“Magbet” Romana Polanskog na sceni Studio

Šekspirovoj priči o moralnom padu, koja je predstavljena u realističnijem stilu, dodaju se teme istorijskog ponavljanja, većeg pesimizma i unutrašnje ružnoće u fizički lijepim likovima. Film je bio kontroverzan zbog prikaza grafičkog nasilja i golotinje, ali je od objavljivanja dobio uglavnom pozitivne kritike.
“Magbet” Romana Polanskog na sceni Studio

Film “Magbet” reditelja Romana Polanskog biće prikazan večeras u 20 sati na Sceni Studio u okviru ciklusa filmova pod nazivom “Šekspir na filmu”.

“Magbet” je istorijski dramski film iz 1971. koscenarista Polanskog i Keneta Tajnana, u režiji Romana Polanskog. Filmska adaptacija istoimene tragedije Vilijama Šekspira, govori o lordu gorštaka koji je postao kralj Škotske kroz izdaju i ubistvo. Šekspirovoj priči o moralnom padu, koja je predstavljena u realističnijem stilu, dodaju se teme istorijskog ponavljanja, većeg pesimizma i unutrašnje ružnoće u fizički lijepim likovima. Film je bio kontroverzan zbog prikaza grafičkog nasilja i golotinje, ali je od objavljivanja dobio uglavnom pozitivne kritike.

Ciklus “Šekspir na fimu” osmišljen je sa ciljem da približi ovog ikoničnog dramskog pisca kako novim generacijama, tako i onima koji su u toku svog obrazovanja propustili priliku da se upoznaju sa jednom od najpoznatijih ličnosti istorije pozorišta i umjetnosti uopšte. Epoha koju živimo, u kojoj dominiraju mas mediji i socijalne mreže, uz opšti trend sve manje čitanja, kao da je zaboravila ovog pisca koji je vjekovima predstavljao najpopularnije elemente kulture, poput današnjeg Marvela ili Universal studija. Šekspira su na filmu vrlo uspješno postavljali veliki reditelji, a ova selekcija, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, predstavlja naslove koji će publiku na najbolji način uvesti u čudesan svijet ovog pisca, kroz uzbudljive zaplete sa evropskih dvorova.

Ulaz je slobodan.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Kurosavin “Krvavi prijesto” večeras na sceni Studio

Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog na onlajn platformi

Dejan Projkovski: Na kraju se uvijek vratimo Šekspiru i tome da je pozorište igra

MAJ U CNP-U: Predstave, gostovanja, Šekspir na filmu i Javno čitanje savremene crnogorske drame

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SDT istražuje da li je bivši direktor CKB Pavle Kovač zloupotrijebio službeni položaj

Popis na časnu riječ Koče Đurišića

Kusovac: Šćekić da prijavi tužilaštvu ako je nestao novac za borbu protiv koronavirusa, a ne da tvituje politikantske floskule

Odluka Vlade: Ovo su novi državni sekretari