Miodrag Bole Bošković večeras u “Podgoričkim pričama”

Bošković je autor prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori ''Noćna ruža Crne Gore'' (1993-94), prvog muzičko dokumentarnog filma o Crnoj Gori ''Prijesto od kamena'' (1996-97) i prvog CD-a, instrumentalne muzike u Crnoj Gori ''Noćna ruža prijestola od kamena'' (1996-97).
Miodrag Bole Bošković večeras u “Podgoričkim pričama”

U “Podgoričkim pričama”, večeras od 20 sati u sali Dodest, predstaviće se Miodrag Bole Bošković, koji je na podgoričkoj i crnogorskoj muzičkoj panorami ostavio duboki trag.

Miodrag Bole Bošković rođen je 9. novembra 1962. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Muzikom se bavi od najranijeg doba, da bi se nešto kasnije kroz razne forme ogledao i u mnogim oblicima video produkcije. Desetak godina je radio kao muzički urednik RTVCG, zatim kao glavni muzički urednik i tehnički direktor podgoričkog radija Antena M, a nakon toga bio je i direktor Montena produkcije. Za vrijeme svog boravka u Engleskoj (gdje je nastupao na mnogim muzičkim scenama u Mančesteru, Londonu, Šefildu i Astonu) radio je i kao visitor muzički i filmski producent u RTV PICCADILY 103 najvećoj privatnoj RTV stanici u Mančesteru.

Tokom skoro četrdesetogodišnje karijere učešća u radu mnogih elektronskih medija iz Crne Gore, autor je i raznih serijala iz domena zabavno muzičkog (Rock me baby, Fiesta, Love you live, Muzički zemljotres, Crnogorska muzička scena) i dokumentarnog programa (Nesalomljivi, Muzičke razglednice Crne Gore – Nuovo, Kulturni pano, itd). Posjeduje lični AV studio NOĆNA RUŽA CRNE GORE, u kojem su stvoreni svi njegovi filmovi i kompozicije, a hobi mu je pravljenje, sakupljanje i restauracija gitara. Autor je muzike i spota kompozicije “Dobro jutro, Crna Goro” koji je godinama bio najavna i odjavna špica Jutarnjeg programa TV Crne Gore, a čiji se naziv zadržao do današnjeg dana.

Miodrag Bole Bošković je autor prvog albuma instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža Crne Gore” (1993-94), prvog muzičko dokumentarnog filma o Crnoj Gori “Prijesto od kamena” (1996-97) i prvog CD-a, instrumentalne muzike u Crnoj Gori “Noćna ruža prijestola od kamena” (1996-97). U periodu od 1990. do 2022 godine, objavio je tridesetak samostalnih projekata, kao i dva kolektivna CD-a (Okean i TOCG), nekoliko muzičko dokumentarnih filmova o Crnoj Gori (Prijesto od kamena, Car junaka, Muzičke razglednice Crne Gore i Lacus Labeatis, Mirna luka za tvoju dušu…).

Autor je takođe i prvog DVD-a u Crnoj Gori simboličnog naziva “Pogledom i muzikom bez riječi”, koji na svojevrstan način, čini presjek prvog petnaestogodišnjeg Boškovićevog stvaralaštva, nakon čega izlazi i novo filmsko ostvarenje “MUZIČKE RAZGLEDNICE CRNE GORE NUOVO” u obliku duplog DVD izdanja, na kojima se nalazi pedesetak kratkih muzičko dokumentarnih formi, inspirisanih prirodnim ljepotama i istorijom Crne Gore. Bošković se uspješno ogleda i u klasičnoj dokumentarnoj filmskoj formi (Barice, Ja Marija Gabriela unuka kraljice Jelene Savojske, Priča zelene strane, Lacus Labeatis (in memorias) itd ).

Od velikog značaja za crnogorsku istoriju je i dokumentarni serijal “Nesalomljivi” koji obuhvata preko osamdeset jednočasovnih epizoda. To su autentične priče odabranih sagovornika o ljudima, događajima i prošlim vremenima. Učesnik je mnogih međunarodnih festivala TV i filmskih ostvaranja, a za svoj višedecenijski filmski i muzički rad dobitnik je više značajnijih domaćih i svjetskih priznanja.

Četiri filmska projekta Miodraga Bola Boškovića, kao i jedno DVD izdanje proglašena su “od posebnog interesa za crnogorsku kulturu i umjetnost”. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Bošković: Ni mnogo veći nijesu nikada pokorili Crnu Goru a kamoli prispjeli izvođači ‘srpskog sveta’

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Nikolić: Kurti nije švercovao drogu, ali jesu njegova braća, sem toga i par pokušaja ubistva – primjeran je građanin

MILOŠEVIĆ: Planiramo formiranje poreske policije

(VIDEO) Otvoren bulevar Podgorica – Danilovgrad

Stefanović: Poginuli svi članovi posade ukrajinskog aviona, prenosio naoružanje za Bangladeš