test

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore nastavlja sa programima edukacije djece i mladih

Standard

28/03/2024

11:56

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) ponosno nastavlja svoju misiju promocije umjetnosti i edukacije djece i mladih kroz raznolike programe i aktivnosti. Ističu kontinuirani angažman u stvaranju novih generacija publike koje cijene umjetnost i kulturno nasljeđe.

Kroz interaktivne radionice, stručna vođenja kroz izložbe i inspirativne razgovore s umjetnicima, MSUCG kontinuirano pruža podsticajnu i edukativnu atmosferu za sve posjetioce, posebno najmlađe. Kao što ističe muzejska pedagoškinja Danijela Stjepčević Laušević:

“Naš cilj je ne samo prenijeti znanje, već i inspirisati dječiju kreativnost i razvijati njihovu ljubav prema umjetnosti.”

“Muzejski programi trebaju biti prilagođeni svim uzrastima i interesima kako bi se stvorila trajna veza između djece i umjetnosti”, dodaje Stjepčević Laušević.

U ovom kontekstu, Muzej prepoznaje svoju ulogu u promociji umjetnosti i stvaranju nove publike, počevši od najmlađeg uzrasta. Kroz različite programe i aktivnosti, cilj je podstaknuti interesovanje, razviti navike praćenja kulturnih dešavanja i podržati razvoj kreativnosti kod djece i mladih.

Jedan od ključnih aspekata ovih programa je saradnja s obrazovnim institucijama kao što su vrtići, škole i fakulteti. Kroz radionice, vođenje kroz izložbe i razgovore s umjetnicima, muzejski pedagozi i kustosi uspostavljaju vezu između umjetnosti i obrazovanja, pružajući inspiraciju i podršku mladim generacijama.

Ciljne grupe programa obuhvataju širok spektar uzrasta i interesa, počevši od predškolske djece do studenata. Takođe, se posebna pažnja posvećuje inkluzivnosti, te se uključuju i ranjive grupe kao što su osobe s invaliditetom i starije osobe.

U prethodnom periodu, MSUCG je ostvario značajan napredak u realizaciji svojih ciljeva, organizujući radionice i vođenja kroz izložbe koje su privukle brojne posjetioce. Takođe, ostvarena je saradnja s brojnim obrazovnim institucijama, od vrtića do fakulteta, što dodatno jača uticaj muzeja u zajednici.

“Samo u prethodnoj sedmici realizovano je stručno vođenje kroz izložbu Eroa za osam grupa učenika i učenica srednjih škola, u ukupnom broju od 162”, ističe Stjepčević Laušević.

U budućnosti, MSUCG će nastaviti s provođenjem raznovrsnih programa s fokusom na edukaciju djece i mladih, te će se kontinuirano raditi na unapređenju i proširenju aktivnosti kako bi se što širem krugu ljudi omogućilo upoznavanje umjetnosti i kulturnog nasljeđa.

Izvor (naslovna fotografija):

Muzej savremene umjetnosti

Ostavite komentar

Komentari (0)