crnojević” i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Književno veče posvećeno Janku Đonoviću u Karveru

KIC: Književno veče posvećeno stvaralaštvu Tijane Rakočević

Katnić Aligrudiću dao novi rok: Prevarili ste dio članova TS, imate još tri dana da mi dostavite tražene podatke

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PRONEVJERA NOVCA IZ CKB: Pavićević, Strugar i Niković na saslušanju u SDT – sumnja se da su 50 hiljada eura iznijeli u kešu, a 50 hiljada skinuli sa računa građana

Pisana riječ, satkana kroz stihove multikulturalnog stvaralaštva, kvalitetno je oruđe naše kulture

AKO VAM MUŽ GOVORI OVO: Sigurno vas vara!

Bratić, Kadović i Dašić izgubili spor pred disciplinskom komisijom protiv Sindikata