Kultni “Ran” Akire Kurosave na sceni Studio

Ciklus ''Šekspir na fimu'' osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca, kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte.
Kultni “Ran” Akire Kurosave na sceni Studio

Film “Ran” reditelja Akire Kurosave biće prikazan večeras u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom “Šekspir na filmu”.

“Ran” (luàn, u prevodu “haos” ili “previranja”) je epski akcioni dramski film iz 1985. Radnja potiče iz Šekspirovog “Kralja Lira” i uključuje segmente zasnovane na legendama o daimio Mori Motonariju. U filmu glumi Tacuja Nakadai kao Hidetora Ičimonji, ostarjeli vojskovođa iz perioda Sengoku koji odlučuje da abdicira kao vladar u korist svoja tri sina. “Ran” se često ubraja među Kurosavina najbolja ostvarenja i naširoko se smatra jednim od najvećih filmova ikada snimljenih.

Ciklus “Šekspir na fimu” osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca, kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte. Epoha koju živimo, u kojoj dominiraju mas mediji i socijalne mreže, uz opšti trend sve manje čitanja, kao da je zaboravila ovog pisca koji je vjekovima predstavljao najpopularnije elemente kulture, poput današnjeg Marvela ili Universal studija. Šekspira su na filmu vrlo uspješno postavljali veliki reditelji, a ova selekcija, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, predstavlja naslove koji će publiku na najbolji način uvesti u čudesan svijet ovog pisca, kroz uzbudljive zaplete sa evropskih dvorova.

Ulaz na projekciju je slobodan.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

“Magbet” Romana Polanskog na sceni Studio

Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog na onlajn platformi

MIRJANA KARANOVIĆ ZA STANDARD: Ne bih trošila energiju i ovo malo života što mi je preostalo na politiku

Film ‘Quo vadis, Aida?’ biće prikazan online, umjesto na obali Crnog jezera

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

STAV: Druga stvarnost oca Perovića

PARKINS ILI NERVOZA: Širi se video Putina koji ukazuje da se stvarno čudno ponaša (VIDEO)

Sky aplikacija razotkrila ubice Nemanje Prelevića i Danila Pekovića

SDT podiglo optužnicu protiv osam osumnjičenih za dvostruko ubistvo na Veruši