Monografija Grada teatra o Igoru Vuku Torbici predstavljena u SNP-u

Predstavom ''Carstvo mraka'' sinoć su otpočeli ''Igorovi dani'', koji će trajati do 28. januara, a u narednim danima igraće se i ostale predstave čiju režiju potpisuje Torbica.
Monografija Grada teatra o Igoru Vuku Torbici predstavljena u SNP-u

Monografija “Glas vrline – Igor Vuk Torbica”, posvećena prerano preminulom reditelju, u izdanju Budva Grad teatra, predstavljena je u SNP u Novom Sadu.

Prvi dio knjige objedinio je rediteljeve intervjue koje je davao tokom saradnje sa festivalom Budva grad teatar, a monografija govori i o pripremi predstave “Krvave svadbe” koja je rađena u koprodukciji SNP-a i festivala Budva grad teatar, kako bi se publika bliže upoznala sa procesom rada Torbice na predstavi.

“Ona predstavlja jednu sitnu česticu njegovog umjetničkog rada. Bilo bi jako važno da se njegove predstave dugo igraju na scenama, da monografija postane zamajac za jednu veću publikaciju koja bi mogla da ispriča sve o njegovom radu”, rekla je direktorka festivala JU Budva grad teatar Milena Lubarda-Marojević.

Predstavom “Carstvo mraka” sinoć su otpočeli “Igorovi dani”, koji će trajati do 28. januara, a u narednim danima igraće se i ostale predstave čiju režiju potpisuje Igor Vuk Torbica.

Ovom inicijativom, SNP želi da predstave Igora Vuka Torbice, koji je tragično okončao život 2020. u 33. godini, postanu potreba svakog pozorišta u Srbiji, a ne samo tradicija, i da manifestacija dobije kružni karakter i održava se u drugim gradovima.

“Mi smo imali tu sreću da je Igor, od 2018. do 2020. godine, čak tri puta radio u SNP-u, nažalost nije uspio jednu predstavu da završi, a u nasljeđe nam je ostavio predstave ‘Krvave svadbe’, kao i ‘Tartif’ koju smo radili u koprodukciji sa Somborskim pozorištem. Bio je reditelj vanvremenskog talenta i nesvakidašnjeg dara, jedne spoljašnje i unutrašnje ljepote, i to se i te kako vidi u njegovim predstavama”, ispričao je direktor Drame SNP-a Milovan Filipović. M.R.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

“Krvave svadbe” i publikacija “Glas vrline” kao omaž Igoru Vuku Torbici

Festivali prepušteni sebi

“Igorovi dani” u Novom Sadu i Beogradu u čast prerano preminulog “princa teatra”

Sea Dance festival trijumfom zaključio ljetnju festivalsku sezonu!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

DETALJI ŠVERCA KOKAINA: Droga je uvijek u drugom ili trećem redu kontejnera – zašto carnici nijesu prijavljivali manjak paketa banana?

Slike gole Džeki Kenedi kriju surovu osvetu (FOTO)

FOTO: Ovako će izgledati crkveni dom Mitropolije u Podgorici

Kopira Melaniju: Ovo je 53-godišnja vjerenica sina Donalda Trampa, zbog koje se razveo